06 juli 2012

Brei je Brein II

Gisteren was in "Dol op Wol" in Deventer, tussen 19.00 en 21.00 uur, de mogelijkheid om mee te breien of zelfs te leren breien in het kader van Brei je Brein.
Neuronen-tafel
Brei je Brein; Wildbreien met wetenschappers! 
In het kader van het KOP-Festival in Deventer worden er hersencellen met uitlopers gebreid. Het is de bedoeling om voor 14 juli zo veel mogelijk neuronen te breien. Tijdens het KOP-Festival wordt door wetenschappers uitgelegd wat je aan het breien bent of al gebreid hebt. Psychiaters komen controleren of er niet een steekje los zit!
In de loop van deze dag worden de neuronen met elkaar verbonden tot een brein en dat zal ook gefilmd worden. Een en ander wordt door enkele kunstenaar begeleid. Zo wordt het brein - toch een ingewikkeld iets - en de functies inzichtelijk gemaakt.

Voor de beginnende breisters ging er ook nog wel enig breinwerk aan vooraf. Op een gegeven moment zat iedereen te breien, of haken, dat het een lieve lust was.

Mega-brein
Twee brei-breinen van Handwerkcafé Zwolle hebben meegewerkt om 'Het Brein' te realiseren op 14 juli in de tuin van het Burgerweeshuis. 

Een 'brein' van het Science Café Deventer heeft dit project doorgegeven gekregen op een Science Symposium in Zwitserland waar twee engelse dames waren die het brein op deze manier al gemaakt en getoond hadden. Knit-a-neuron-project.
links: Een 'brein' van
Science Café Deventer 
Brein-info:
Het brein bestaat uit vele kleine zenuwcellen, ongeveer 100.000.000.000, neuronen genaamd. Neuronen bestaan uit een cellichaam met daarop dendrieten die signalen kunnen ontvangen van andere neuronen. De signalen reizen vanuit het cellichaam door het axon naar het axon uiteinde. Van daaruit worden ze doorgegeven aan andere neuronen of spiercellen. Dit versturen van signalen is de kern van hoe het zenuwstelsel werkt. Hierdoor kan informatie ontvangen en verwerkt wordt. Herinneringen opgeslagen worden en je kunt reageren op je omgeving.


Brei-info:
Als je hier klikt kun je de patronen om neuronen te breien downloaden.

Het KOP-Festival is een samenwerking tussen Science Café Deventer en Poppodium Burgerweeshuis
Dol op Wol stimuleert mensen erg om mee te doen en biedt de mogelijkheid tot het leren breien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten