01 juli 2014

125 jaar inspiratie

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. Gedurende het gehele jaar zal hier aandacht aan besteed worden. Er zijn tentoonstellingen, kunstmanifestaties, fietsroutes en apps.


De activiteiten vinden plaats op de verschillende plekken waar Van Gogh gedurende zijn leven heeft gewerkt en gewoond, en in de musea waar zijn werk wordt bewaard, onderzocht en getoond.

Zo zijn er belangwekkende tentoonstellingen en worden er ook op verschillende locaties activiteiten georganiseerd.
Als thema is gekozen voor '125 jaar inspiratie'. Uitgangspunt hierbij is dat de kunstenaar tot op de dag van vandaag velen inspireert. Van Gogh blijkt nog steeds een van de populairste kunstenaars te zijn.

Aan de basis van tentoonstellingen en activiteiten staat Stichting van Gogh Europe. Hierbij aangesloten zijn Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum, Van Gogh Brabant en Mons 2015, in 2015 Culturele Hoofdstad van Europa. Samen vormen zij onder de naam Van Gogh Europe de kern van een samenwerkingsverband tussen 30 instellingen die zich in diverse landen actief inzetten voor behoud van het erfgoed van Van Gogh.
Ook internationaal neemt men deel aan het Van Gogh-jaar. Zo vindt in het BAM Museum – in het Franse Mons – de tentoonstelling Van Gogh in the Borinage, the birth of an artist plaats. Hierbij zullen zo’n 70 schilderijen en tekeningen uit internationale collecties te zien zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten