24 januari 2012

Zijdeweven voor trouw- en feestgewaden

Mevrouw Khenh is een weduwe die zich voornamelijk bezig hield met rijstteelt in een regio in Vietnam. Omdat zij hoort tot de Khmer minderheid, heeft zij het traditionele zijde weven geleerd van haar moeder. Zij geeft deze kennis op haar beurt weer door aan haar twee dochters. Haar Khmer zijdeweven in Vietnamese stijl is bijzonder populair geworden. Tegenwoordig is zij zo druk bezig met haar zijde-business dat haar schoonzonen nu het werk op de rijstvelden overnemen.

Mevrouw Khenh en haar dochters produceren kledingstukken van zijde van hoogwaardig kwalteit. Haar werk wordt in het bijzonder gewaardeerd bij inkopers uit Cambodja en Thailand. Daar wordt deze zijden kledingstukken gebruikt voor trouwerijen en festivals. Mevrouw Khenh heeft een zijdewevers-bedrijf opgezet waar zij honderdenvijfentwintig vrouwen van werk voorziet. Zij spinnen, verven en weven de ruwe zijde die ingekocht is in Tan Chau, An Giang. Mevrouw Khenh stelt zelf de export-overeenkomsten op met de handelaren uit het buurland Cambodja die haar geleverde kwaliteit waarderen en orders plaatsen voor handgeweven producten.
Twee weken duurt het om ieder product te maken en wordt voor ongeveer 50 US Dollar verkocht. Daarmee is een maandelijks inkomen gegarandeerd. Mevrouw Khenh’s dochters weven iedere dag, behalve tijdens de rijstoogst. Zij helpen hun mannen, die normaalgesproken de rijst-business waarnemen.

Als lid van de An Giang Farmers Union (AGFU) heeft mevrouw Khenh diverse trainingen gevolgd. Ze leerde het in- en verkopen van ruwe zijde en zijde stoffen. Ook werd ze lid van de Handicraft Cooperative en leerde contacten in de markt te leggen. Toerisme kwam op in Van Giao en haar Khymer zijdeweven in Vietnamese style werd erg populair bij toeristen

Tegenwoordig komen binnen- maar ook buitenlandse bezoekers naar het dorp. Mevrouw Khenh zorgt voor werk en leert de vrouwelijke wevers in het dorp de kneepjes van het vak. Slechts tien vrouwen onder hen zijn zo geschoold als zij. Mevrouw Khenh vindt het leuk toeristen te laten zien hoe het zijde weven gaat. Dat doet ze op dit moment in haar huis. Maar omdat daar zoveel groei in zit is het plan van AGFU om een kleine showroom te openen in 2012. Dit, om mevrouw Khenh te ontlasten maar verkoop voor de gemeenschap te verhogen.

Bron: Agriterra 2012

UN declared 2012 The International Year of Cooperatives


Geen opmerkingen:

Een reactie posten