28 juni 2014

Sjaal van granny squares met bloemen

Voor de haakliefhebbers! Hieronder tref je een patroon aan om een sjaal te haken van granny squares met bloemen. Je haakt eerst granny squares met bloemen. Dan zet je de squares aan elkaar waar je vervolgens weer omheen haakt.Het patroon is beschikbaar gesteld door

De sjaal op de foto is gemaakt met Drops Delight,
in de kleur 06. Voor de sjaal heb je 150 gram nodig.
Natuurlijk kun je ook een ander garen gebruiken, geschikt om te haken op haaknaald 3 of 3.5 mm

HAAKNAALD 3 mm of 3.5 mm – gebruik de maat die je nodig hebt voor een stekenverhouding van 24 stk x 13 toeren = 10 x 10 cm. 1 vierkant = ongeveer 8.5 x 8.5 cm.

TIP VOOR HET BEGINNEN MET EEN NIEUWE BOL GAREN:
Om nette kleurovergangen te krijgen in garen met een kleurverloop. Als je met een nieuwe bol garen begint, is het belangrijk dat je een nieuwe bol neemt en die begint met dezelfde tint als waar je net mee geëindigd bent.

INFORMATIE VOOR HET HAKEN:
Vervang het eerste steek elke toer door 3 lossen. Eindig iedere toer met 1 hv in de 3e l van het begin van de toer.

l - losse (n)
l lus - lus van lossen
hv - halve vaste
v - vaste
stk - stokje

VIERKANT MET BLOEM:
Haak 4 l en vorm een ring met 1 hv in de eerste l.

TOER 1: * 1 v in de ring, 3 l,* herhaal van *-* in totaal 3 keer en eindig de toer met 1 hv in de eerste v van het begin van de toer = 3 l-lussen.

TOER 2: Haak als volgt in iedere l-lus: 1 v, 3 stk en 1 v, eindig met 1 hv in de eerste v = 3 blaadjes. Keer het werk – haak de volgende toer aan de achterkant van de bloem.

TOER 3: 1 l, 1 v rond de eerste v van toer 1, 4 l, 1 v aan de onderkant van het 2e stk op het eerste blaadje van toer 2, 4 l, 1 v rond de 2e v van toer 1, 4 l, 1 v aan de onderkant van het 2e stk in het tweede blaadje van toer 2, 4 l, 1 v rond de 3e v van toer 1, 4 l, 1 v aan de onderkant van het 2e stk op het derde blaadje van toer 2, 4 l, 1 hv in de eerste l van het begin van de toer = 6 l-lussen. Keer het werk – haak de volgende toer aan de voorkant van de bloem.

TOER 4: Haak als volgt in iedere l-lus: 1 v, 5 stk en 1 v, eindig de toer met 1 hv in de eerste v van het begin van de toer = 6 blaadjes. Keer het werk – haak de volgende toer aan de achterkant van de bloem.

TOER 5: 1 l, 1 v rond de eerste v van toer 3, 5 l, 1 v aan de onderkant van het 4e stk op het eerste blaadje van toer 4, 5 l, 1 v aan de onderkant van het 3e stk op het tweede blaadje van toer 4, 5 l, 1 v aan de onderkant van het 2e stk op het derde blaadje van toer 4, 5 l, 1 v midden tussen het 3e en 4e blaadje van toer 4, 5 l, 1 v aan de onderkant van het 4e stk op het 4e blaadje van toer 4, 5 l, 1 v aan de onderkant van het 3e stk op het 5e blaadje van toer 4, 5 l, 1 v aan de onderkant van het 2e stk in het 6e blaadje van toer 4, 5 l, 1 hv in de eerste l van het begin van de toer = 8 l-lussen. Keer het werk – haak de volgende toer aan de voorkant van de bloem.

TOER 6: Haak als volgt in iedere l-lus: 1 v, 1 stk, 4 dubbel stk, 1 stk en 1 v, eindig de toer met 1 hv in de eerste v van het begin van de toer = 8 blaadjes. Keer het werk – haak de volgende toer aan de achterkant van de bloem.

TOER 7: 1 l, 1 v in de eerste v van toer 5, * 10 l, 1 v in de volgende v van toer 5 *, herhaal van *-* 7 keer en eindig met 10 l en 1 hv in de eerste l van het begin van de toer = 8 l-lussen.
Keer het werk, eindig het vierkant aan de voorkant van de bloem.

TOER 8: Haak hv tot het midden van de eerste l-lus, * 12 l, 1 v in de volgende l-lus, 5 l, 1 v in de volgende l-lus *, herhaal van *-* in totaal 3 keer, 12 l, 1 v in de volgende l-lus, 5 l, 1 hv in de hv aan de bovenkant van de eerste l-lus van de vorige toer.

TOER 9: Haak in iedere van de grote l-lussen: 5 v, 2 l en 5 v en haak in iedere van de kleine l-lussen: 5 v, eindig met 1 hv in de eerste v van het begin van de toer.

TOER 10: Haak 1 stk in iedere v en 4 stk in de l-lussen in iedere hoek. Knip de draad af en zet vast.

PICOT RAND (haak als dit genoemd wordt in het patroon):
1 v in het eerste stk, * 1 picot (= 4 l, 1 stk in de eerste l), sla 2 stk over en zet vast met 1 v in het volgende stk *, herhaal van *-* en eindig met 1 picot en 1 hv in de eerste v na 1 toer op de handschoenen. Eindig op de sjaal met 1 v in het laatste stk.

SJAAL
Haak 8 vierkantjes zoals hierboven beschreven. Naai de vierkantjes samen 4 bij 4 om twee grote vierkanten te maken – naai met de zijkanten tegen elkaar met 1 st in iedere st.

Haak 1 stk in ieder stk langs een kant van een van de grote vierkanten = 38 stk. Keer, haak 1 stk in ieder stk – DENK OM DE STEKENVERHOUDING!

Ga verder tot een totale hoogte van ongeveer 83 cm, knip de draad af en gebruik het draadeinde om het tweede grote vierkant aan dit einde van de sjaal te naaien. Haak 1 PICOT RAND - zie boven – aan ieder uiteinde. Knip de draad af en zet vast. De sjaal meet in totaal ongeveer 102 cm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten