18 juni 2014

Visserstruien

Ook in Zwolle wordt gebreid aan dé Visserstrui.
In het hele land staat de visserstrui weer in de belangstelling. Na de revival in de tachtiger jaren van de vorige eeuw, zet de visserstrui weer aan tot een ware hype. Vooral ook door de uitgave van het boek Visserstruien door Stella Ruhe.


Een van de doelstellingen van Handwerkcafé Zwolle is 'het behouden en doorgeven van cultureel erfgoed' en de visserstrui is daar een prachtig voorbeeld en onderdeel van.


De blauwe trui wordt gebreid met motief 'Hindeloopen'. Deze trui verbindt niet alleen verleden en heden maar ook twee culturen. De trui is voor A., geboren, getogen en woonachtig in Duitsland. Maar heeft sinds kinderjaren een sterke band met Hindeloopen. Hij kent de stad, maar ook het water op zijn duimpje. Op de vraag of hij een trui wilde vol symboliek en bijbehorende verhalen kwam eerst een stilte. Daarna kwam opgetogen verbazing. Zó een trui, steek voor steek gebreid die hij zou dragen? Dat was wel een bijzonder aanbod wat hij héél graag wilde aannemen!


Het verhaal achter de witte visserstrui volgt.
Wist je trouwens dat Scheepjeswol een speciale lijn op de markt heeft gebracht voor deze truien. Scheepjeswol Zuiderzee. Kijk hier voor een leverancier bij jou in de buurt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten