10 september 2012

Rituelen

Gisteren, 9 september,  is de tentoonstelling Rituelen geopend in het Stedelijk Museum Zwolle.


Om ons heen merken we dat er steeds meer belangstelling is voor tradities en rituelen. Sinterklaas en Kerst staan volop in de belangstelling. Maar ook streekgerechten. Balkenbrij, kruudmoes en bloedworst. Het breikransje van weleer wordt een landelijk netwerk van Handwerkcafé's en bijvoorbeeld Stitch and Bitch - groepen. Hoe vaak hoor je niet dat het om 'je eigen identiteit' gaat. Jacht- en slachtrituelen en trouwen en rouwen krijgt veel aandacht. We leven in een tijd waarin blijkt dat we meer behoefte hebben aan deze vorm van houvast.In Japan lach je samen, in het werelddeel waarin wij vertoeven, huilen we ook samen. Stille tochten die ons verbinden.
Ons culturele erfgoed en de - hernieuwde - belangstelling staan tijdens 'Rituelen' centraal. Oude gebruiken en rituelen vormgegeven door hedendaagse kunstenaars. We wisten natuurlijk al, maar zij onderstrepen nog eens dat het zo heel erg de moeite waard is om te behouden.

Ellen Korth, Loes Heebink, Jeanette Hoekstra en Cor Wobma confronteren ons op een verrassende en ongebruikelijke manier met jacht- en slachtrituelen, conversatietradities, rouwverwerking, de zeven sacramenten, Allerzielen, huwelijks- en geboorterituelen en handwerkclubs.
De Franse beeldhouwer Marc Vellay laat zien dat westerse tradities soms sterk afwijken van rituelen in andere culturen.
Oud en nieuw, oost en west ontmoeten elkaar in de onverslijtbare hang naar rituelen.

De opening werd ondersteund door de jachthoorn blaasgroep 'Het Aardhuis'. Deze groep speelt jachtsignalen en jachtmelodieën. Zij openden de middag met 'de Begroeting' waarmee ook de jacht geopend wordt. De middag werd omlijst met diverse melodieën.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten