30 september 2012

BREI KUNST V

Tijdens het Handwerkcafé Zwolle d.d. 26 september hebben we in de grote zaal van het Stedelijk Museum Zwolle de installatie van Ellen Korth bekeken.
Dames die zich hadden opgegeven om mee te werken aan BREI KUNST zijn speciaal naar Zwolle gekomen om de installatie te bekijken en van hieruit een plan te maken hoe ze hun werkstuk zouden kunnen vorm geven.
Het was voor alle aanwezigen een bijzondere ervaring om het werk van Ellen Korth te bekijken.
Vervolgens zijn we vol inspiratie naar het Museum Atelier te gaan. Om verder te werken aan het breisel of bedenkend hoe het breisel vorm te geven.
Uiteraard is er ook gewerkt aan borduurwerken, quilts, knuffels en het versieren van een vest met een tuin vol bloemen, gebruik makend van maassteken.

De eerste werkstukken voor BREI KUNST zijn inmiddels binnen!!
Het is geweldig leuk te zien hoe uiteenlopend deze werkstukken geworden zijn. Het lijkt een veelbelovend project te worden. Heel benieuwd zijn we naar alle creatieve uitingen.
Wil je ons al deelgenoot maken van je verhaal achter je werkstuk, kan dat. Stuur je verhaal naar handwerkcafezwolle@hotmail.nl

24 september 2012

Polswarmers

De dagen worden weer korter en killer. Een mooie tijd om een paar lekker warme polswarmers te breien. Deze keer een model voor de iets gevorderde breier/breister.
© DROPS Design
Op 4 december 2011 is er een model geplaatst voor de beginnende breier/-ster.

De polswarmers hebben een lengte van ongeveer 20 cm. Ze zijn gebreid op sokkennaalden nummer 4.
Kies hier een passende wol voor. Of kies een wol die je geweldig vindt en pas de naalden aan, aan de stekenverhouding.
De stekenverhouding is 21 steken x 28 naalden tricotsteek – 10x10 cm.
Gebruikte steken; boordsteek 3 av, 2 r.

Zet losjes 52 steken op met de sokkenbreinaalden en sluit in het rond. Let op dat er geen steken gedraaid op de pen zitten, dan krijg je een ‘slag’ in je opzetrand.
Brei in het rond en plaats een merkdraad aan het begin van de eerst naald.
Brei 1 naald recht. Begin nu het patroon te breien.
Begin met het breien van het patroon (over 10 steken). Brei dan *2 steken recht, 3 steken averecht* Herhaal steeds wat tussen de *-* staat, en de laatste 2 steken brei je recht.
Bij een hoogte van ongeveer 18 centimeter, moet je ervoor zorgen dat je tenminste 3 naalden gebreid hebt, ná de kabelkruising.
Dan brei je de 6 steken, precies boven de kabel, in 3 keer 2 steken recht samen. Dan houd je 49 steken over.  Vervolgens brei je nog 2 naalden tricotsteek en kant dan los af.
Deze laatste twee naalden zou je ook kunnen breien met een 'pluisgaren'.
Brei een tweede polswarmer.
Het hokje staat voor 1 steek recht breien.
Het kruisje is één steek averecht breien.
Het dakje betekent 'kabel' en brei je als volgt. Plaats 3 steken op een hulpnaald achter het werk, brei 3 steken recht. En brei dan de 3 steken van de hulpnaald recht.
Veel succes en breiplezier!

23 september 2012

Veelzijdig


Mode Herfst / Winter 2012-2013

Parijs is sinds jaar en dag de fashion-hoofdstad met een breed gamma aan style-statements. Met een bereik van klassiek tot meest avant gardistisch.

Dit seizoen zijn het overduidelijk de klassieke modehuizen die de toon zetten, maar niet altijd op ‘safe’ inzetten. Een mooi voorbeeld is de sterke, ondeugende maar ook rechtlijnige collectie van Valentino.
Valentino
Hier worden modellen getoond die complex zijn met kleurrijke jacquard motieven geïnspireerd op folklore en traditie. Daar tegenover staan sobere modellen die meesterlijk op maat gemaakt zijn met gebruik van prachtige wollen stoffen.

Contrasten zijn ook te vinden in de collectie van Karl Lagerfeld voor Chanel. Geïnspireerd op kristallijne vormen uit de natuur gecombineerd met kubistische lijnen.
Chanel’s Knits toont geometrische uitstraling met minerale schittering.

Het silhouet jas-over-rok-over-broek wordt bij Lagerfeld getoond. Echter, dit is al gezien bij Prada en zal opduiken bij Louis Vuitton.
Chanel
Dries van Noten toont het thema East meets West. Daarbij gebruik makend van navy en grijze flanels, rijk geborduurd met Chinees Borduurwerk.
Het is moeilijk om de collectie van Sarah Burton voor Alexander McQueen te duiden. Dit geldt ook voor de gebruikte materialen. Maar duidelijk is wel; veel wol in dit seizoen.

Collectie
Vivienne Westwood
Woolmark ambassadeur Vivienne Westwood zegt te kijken naar historische referenties. Zij gebruikt veel wol. Verwijzend naar de geruite wollen plaid tekent zij bijzondere vormgeving.


“Wol is bijzonder, zo modern maar met zo’n rijke geschiedenis. Luxe en functioneel. Na de tweede wereldoorlog was er niets behalve wol. Alles, zelfs trouwjurken werden ervan gemaakt. Ik herinner mij mijn moeder zittend met een paar breinaalden, verwoed breiend. En de volgende ochtend zou er een nieuw paar wanten voor me klaarliggen.” Vivienne Westwood

The Campaign for Wool

The Campaign for Wool is een initiatief van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Charles van Groot-Brittanië. Het is een internationale beweging die aandacht vraagt voor de bijzondere eigenschappen van wol.
In Oktober 2010 is The Campaign for Wool gestart. In 2011 is de campagne uitgebreid naar landen als Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Spanje, Duitsland en Nederland.
Van 6 t/m 11 november 2012 wordt de Wol Week georganiseerd op diverse locaties in Amsterdam.

21 Wool Masters
Daar waar de Staalmeesters eens gehuisvest waren, waar nu de galerie Droog is, aan de Staalstraat in Amsterdam wordt van dinsdag 6 t/m zondag 11 november de tentoonstelling georganiseerd met unieke wol ontwerpen van Wolmeesters uit de 21e eeuw.

Deelnemende ontwerpers zijn: Frans Molenaar, Bas Kosters, Hans Ubbink, OntFront, youasme, Winde Rienstra, Jan Taminiau, Hyun Yeu, Jan Jansen, Nanna van Blaaderen, Conny Groenewegen, Christien Meindertsma en Claudy Jongstra.

Ook zullen 8 graduates van de Nederlandse academies hun wollen ontwerpen tonen.

Wool Up Your Life
Een spectaculaire wol-parade bij de Bijenkorf aan het Damrak in Amsterdam.
Dinsdag 6 november om 15.00 uur.

Doe mee aan de Campaign 
leef natuurlijk ................ kies wol

Yarn Bombing at WSU

Op de campus van Wichita State University in Kansas (U.S.A) hebben dinsdag j.l. yarn bombers 'toegeslagen'. Diverse beelden op het terrein zijn voorbereid om de kille herfst, kleurrijk, in te gaan.
Milly met links in het gele gedeelte
het WSU logo

             

Om filmpjes te bekijken. Klik hier voor Q14 Fox News of hier voor KSN News

Ook Jefferson is er klaar voor.
Klik hier voor een filmpje
Martin H. Bush Outdoor Sculpute Collection
De beeldencollectie met deze naam in het Ulrich Museum of Art's bestaat uit 76 werken die verspreid over het terrein van Wichita State University campus tentoongesteld worden.

20 september 2012

ZL HEMD CHRISTIEN MEINDERTSMA

Misschien hebben jullie het nog niet gehoord of gelezen maar in april 2012 heeft Christien Meindertsma het door haar ontworpen Hemd onder het ZL Label (het modelabel van het Zeeuws Museum) gelanceerd. Het hemd is gebaseerd op een 18e eeuws vrouwenhemd.


Het hemd bestaat uit 100% Chantal linnen van haar eigen kavel vlas. Kavel GZ 59-West.
Als je een hemd koopt, dien je het nog in elkaar te zetten. Hiervoor is geen naai-ervaring nodig! Het hemd wordt in elkaar gezet met gebruik van, ook in het museum verkrijgbare, strijktape.
De oplage is nog beperkt en in de museumwinkel te koop á € 59.00.
Reserveren kan: via info@zeeuwsmuseum.nl Bellen kan ook: 0118 65 30 00.

BREI KUNST IV

Ellen Korth en Handwerkcafé Zwolle zijn toch zó benieuwd welke creatieve ideeën er op dit moment worden uitgewerkt voor BREI KUNST. Zijn er misschien deelnemers die een tipje van de sluier kunnen oplichten?

We horen graag de verhalen. Hoe, wat, waarom, welk idee, lukt het of moet je je hele plan omgooien????
En als je wilt plaatsen we je verhaal op deze blog.

Woensdag a.s. is Handwerkcafé Zwolle weer geopend vanaf 13.30 uur in het Museum Atelier.
Jullie zijn allemaal weer van harte welkom om aan je creatie verder te werken.
Niet alleen breisters, omdat het project BREI KUNST nu actueel is. Maar ook de borduursters, quiltsters, haaksters, kortom iedereen die zich bezighoudt met handwerken en/of textiele werkvormen zien we graag. We maken er weer een gezellige middag van!14 september 2012

BREI KUNST III

BREI KUNST blijkt bij heel veel mensen aan te slaan.

Liefhebbers van breien, uiteraard, zou je bijna zeggen. Maar ook liefhebbers van kunst. Voor een aantal uit deze grote groep kunstliefhebbers gaat een wereld open. Geweldig om te zien en te horen dat textiele werkvormen zoveel te weeg kan brengen.

Er zijn nog een paar plaatsen vrij, dus mocht je het leuk vinden om nog mee te doen kan dat. Meld je dan wel aan via handwerkcafezwolle@hotmail.nlHeb je een verhaal bij het breiwerk dat je aan het maken bent? Of waarom je juist voor een bepaalde kleur of materiaal kiest en wil je dat met ons delen, kan dat ook. Stuur dan je info ook aan handwerkcafezwolle@hotmail.nl


13 september 2012

Wildbreien - een virus

Het blijft maar als een virus om zich heen grijpen! Wildbreien, Yarn bombing, Street Graffiti. Onder welke naam je het ook wilt doen, het blijft enorm inspirerend om creatieve, kleurrijke breisels te maken om het alledaagse straatbeeld op te fleuren.

foto via onze correspondent

10 september 2012

BREI KUNST II

We zijn gestart!!

Vanochtend is het startsein gegeven aan alle brei-deelnemers aan het kunstwerk van Ellen Korth.

Er zijn nog plekken vrij. Vind je het leuk om mee te doen, meld je dan aan via handwerkcafezwolle@hotmail.nl

Op 3 november a.s. wordt in het Stedelijk Museum Zwolle een event georganiseerd waar de breiwerken een deel van de huidige installatie gaan vervangen. Dit deel van de installatie bestaat op dit moment uit 49 aluminium platen met daarop sleutelwoorden die genoemd zijn door handwerkende mensen die een rol hebben gespeeld in de uitgave Utilité van Ellen Korth.
Deze  platen zijn onderdeel van een multimediaal kunstwerk. Daarbij spelen ook geluidsfragmenten een grote rol. Flarden van interviews en muziek, met de naam "Le Son de l'Aiguille" (Klank van Breinaalden)


Het gaat om breiwerken van 50x70 cm. Al deze breiwerken; dik, verschillend van kleur en materiaal, in een te kiezen brei-techniek, zullen een kunst-vloerkleed worden. Verschillende kleuren en materialen en een techniek naar keuze laten ook zien dat iedere maker uniek is, en een eigen 'handschrift' heeft.

Maak er een mooi en dik breiwerk van, met breipen nummer 10 /12 of nog dikker en maak gebruik van daarbij passend materiaal.

Als je meedoet word je ook uitgenodigd om deel te nemen op 3 november om de verandering van het kunstwerk te realiseren. Je blijft eigenaar van jouw gebreide werk.

Na de tentoonstelling krijg je het terug, mét een door Ellen Korth ontworpen mapje met daarin foto’s en film gemaakt tijdens de verandering van de multimediale installatie tijdens het event.

Rituelen

Gisteren, 9 september,  is de tentoonstelling Rituelen geopend in het Stedelijk Museum Zwolle.


Om ons heen merken we dat er steeds meer belangstelling is voor tradities en rituelen. Sinterklaas en Kerst staan volop in de belangstelling. Maar ook streekgerechten. Balkenbrij, kruudmoes en bloedworst. Het breikransje van weleer wordt een landelijk netwerk van Handwerkcafé's en bijvoorbeeld Stitch and Bitch - groepen. Hoe vaak hoor je niet dat het om 'je eigen identiteit' gaat. Jacht- en slachtrituelen en trouwen en rouwen krijgt veel aandacht. We leven in een tijd waarin blijkt dat we meer behoefte hebben aan deze vorm van houvast.In Japan lach je samen, in het werelddeel waarin wij vertoeven, huilen we ook samen. Stille tochten die ons verbinden.
Ons culturele erfgoed en de - hernieuwde - belangstelling staan tijdens 'Rituelen' centraal. Oude gebruiken en rituelen vormgegeven door hedendaagse kunstenaars. We wisten natuurlijk al, maar zij onderstrepen nog eens dat het zo heel erg de moeite waard is om te behouden.

Ellen Korth, Loes Heebink, Jeanette Hoekstra en Cor Wobma confronteren ons op een verrassende en ongebruikelijke manier met jacht- en slachtrituelen, conversatietradities, rouwverwerking, de zeven sacramenten, Allerzielen, huwelijks- en geboorterituelen en handwerkclubs.
De Franse beeldhouwer Marc Vellay laat zien dat westerse tradities soms sterk afwijken van rituelen in andere culturen.
Oud en nieuw, oost en west ontmoeten elkaar in de onverslijtbare hang naar rituelen.

De opening werd ondersteund door de jachthoorn blaasgroep 'Het Aardhuis'. Deze groep speelt jachtsignalen en jachtmelodieën. Zij openden de middag met 'de Begroeting' waarmee ook de jacht geopend wordt. De middag werd omlijst met diverse melodieën.