24 januari 2013

Piet Hein en zijn hobby

Piet Hein staat na zijn aansprekende overwinning op de Spaanse zilvervloot in het middelpunt van de belangstelling. Wie is deze grote zeeheld eigenlijk?
Societycolumnist Jan Jansz Klap dook voor u in zijn leven en groef enkele opmerkelijke details op.

Wat moet de verovering van de Spaanse zilvervloot zoet hebben gesmaakt voor Piet Hein: Zo zoet als wraak maar kan smaken. Zijn gedachten zullen wel even terug zijn gegaan naar de vier jaar dat hij zich als slaaf het bloed in zijn handen roeide op Spaanse galeien, in dezelfde wateren waar hij nu zijn grote slag heeft geslagen.
Piet Pieterszoon Hein
Vastberaden
Dat was niet zijn eerste ervaring als roeislaaf. Een paar jaar eerder zaten Hein en zijn vader al geketend op de galeien van de Duinkerker kapers, de bondgenoten van de Spaanse koning Filips, nadat hun schip in het Kanaal was gekaapt. Het heeft onze held er alleen maar vastberadener op gemaakt.

Hobby
Dezelfde bemanningsleden maakten mij ook attent op een wel heel bijzondere hobby van de ogenschijnlijk zo stoere kapitein: hij breit. Die bezigheid schijnt hij zich tijdens zijn gevangenschap eigen te hebben gemaakt. Roeislaven zaten geketend en hadden niets te doen als de galei in de haven lag.

Bron: NTR :  De Gouden Eeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten