30 september 2014

Visserstruien bij de Vleet

Vanaf 4 oktober 2014 is in het Stadsmuseum Harderwijk de tentoonstelling 'Visserstruien bij de Vleet' te zien.


Textieldeskundige Stella Ruhe vond op haar speurtocht naar visserstruien, gedragen tussen circa 1875 en 1950 en bijna uitsluitend nog zichtbaar op foto’s uit die periode, zestig unieke truien uit veertig Nederlandse vissersplaatsen.

Op basis van die oude foto’s maakte ze tel-tekeningen en zijn de truien opnieuw gebreid.De collectie visserstruien vormen de rode draad van de tentoonstelling in het Stadsmuseum Harderwijk. In combinatie met historische foto’s en originele gebruiksvoorwerpen van vissers uit de museumcollectie, wordt het visserijverleden op een verrassende wijze weer onder de aandacht gebracht.

Onder anderen breide Bianca Boonstra. Zij breide drie visserstruien die tentoongesteld worden. Modellen Vlaardingen, Durgerdam en Pernis2. De tel-tekeningen staan in onderstaand boek.


Ontdek zelf de overeenkomsten en verschillen tussen de diverse patronen en motieven van de visserstruien en ervaar het dagelijks leven van de vissers en de belangrijke, vaak onderschatte rol van de vrouwen van de vissers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten