09 augustus 2011

Fashion Week Dakar

Begin juli stond Dakar in het teken van de 9e editie van de Dakar Fashion Week.

De finale van deze week was doordrenkt met glamour, en liet zien wat 'hot' is van Mali tot Equatoriaal Guinea dit seizoen. Afrikaanse prints zijn momenteel een grote inspiratiebron voor grote namen als Beyonce en Burberry. In de collectie van 2012 van de grote britse ikoon zijn heldere, frisse batik prints opgenomen.

Designers in Dakar, zoals de in de V.S. woonachtige, Senegalese Yolande Mancini liet een rode jurk met batik schouderdeel en een 'gouden' jurk met daarbij een cape met een kleurrijke print. Designer Maria Bakhoum - Mali - toonde een collectie in aardtinten en Alfredo Monsuy - Equatoriaal Guinnea - combineerde satijn met zijde en traditionele wax prints. Meryem Boussikouk - Marokko - showde een serie moderne kaftans in 'hot African colours' en moderne snit. Maar voor Afrikaans designers is het niet allemaal etnische prints wat de klok slaat. Dat liet Patrick Asso - Ivoorkust - zien in zijn geheel Blauwe Collectie.

Negen jaar geleden organiseerde Adama Paris, een voormalig model en nu designer, voor het eerst dit grote Fashion Event ondanks bijzonder grote uitdagingen waar ze voor stond, zonder ondersteuning in dit West Afrikaanse land. "Ik ben er zeker van dat er een markt is, er is publiek. Mensen in Africa houden van mode, en kopen het. Ik weet niet waarom het niet beter gestructureerd is. Ik verkoop, mensen verkopen, maar we hebben geen distributiekanalen. Dus iedereen verkoopt daar waar we kunnen. Het is moeilijk de collectie te laten zien. Er is geen plek in Dakar voor shows tijdens een event als dit. Je moet je shows in restaurants en hotels organiseren."

Ook hier is dit jaar het budget naar beneden bijgesteld vanwege de financiele crisis en dat ontmoedigde de sponsors. De bruisende start moest plaats maken over een stille opening. Mede dat het nationale bureau voor muziekrecht de muziek heeft gestopt. Ondanks deze moeilijkheden werkt Paris door aan haar droom. "We hebben zóveel talent. Ze moeten alleen een duwtje hebben." Daarbij onderstreept ze dat Afrikaanse fashionista niet onderschat moeten worden.

Nú is het de tijd voor Afrikaanse mode en stoffen. Het is kleurrijk en het is iets heel anders. We willen een ander Afrika laten zien. Niet alleen oorlog en de dood wat het westen laat zien, maar ook een beetje van de glamour.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten