03 augustus 2011

Werken met wol bij Hagedoorns Plaatse

Werken met wol bij Hagedoorns Plaatse
Stentor - Veluwe
dinsdag 02 augustus 2011 | 12:46 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 02 augustus 2011 | 13:43
Tekstgrootte
EPE - Het Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse staat donderdag 11 augustus in het teken van wol. Het museum organiseert in de maanden juli en augustus onder het mom van 'Terug naar toen' elke donderdagmiddag speciale activiteiten. De schapen zijn in het voorjaar geschoren en de wol ligt klaar.
© Schaapskudde Heerde-Epe
Donderdag 11 augustus, vanaf 14.00 uur, kunnen bezoekers samen met de boerin aan de slag. Eerst moet de wol worden gewassen en gereinigd. Dat gebeurde vroeger uiteraard niet met de wasmachine, maar met de hand.

Als de wol schoon is, wordt het geverfd met natuurlijke materialen; mooie kleuren kreeg je door specieke planten uit de natuur aan het proces toe te voegen. Zodra de wol gedroogd is, kun je met een speciale tol de wol tot een draad 'draaien' of spinnen en er een bolletje wol van maken. De boerin leert hoe je met deze wol kan breien of haken. Ook kun je vlechten op een sprangraam.

De schaapsherders hadden vroeger niet de mogelijkheid om op de hei de wol te wassen en verven. Zodra het schaap geschoren was, gebruikten zij de ruwe wol om mee te haken of te weven. Ook dat kun je proberen bij Het Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse aan de Ledderweg 11 te Epe. www.hagedoornsplaatse.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten