23 juni 2011

WAK 2012

Op Twitter verscheen het volgende bericht:

WAKNederland
In Vlaanderen wordt het thema van 2012 ‘Homemade'. Ook iets voor Nederland of juist niet?
 
Reageer via direct Twitter of handwerkcafezwolle@hotmail.nl (dan wordt het voor je op Twitter gezet).

Impressie

Gisteren was het weer de vierde woensdag van de maand. Dus tijd voor het Handwerkcafé Zwolle om de deuren weer wijd te openen.

In een gezellige setting tijdens koffie en thee werden weer volop allerlei nieuws en weetjes uitgewisseld. Hard gewerkt wordt er ook. Onder andere aan quilts, mini-quilts, vouw-patchwork, merklappen, naaldkant, vrij borduurwerk in combinatie met appliceren en breiwerk. Het is bijzonder inspirerend om zoveel verschillende technieken en materialen te zien en wat er gerealiseerd wordt.

Naaldkant

Breiwerk met kabels en noppen










Pandora
Druk, druk, druk

Ot en Sien (in uitvoering)













Inmiddels is de quilt af waar meerdere deelnemers van het Handwerkcafé aan meegewerkt hebben. De quilt die opgebouwd is uit vriendschapssterren wordt aangeboden namens Reggequilters aan Hospice Noetsele in Hellendoorn.
'Vriendschap'voor Noetsele




Wildbreisels in Tallinn

Dat er in het noordelijk deel van Europa prachtige breisels gemaakt werden wisten we.
Truien, plaids, sokken en mutsen met jacquard motieven.

Maar in Estland zijn ze helemaal into Knit Graffiti. Onderstaande foto's zijn verleden week in Tallinn genomen.

Dank aan Mieke voor de foto's.

21 juni 2011

Street Art in Diepenveen

11 juni j.l. was International Yarn Bombing Day - Internationale dag van het Wildbreien.

In Diepenveen is gehoor gegeven aan de internationale oproep om mee te doen aan deze vorm van Street Art.

Een ludiek idee is vormgegeven; de dorpspomp heeft nu een 'eigen' emmer.
Ontwerp en realisatie; Ria Blauw

Tuinstruinen - Textielkunst

Van 15 mei tot 15 september werken meer dan 20 leden van Steek Plus mee aan "Tuinstruinen" in Steenwijkerland. Er is een textielkunstroute uitgezet door de 5 deelnemende tuinen. Op 18 en 19 juni en op 13 en 14 augustus is er open weekend van 10.00 tot 17.00 uur. Ook op elke laatste vrijdag van de maand zijn de tuinen zonder afspsraak te bezichtigen. Op andere dagen is een afspraak nodig.
© Steek Plus 2011
Kijk ook op deze site en klik hier voor meer informatie en deelnemende kunstenaars.

De hele maand juni exposeren Steek Plusleden in Terneuzen in

De Galerie, Noordstraat 2, 4531 GG, tel. 06 - 236 386 15.
Open op wo t/m za van 13.00 tot 17.00 uur en op
elke laatste zondag van de maand ook van 13.00 tot 17.00 uur.

20 juni 2011

Traditioneel vilt

Het weekend van 18 en 19 juni stond bij de Herders van Balloo in het teken van wol. De schapen van deze kudde werden geschoren. Exposanten waren aanwezig met moois, lekkers en het was heel gezellig. Natuurlijk veel wol, lontwol, bats, gesponnen wol en breisels en viltwerk.

Er werd vilt gemaakt zoals dat op de steppes nog gebeurd. Dertien schapenvachten zijn ingepakt in een hoes. Daarop is kokend water met olijfzeep aangebracht. Het geheel is ingewikkeld en door een paard getrokken, daarbij door en door gerold. Dit geheel moet gedurende zes uren gerold worden. Het resultaat is een heel dik vloer- of wandkleed. Op de steppes gebeurd dit zonder zeep. Het vet uit de vacht is nodig om je yurt wind- en waterdicht te houden.



 


Het zelf maken van olijfzeep van -olie

08 juni 2011

Wol is feest!

Wolfeest in Balloo (Drenthe) is op zaterdag 18 en zondag 19 juni. Het draait hier vooral om wol, natuurlijk. Maar ook is er keramiek, hout, delicatessen en brocante.
Viltatelier Vlinder en KUNSTWOLF hebben samen een tent op dit festival. Zij houden zich bezig met vilt en kunst. Viltatelier Vlinder heeft merino lontwol -18 micron- in vele kleuren als ook diverse vezels bij zich. Tussah- en moerbeizijde. Evenals andere zijdevezels en -stoffen en plantaardige vezels. Maar ook materiaalpakketjes bijvoorbeeld, in steen- en natureltinten om een ketting van stenen te vilten. Viltatelier Vlinder heeft Original Silk Screens bij zich. Een prachtige 'deken' van zijde die je op vele manieren kunt verwerken. Bij KUNSTWOLF kun je een korte workshop volgen om het UPWOLFING te leren.
Kijk op de lijst met exposanten en verheug je alvast op wat er allemaal te zien en te doen is.

01 juni 2011

Haken! Ook in de zomerperiode

Haken is het ook helemaal op dit moment. Niet alleen prachtige breisels in de meest mooie materialen en kleuren doen het goed tegenwoordig. Haken is ook helemaal trend!
Vooral leuke accessoires zijn in de mode. Een leuke tas om lekker mee te shoppen. Of op een zwoele zomeravond cocoonen met je kleurrijke deken. Voor je haakwerk kun je natuurlijk ook garen gebruiken in allerlei kwaliteiten en kleuren.

Gedurende de zomerperiode is het Handwerkcafé ook geopend, zoals je in de agenda kunt zien. Kun je niet haken en wil de dit leren? In het Handwerkcafé wordt geen cursus gegeven, maar er is zoveel kennis aanwezig dat we je kunnen leren haken.

Foto's: Drops Design / Garnstudio