24 november 2014

Wartime Farm en Women’s Food & Farming Union (WFU)

Misschien ken je de serie Wartime Farm die uitgezonden is door BBC2 en gaat over het leven op een britse boerderij gedurende de Tweede Wereldoorlog.


In de serie draagt Alex Langlands een spencer, een sleeveless pullover. De britse ontwerpster  Susan Crawford heeft hiervan een patroon gemaakt.
Alex' spencer is gebaseerd op een breipatroon uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Bekend is de maat. Het is ontworpen voor een man met 38 inch borstomvang. Daar moet je het mee doen. 

In die tijd werd kleding gedragen wat je nu 'modern fit' zou noemen. Slank gesneden. Maar dan wel wat korter dan op dit moment. Het patroon, gemaakt door Susan, is aangepast aan de jaren 2012+. Je draagt het 'comfort fit', langer en met dieper uitgesneden armsgaten. 


Het patroon kun je tegen betaling downloaden. Het patroon wordt beschreven in diverse maten (vanaf 3 jr - xxl)  en er wordt ook in beschreven hoe je mouwen kunt breien bij dit model. Garenadvies, benodigde hoeveelheden garen en pendikte staat er natuurlijk ook in.

Fondsenwerving door Women’s Food & Farming Union (WFU) 

De helft van het bedrag van het patroon gaat naar Women’s Land Army Tribute Campaign. Van het geld willen ze een monument maken ter nagedachtenis aan de vrouwen die als vrijwilligers het land bewerkten terwijl de mannen aan het front waren, de Land Girls. En ook voor de vrijwilligers -vrouwen -  die hout verwerken, de zogenaamde Lumber Jill's. 


In het Nationale Memorial Arboretum in Alrewas (Staffordshire) is nu een Nationaal Monument. Hier is te zien hoe waardevol deze vrouwen waren voor het land. De lokale tak van Women’s Food & Farming Union (WFU) heeft zich beziggehouden met fondsenwerving om een blijvend monument te realiseren.
Schaalmodel monument
Land Girls en Lumber Jill's
Dit monument als herinnering aan het  Women’s Land Army and Women’s Timber Corps is onthuld op dinsdag 21 oktober 2014.

De link naar het patroon vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten