21 april 2014

Kabels en Godsogen

Trui "Elburg"
Foto: Gerhard Witteveen
Op de Museumhavendagen tijdens het Gouda Waterstad festival op 21 en 22 juni 2014 organiseren Museum Gouda en de Museumhaven samen een bijzondere activiteit. Het thema van de Museumhavendagen is ‘Schippers aan de Reis’. Museum Gouda en de Museumhaven geven daar een bijzondere invulling aan, onder de titel ‘Kabels en Godsogen’. Voor dit project zoeken de musea mensen die een schipperstrui willen breien; deze zal in Museum Gouda worden tentoongesteld tijdens de Havendagen.

De schippers en kapiteins van vroeger droegen op hun werk afstemde kleding, waaronder veel schipperstruien. Door het reizen zagen schippers- en kapiteinsvrouwen veel mode die afweek van de dracht van thuis. De manier waarop ze die verwerkten in de schipperskledij die ze voor hun mannen en zoons maakten, heeft veel traditionele streekdrachten beïnvloed.

Museum Gouda richt een kleine expositie in van traditionele schipperstruien en vraagt daarvoor uw hulp: Brei een traditionele schipperstrui, die op 21 en 22 juni in het museum tentoon wordt gesteld.

Voor wol kan eventueel worden gezorgd. Gebruikt u uw eigen wol dan krijgt u in principe de trui weer terug na het tentoonstellen; als u breit met wol van het museum blijft de trui van het museum. Er zijn patronen beschikbaar, het museum heeft breiboeken en kan patronen kopiëren voor u.

Meer informatie krijgt u door een mailtje te sturen aan rondleidingen@museumgouda.nl of te bellen naar Karien van Hooff, 0182 331003.

Bron: Gouda Bruist

Noot van Handwerkcafé Zwolle
De titel van de tentoonstelling is Kabels en Godsogen. Kabels zijn, mét alle variaties op het thema, bekend bij breisters. Godsogen zijn wellicht minder bekend. Het betreft hier patronen in een ruitvorm.


1 opmerking: