03 mei 2012

Six Yards Guaranteed Dutch Design

Six yards guaranteed dutch design is de titel van de tentoonstelling in MMKA.
Nog tot en met 7 mei te zien.

Deze tentoonstelling geeft een kleurrijk overzicht van de pagnes die ontworpen en bedrukt worden bij Vlisco in het Nederlandse Helmond. Het bedrijf Vlisco, gestart in 1846, en uitgegroeid tot dé naam als het gaat om Dutch Wax stoffen.

Vlisco is gezichtsbepalend in vooral Centraal en West-Afrika. En de pagnes zijn een belangrijk onderdeel binnen verschillende culturen op dit continent. Met een 'Vlisco' kun je laten zien dat je 'het gemaakt' hebt. Er zijn mensen die één pagne, of een deel daarvan, koesteren. Sommigen hebben er wel vijfenzeventig in een kist liggen. Rijkdom dus. Een pagne van Vlisco kan een bruidsschat zijn of een cadeau van dochters aan moeders.
Een pagne is zes of twaalf yard stof. Met repeterende motieven, in de breedte bedrukt. Een pagne van Vlisco is heel erg gewild en heeft dus status. Maar is ook van een geweldige kwaliteit. De kleuren worden niet vaal na wassen of het blootgesteld zijn aan - ontzettend veel - zonlicht.
De ontwerpen en kleurstellingen hebben een code die in de zelfkant op de stof is gezet. Omdat er in dit deel van de wereld ook nog veel analfabetisme heerst is het voor 'de vrouwen' veelal moeilijk om hierin een duidelijk onderscheid te maken. Zodra de pagnes uit Nederland aankomen 'dopen' ze de stoffen daarom met een naam. Een naam die duidelijk weergeeft waar de symbolen op de stoffen voor staan. Dat is makkelijk te onthouden. Dat is makkelijk voor kopers en verkopers maar ook je omgeving 'leest' aan je pagne welk statement je ermee wilt maken.
Naam: Geld Vliegt - ga er goed mee om
Maar meer nog, de stoffen van Vlisco zijn een wezenlijk onderdeel geworden binnen internationale mode, fotografie en beeldende kunst. Deze stoffen met een rijkdom aan geschiedenis en gelaagdheid vanwege betekenis vinden hun weg naar modeshows van Parijs en Accra (Gana) maar ook naar galeries in Londen en New York.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten