13 december 2010

Bijzondere collectie van de Miao uit China

Zaterdag j.l. stond het Stedelijk Museum in het teken van textiel van de Miao uit China.
Er was een groot aantal traditionele kostuums, baby-draagzakken, vaandels, met indigo geverfde stoffen en zilverwerk te zien. Ook waren er mutsjes, schoentjes en vaandels te zien. Vaandels die gebruikt zijn tijdens het grote voorouderfeest van de Miao in 2009 hingen aan bamboepalen vele meters van verdieping naar verdieping.Op foto's gedrukt op canvas van ruim een meter was te zien welke kleding tijdens het festival gedragen werd. Deze feestkleding, die speciaal voor dit festival gemaakt was hing er ook. De prachtige, rijkgeborduurde jassen en strokenrokken hingen aan grote bamboepalen. Indrukwekkend, mede vanwege het ruimtelijk effect. Op de begane grond hing een feestkostuum van enkele jaren geleden. Wanneer je beide vergelijkt, zie je dat het een levende 'klederdracht' is. Kleding aan mode onderhevig. Op tafels zijn heel veel artikelen uitgestald waarbij uiteenlopende versier- en borduurtechnieken zijn gebruikt.

Op een tafel van vier meter lengte lagen indigo-stoffen, en van deze stoffen geplooide rokken. Rokken bestaande uit vele meters met indigo geverfde stof, geplooid in plooien van één milimeter en vervolgens opgerold en gestoomd. Dan zitten alle plooien er een tijdlang perfect in.
Ook lagen daar stoffen die gekalanderd waren en daarna geborduurd. Vervolgens zijn alle borduursteekjes versierd met tin. Tussen deze artikelen lagen ook etenstrommeltjes en mandjes waaraan vlechtwerk hing.
Deze overweldigende collectie is prive-bezit van Ien Rappoldt. Zij was aanwezig om twee lezingen te geven. Lezingen over de Miao en hun traditionele kleding maar ook over hun cultuur. Zij had een kleurrijk verhaal over een kleurrijk volk.
We kunnen terugkijken op een wel heel bijzondere ééndaagse tentoonstelling met een enorm aanbod aan textiel en sieraden. En tevens is een duidelijk beeld gegeven over de Miao uit China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten