23 januari 2012

Realisatie Kunstwerk in Atelier Stedelijk Museum Zwolle II

Vrijdag j.l. heeft de tweede sessie plaatsgevonden in het Atelier van het Stedelijk Museum Zwolle. De tweede sessie met betrekking tot de samenwerking tussen kunstenaar Jan Pieter Gootjes en Handwerkcafé Zwolle.
De deelnemende vrouwen hadden aan de eerste sessie een goed gevoel overgehouden. Het was een bijzondere ervaring om gezamenlijk aan een project te werken in een techniek waar ze zich normaalgesproken niet mee bezig houden. De sfeer tijdens de eerste sessie was ook heel bijzonder.
De tweede sessie startte alsof er niet een periode van twee weken tussen had gezeten. Iedereen 'pakte de draad weer op' met een vanzelfsprekendheid alsof er een koffie- / theepauze had plaatsgevonden. De vrouwen waren hetzelfde gekleed als tijdens de eerste sessie. Er is in de fillm niet te zien in hoeveel bijeenkomsten dit deel door de vrouwen is gemaakt.

Tussentijds overleg
Enkele filmbeelden werden overgedaan en de beelden die op het lijstje stonden om gemaakt te worden werden  ook 'gedraaid'. Al is er van film draaien met de hedendaagse mogelijkheden geen sprake meer.  De filmcrew bestond uit 'jonge honden' van iGlow Media die een vakkundige, eigenzinnige kijk op het geheel hadden. Leuk om mee te maken. Allen werkten met een enorme gedrevenheid om dit tot een mooi geheel te maken.
Op het moment dat de vrouwen klaar waren met het te borduren gedeelte en alles was vastgelegd op film was daar het Moment Suprême voor Jan Pieter Gootjes. Om elke 1.20m is het prachtig handgeschepte papier ingeknipt tot op vooraf vastgestelde hoogte. Alle deelnemers stonden om het kustwerk om dit moment ook samen te beleven. De handeling van het knippen en het daarbij doordringende geluid in de intense stilte is ook vastgelegd. Het was een heel bijzonder moment.

Belichting meten
Vervolgens werd het werkstuk opgerold om naar een andere locatie te gaan voor het vervolgtraject.

Jan Pieter Gootjes
Op later tijdstip wordt nog een middag georganiseerd voor deelnemende vrouwen en introducees om te zien hoe het kunstwerk en de film zijn geworden, voordat het project de wijde wereld in gaat om tentoongesteld te gaan worden.

Dank aan Jan Pieter Gootjes voor de bijzondere samenwerking met Handwerkcafé Zwolle.
Dank aan: Annie, Maria, Els, Trijnie, Paulien, Gerrie, Coby, Sijtje en Clasina.
Dank aan: Stedelijk Museum Zwolle
Dank aan: Joop de Haan, Harmke Buursma
Dank aan: Eva Posthuma

Dank voor het vertrouwen om in het 'diepe' te springen en je inzet om een mooie samenwerking te realiseren.
Carola Bruinink

1 opmerking:

  1. Dat ziet er erg leuk uit. Ben benieuwd naar het filmpje, maar dat zal vast later te zien zijn...

    BeantwoordenVerwijderen