31 oktober 2012

Vlisco - Achtergrondinfo

Hoe krijg je Afrika aan je zijde?
Afrika is een hele grote groeimarkt, maar je moet wel weten hoe je het moet aanpakken. De exclusieve stoffen van Vlisco Group weten hun weg onder Afrikaanse vrouwen in ieder geval goed te vinden.

Foto: BNR.nl

En dat succes is Vlisco volgens directeur Hans Ouwendijk niet zomaar komen aanwaaien. "Afrika is een hele grote groeimarkt, maar je moet wel weten hoe je het moet aanpakken." Een heel belangrijk begrip is volgens Ouwendijk partnership. "De overheden realiseren zich dat er een aantal dingen moet gebeuren. We hebben bijvoorbeeld in Congo gezegd dat de corruptie een groot probleem is."

Afrikaanse landen hebben jarenlang een protectionistisch beleid gevoerd, waardoor de industriële productie vrijwel is verdwenen. Als er illegaal wordt geïmporteerd, komen er ook geen heffingen binnen. "Wij hebben een programma voor douane-ambtenaren. Landen hebben de expertise nodig, wij helpen ze en zo ontstaat een win-winsituatie." Je moet je realiseren dat we vanuit een Europees perspectief precies weten wat er moet gebeuren, maar je moet wel rekening houden met de lokale cultuur. Het gaat langzamer dan bij ons. Ik denk dat wij te direct zijn, aan de andere kant wordt dat wel geapprecieerd. Maar als je waarmaakt wat je toezegt, kun je een win-winsituatie creëren.

Vlisco focuste jarenlang voornamelijk op de productie van verschillende prints, maar het perspectief wordt nadrukkelijk verbreed. "We gaan nu veel meer kijken hoe we waarde kunnen toevoegen voor de huidige klanten. Het interessante van de webwinkel is dat de grootste groei nog altijd in Amerika wordt gerealiseerd. Innovatie is de sleutel tot verdere groei, meent Ouwendijk, die al verschillende collega's zag sneuvelen door een gebrek aan innovatieve kracht. Om aan de voorgenomen 100 procent groei in zeven jaar te komen heeft hij een jaarlijkse groei van ongeveer 14 procent nodig. En dat lijkt haalbaar. "Wij hebben in Nederland 200 nieuwe mensen aangenomen en de komende jaren willen we vooral in de retail nog veel groei realiseren."

Door Thijs Baas


Geen opmerkingen:

Een reactie posten