07 november 2012

BREI KUNST met Ritueel afgesloten

Het was een bijzondere middag, afgelopen zaterdag. Rond kwart voor één liep het museum vol deelnemers en belangstellenden die gekomen zijn voor het Event rondom BREI KUNST.

Ellen Korth en Handwerkcafé Zwolle hebben heel veel publiciteit in de lokale en regionale pers gekregen. En dat heeft bijgedragen aan de bekendheid rondom de tentoonstelling Rituelen en BREI KUNST in het bijzonder.
Veel deelnemers hebben gehoor gegeven aan de oproep in De Stentor om deel te nemen aan deze activiteit, maar ook via deze weblog en Twitter. Ook veel bezoekers van Handwerkcafé Zwolle hebben zich direct opgegeven om mee te werken aan dit project. Deelnemers hebben breiwerken gemaakt volgens eigen idee en met eigen keus van materiaal en kleurgebruik.

Ellen Korth exposeert op dit moment een multimediale installatie in de grote zaal van het museum. Dit naar aanleiding van haar boek Utilité. Het middendeel bestaat uit negenenveertig aluminium platen, liggen op de vloer,  met daarop woorden die weergeven wat handwerken voor mensen betekent. Genoemd door mensen die geïnterviewd zijn voor Utilité.

Ná een kop koffie of thee en een korte inleiding ging het richting grote zaal in het museum.
Alle deelnemers hebben een plek gevonden langs de onderzijde van het 'kleed' van aluminium platen met uitspraken. De bezoekers zijn rondom het werk gaan staan.

De breiwerken waren allen op één plek gelegd, waar de maker zijn / haar eigen werkstuk in ontvangst nam. De breisels waren inmiddels gekoppeld aan een sleutelwoord op de aluminium plaat.
Foto: Gemma K.
Ellen verzocht de mensen, op kousevoeten, langs het kunstwerk naar voren in de zaal te lopen, naar de 'bovenkant' van het werk. Vervolgens lopen deelnemers over het kunstwerk naar voren, om hun breisel op de aluminium plaat leggen, waarop het sleutelwoord staat dat ook aan het breisel is gekoppeld.
Deze handeling is door Ellen Korth gefotografeerd en gefilmd door Koen.
Alle negenenveertig breisels zijn op deze manier door de maker op hun plek gelegd. Aanwezigen waren stil en geconcentreerd de handelingen aan het volgen. Deze aaneenschakeling van handelingen in een cadans (b)leken een ritueel. Rituelen het thema van deze tentoonstelling.
Foto: Gemma K.
BREI KUNST - Verwarmend
Het bleek een mooie, bijzondere, samenwerking tussen Ellen Korth, alle deelnemers, belangstellenden en Handwerkcafé Zwolle. Het is verrassend te zien dat mensen die eenzelfde passie delen, en elkaar veelal niet persoonlijk kennen, de uitdaging aangaan om samen een kunstwerk samen te stellen.

Ellen noemde het resultaat dan ook 'Verwarmend'.

De installatie is nog te zien t/m 18 november a.s. in de grote zaal van het Stedelijk Museum Zwolle.
Het prachtige boek Utilité is hier ook te zien en te koop.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten