07 januari 2012

Realisatie Kunstwerk in Atelier Stedelijk Museum Zwolle

Gisteren was het zover!
Een kunstenaar, tien vrouwen en een cameraploeg waren er helemaal klaar voor.
Jan Pieter Gootjes, de kunstenaar, ontving de tien vrouwen van Handwerkcafé Zwolle in het Atelier van het Stedelijk Museum in Zwolle.
Daar stond zijn werkstuk opgesteld waaraan de vrouwen vervolgens hun aandeel in namen. Jan Pieter begon met een introductie waarbij hij zichzelf en zijn werk voorstelde.

Jan Pieter Gootjes
Hij vertelde over de gedachte achter het kunstwerk en hoe het idee vervolgens is uitgewerkt om nu een definitieve vorm te krijgen.
Sleutelwoorden die hierbij een grote rol spelen zijn; gekend worden, zonder vooroordelen.
Het materiaal is een combinatie van handgeschept papier, aluminium en katoen. Na dit stadium van uitwerking worden er nog andere materialen toegevoegd om het geheel te completeren. Maar dat later.
Vrouwen zijn belangrijk bij de filosofie achter het kunstwerk. Vrouwen werken mee aan de realisatie van het kunstwerk. In de film die erbij gemaakt wordt zijn zij onderdeel van het kunstwerk. De realisatie bestaat uit het maken van letters met katoen op het papier. De beelden die dit geeft worden opgenomen. Het geluid dat het doorhalen van het katoen door het papier maakt, is een wezenlijk onderdeel.
De vrouwen zijn allemaal in het grijs gekleed. Diverse grijstinten en het werkstuk - wit op wit - geeft een beeld van verstilling.
Situatie impressie
Aan het begin van deze sessie vroegen zij zich nog af of ze zonder, het anders altijd aanwezige, gekwebbel deze opdracht konden volbrengen.
Tot ieders grote verbazing zorgden de verstilling, de beelden en het werk voor een opperste concentratie tot misschien wel een devote sfeer. Dat was een heel bijzondere ontwikkeling.
Vrouwen die aan dit project meewerken, werken normaalgesproken in Handwerkcafé Zwolle aan eigen werkstukken. Die werkstukken worden gemaakt uit voorliefde voor een materiaal of een techniek binnen textiele vormgeving.
Dit kunstwerk van Jan Pieter Gootjes is een opdracht met een techniek waar zij zich normaal gesproken niet mee bezighouden. Dat is voor allen een grote uitdaging; je bezighouden met een onbekend werk.
Aan het eind van deze sessie was iedereen onder de indruk hoe alles verlopen is. Alle medewerkers aan dit kunstwerk gingen met een voldaan gevoel naar huis.
Het is een bijzondere, gezellige middag geworden. We zien uit naar de tweede sessie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten