12 januari 2012

Handwerkcafé Zwolle en Kunst

Het Kunstproject van Jan Pieter Gootjes dat in samenwerking met Handwerkcafé Zwolle wordt gemaakt krijgt mediabelangstelling. Het wordt een multdimediaal kunstwerk.

Tien dames borduren vele malen het woord KNOWN op handgeschept papier van 1.50 x 10.00 meter. De kunstenaar vindt dat het woord KNOWN perfect aansluit bij HOPE. Ook een veel terugkerend woord in het kunstwerk.

De filosofie is dat het kunstwerk staat voor 'Het roepen van de ziel'. En de vraag; 'wat roert mij eigenlijk?' Dan ontrolt zich een ruimte die je nog niet kent. In die ruimte wordt je gekend zonder vooroordelen. Aldus Jan Pieter.
De dames van Handwerkcafé Zwolle borduren woorden op het papier. Maar ook de handeling van het borduren en het geluid van katoen door papier halen, maken deel uit van het kunstwerk. Alles wordt door een kleine crew op film vastgelegd.

Als het te borduren deel klaar is, wordt het papier op bepaalde plaatsten ingesneden waardoor er delen van het papier omhoog komen en hiermee beweging aangeven.

Uiteindelijk als het kunstwerk gerealiseerd is wordt het tentoongesteld in een klein kerkje in Friesland. Daar wordt het op in de kerk aanwezige grafstenen gelegd. Hier wordt gesymboliseert 'het geslacht waar je uit voortkomt, waar je vandaan komt. Dat is van groot belang bij 'gekend worden', zegt Jan Pieter Gootjes.

Hier, in dit Friese kerkje, zal Ben Vulkers het kunstwerk fotograferen. Deze foto's zullen afzonderlijk, maar ook met het kunstwerk en de film als een geheel getoond kunnen worden aan publiek.

De deelnemers vanuit Handwerkcafé Zwolle zijn dames die met grote regelmaat het Handwerkcafé bezoeken en deelnemen. En veelal houden zij zich bezig met ander soortige handwerken dan dat bij het maken van dit kunstwerk van ze gevraagd wordt. Juist dat, het werken buiten je eigen kader, is een voor velen een uitdaging en een leerzame ervaring. Die daarbij nog heel veel plezier oplevert.

Lees het artikel in De Weekkrant - De Peperbus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten