31 juli 2011

Flyer najaar 2011

Laatste kans! ONTRAFEL. Tricot in de Mode

Van 16 maart tot en met 14 augustus 2011 presenteert het MoMu de tentoonstelling ONTRAFEL. Tricot in de mode.

Deze tentoonstelling laat de bezoeker kennismaken met een uitgebreide waaier aan topstukken in tricot, met de klemtoon op ontwerperkleding en haar alledaagse interpretatie. Een uitgelezen selectie van internationale en nationale ontwerpers en modehuizen (Ann Salens, Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Missoni), historische couture stukken (Schiaparelli, Patou, Chanel) en meer gedurfde, avant-garde silhouetten van zowel bekende ontwerpers als nieuwkomers op de internationale modescène (Sandra Backlund, Maison Martin Margiela, Mark Fast) zullen worden gecombineerd om de rijkdom en diversiteit van gebreide kledingstukken in de mode te illustreren.
De tentoonstelling zal de belangrijkste decennia voor tricot in de mode onder de aandacht brengen, en daarmee de populariteit van tricot aantonen zowel op als naast de catwalk. Hiermee ontrafelt de tentoonstelling de veranderende status van de relatie tussen mode en breiwerk.
Het MoMu en Woolmark, presenteren met Ontrafel. Tricot in de Mode, een mix van hedendaagse en klassieke modehuizen, installaties van jonge ontwerpers en historische stukken. De tentoonstelling stelt gevestigde ideeën over breigoed in vraag en toont zo dat tricot, verre van ouderwets, veelzijdig en luxueus is, en een blijvende inspiratiebron voor de modewereld.
De begeleidende tentoonstellingscatalogus wordt uitgegeven in samenwerking met Lannoo (vanaf 16 maart 2011).

Klik hier om naar de website van MoMu te gaan.

Vol huis in Handwerkcafé

Het was woensdagmiddag weer een drukte van belang in het Handwerkcafé. Tafels en stoelen werden bijgezet om iedereen een (werk)plek te kunnen geven. Er werd volop uitgewisseld. Informatie, patronen en natuurlijk nieuwtjes.
Gedurende de hele middag kun je invoegen in het Handwerkcafé. Daar wordt ook volop gebruik van gemaakt. De een is 'lekker op tijd' terwijl een ander in de loop van de middag invoegt. Dat is het voordeel van niet op tijd hoeven beginnen en toch kunnen meedoen. Ook komen er iedere keer weer nieuwe deelnemers of iemand die eerst een kijkje neemt om vanaf volgende maand mee te doen.
Er is hard gewerkt aan grote borduurwerken, waaronder witwerk. Er is gehaakt, gebreid. De vlinder in naaldkant vordert snel. En de 'opdracht' van de quiltbee is hier verder uitgewerkt. Kortom, het was een gezellige, geslaagde middag.

Volledig geborduurde armband
met gouddraad, ornamenten
en japanse glaskraaltjes


25 juli 2011

Zomers Handwerkcafé

Woensdag is het weer zover! Het Handwerkcafé zet de deuren weer open.
Met mooi weer letterlijk; de tuindeuren naar het terras open en in de prachtige stadstuin werken en keuvelen. Deze schitterde tuin blijft het gehele jaar door prachtig dankzij Harry Pierik.
Ongetwijfeld zullen er weer prachtige werkstukken meegebracht worden. Verschillende stoffen, garens en vezels. Brei- en haakwerk, borduurwerken en quilts. En dat alles ook nog in prachtige uiteenlopende kleuren. Voor ieder oog, en hand, wat wils.
Ben je niet bekend met handwerktechnieken en wil je die wel leren? Dat kan. We kunnen je bijvoorbeeld leren breien of haken. Breng dan wel je eigen materiaal mee. Brei- en haakwerk  is ook komende herfst en winter volop in de mode en helemaal hip. Je kunt dan met je eigengemaakte bijzondere sjaal de show stelen.

17 juli 2011

Breiwerk in mode 2011/2012

Zoals al vaker gezegd; breien is hip! En ook het resultaat; breiwerk.

De modehuizen hebben tijdens shows ready to wear en couture gepresenteerd. Ook komende herfst en winter is er veel breiwerk. Van heel fijn tot grof. Versierd met kabels, noppen, bont en veertjes.

Veel (nep)bont te zien bij Alexander McQueen. Chanel heeft vooral jasjes met driekwart mouw en daarbij worden gebreide pols/armwarmers gedragen. Fendi presenteert prachtige brokaat jasjes met borduurwerk. D&G zet vooral color blocking door.
Chanel Ready to Wear Men
Fall 2011
Kortom, voor ieder wat wils. De mode is en blijft veelzijdig. Een uitdaging om prachtige werkstukken van textiel te maken. Ook accessoires als gebreide sjaals en geappliceerde, geborduurde tassen verschijnen uitbundig in het modebeeld.

Volgens de media valt dit jaar de herfst in juli, misschien een mooi moment om alvast steken op te zetten?

15 juli 2011

Weversmarkt

Woensdag aanstaande, 20 juli, zal in Hoorn (N.H.) weer de Weversmarkt georganiseerd worden. Meer dan 110 kramen zullen er staan waar leveranciers garens, vezels, lappen, diverse materialen en boeken verkopen. Er zullen ook veel textielkunstenaars aanwezig zijn.


Het centrum van Hoorn is tussen van 10.00 tot 17.00 een paradijs voor liefhebbers van textiele werkvormen.