19 september 2013

De winter tegemoet

Zaterdag en zondag j.l. heeft in Bad Berleburg het Stadtfest plaatsgevonden en daarbij in de schijnwerper gestaan van Südwestfalentage.

Ook is dit weekeinde de traditionele Wittgensteiner Holzmarkt in de stad gevierd.
Subtitel was Tag der Dörfer am Rothaarsteig. Alle dorpen die aan de Rothaarsteig liggen, presenteerden zich ook tijdens dit feest in de kernstad Bad Berleburg.


De historische vereniging uit Aue-Wingeshausen  was met veel mensen vertegenwoordigd. Zij lieten zien hoe vlas gebraakt en gehekeld wordt.

Vezelvlas wordt om de vezel geteeld. De plant is rond 80 en 120 cm lang en wordt in de tweede helft van juli geoogst. Dan wordt de hele plant, met wortel geoogst om de vezel lang te houden. Het vlas wordt nog in schoven op het land gedroogd en daarna opgeslagen in de vlasschuur. Later worden zaadbollen van stengels verwijderd (repelen).  Om de bast te kunnen verwijderen moet het vlas in water gelegen hebben. In grote bakken gedurende 100 uur bij 38°C. Daarna wordt het vlas gebraakt. Een straat is er naar genoemd; Flachsbreche.

Als ook de houtvezelds uit de stengels zijn gehaald door het zwingelen, is de volgende stap hekelen. Hier wordt het vlas over de hekel gehaald. Daarna gekaard en gekamd om vervolgens te kunnen spinnen. Het kan gesponnen worden tot hele fijne dunne garens. Hiermee wordt fijn doek geweven en na bleking is dit het gebleekte linnen. De kortere vezels zijn uitermate geschikt om touw van de draaien.


Tegenwoordig wordt het hele proces machinaal verwerkt. De vezel kan dan ook op natspinmachines gesponnen worden tot fijn garen dat ideaal is om als ketting te gebruiken. Het voordeel ten opzichte van katoen is dat natgesponnen vlas hier gesterkt hoeft te worden.

Veel muziek is er gemaakt. Onder andere door Hewe Deeg, met als toetsenist onze eigen Michael Trapp.


Hewe Deeg is Wittgensteiner Platt voor gistdeeg. Hiervan worden veel lekkere maar ook prachtige broden gebakken. Belegd met allerlei uit Heimischer Schlacht. Al dan niet zelf gerookt.

Wolle und Mehr zette zich in de schijnwerper met een modeshow.


Een modeshow waar gebreide en gehaakte items getoond zijn. Op de, groene, loper zijn diverse modellen getoond. Waaronder een grofgebreide jas, pullunders en pullovers, loops en mutsen. En veel uiteenlopende Tücher.

De show werd heel erg goed ontvangen. En de nieuwe collectie garens, ging ook als warme (gist)broodjes over de toonbank.
    

Voorafgaand stond Myriam S. al te springen om na vele jaren weer de pennen ter hand te nemen. Naar aanleiding van de wachttijd-sjaal Im Grünen Bereich. Ze heeft het héle weekend gebreid en,
haar Rucki-Zucki Schal is af.


Over dit gebied wordt gezegd dat de lente twee weken later begint en de herfst twee weken eerder.
De voorbereidingen van hout voor oven en kachel en het breien van warme items is in volle gang.
De eerste borduursels zijn in volle gang met winterse afbeeldingen en kerstmotieven.

Op Trödelmarkt stond dit spinnewieltje te wachten op een andere eigenaar. Die eigenaar is inmiddels gevonden.

De formatie Aparty (uit Nederland)heeft het weekend met een concert afgesloten.  Zij beheersen het hele scala met onder andere pop, rock, semi-classic, blues en schlagers. Van jong tot oud heeft genoten. En dat alles in een heel bijzondere Ambiente te weten de tuin van het slot in Bad Berleburg. Dit wordt bewoond door graaf en gravin Sayn-Wittgenstein die voor dit doel de tuin beschikbaar stelden. Het geheel werd afgesloten met een enorm vuurwerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten