28 juli 2014

Earlybirds inleveren II

Ook ná de Haak Inn die georganiseerd is, worden er nog vrolijke, kleurrijke Earlybirds gehaakt. Helaas is er geen inzamelpunt meer in Zwolle.
De Earlybirdjes zijn nog steeds erg welkom. Stichting Earlybirds Fotografie heeft laten weten dat er wel enkele inleverpunten in de regio zijn.
  • Creamijn, Lijster 15, 8281 GS Genemuiden
  • Mikilon's Workshop, H. Dorststraat 48, 8121 BJ Olst
  • Singer Kreatief, Hoofdstraat 127, Epe
Vragen kun je stellen aan: haakeenearlybirdje@gmail.com

Patronen en veel info kun je ook vinden op de website van Stichting Earlybirds Fotografie



25 juli 2014

Borduren en veel meer

Randjes
Ook in Zwolle wordt er volop meegedaan aan Randje per Week.
Diverse uiteenlopende werkstukken worden gemaakt. Uiteenlopend? Zul je je wellicht afvragen. Ja, ze worden allemaal heel divers. De borduurlappen worden gemaakt in bijvoorbeeld in groentinten, roodtinten of bont en kleurrijk. Maar ook variaties op het thema. 
Bijna iedereen die aan Randje per Week mee doet, gebruikt de randjes als basis en geeft er een eigen invulling / meerwaarde aan. En, allen prachtig om te zien en te volgen hoe het vordert. 



Randje per Week heeft er wellicht aan bijgedragen dat ook mensen die van borduren houden maar niet aan deze randjes meedoen, de (borduur)draad weer oppakken. Zo is Jenny bezig met een randenlap geïnspireed op randen uit het boek KreuzstichMuster aus Graubünden. Lang geleden uitgegeven door Bündner Vereinigung für Heimatschutz.




Naast het borduren van bovenstaande randen wordt er door Gerrie een werkstuk gemaakt in de techniek kantborduren. Deze techniek van borduren bootst de look van kant na. Vergelijkbaar met de inspiratie die aan de wieg van  kant- of lacebreien ligt. (Vroeger noemden we dat ajourbreien). 



Bij onderstaande schilderij is gebruik gemaakt van de techniek 'schilderen met naald en draad'. Borduren gebruik makend van ingrijpsteekjes en contoursteken. Ook een techniek die Gerrie bijzonder goed in de vingers heeft.



Quilting
Borduren en appliceren zijn twee technieken die gebruikt worden in de onderstaande WOP. (work in progress). Lon maakt haar 'Vazenquilt' waar veel applicatie- en borduurwerk in zit.


De vazen zijn allemaal uit haar eigen collectie. Het idee voor deze quilt deed ze op uit het boek  "Floral Bouquet Quilt" van Yoko Saito een bekende Japanse ontwerpster van quilts.
De ondergrondstof van deze quilt is uit Japan de applicatiestof is van Oakshott  (shot cotton) zeer dunne katoenen stof uit Engeland.



Shot cotton
Al eerder is op deze weblog geschreven over shot cotton. Hier nogmaals de achtergrondinfo.
Shot cotton wordt geweven door twee kleuren te gebruiken. De inslagdraad heeft een andere kleur dan de schering. Dat kan bijvoorbeeld zijn oranje/rood, blauw/groen of ton-sur-ton. Deze manier van weven is resultaatgericht op visueel effect. Wanneer er geweven wordt afwisselend met verhouding 1:2 als schering draagt het de naam longshot. Inmiddels zijn er meerdere fabrikanten die dit op de markt brengen.
Geweven worden deze stoffen veelal aan de Malabar kust in zuid-west India. Hier zijn vele kleine coöperaties opgericht door wevers. Er wordt ook geweven met zijde en kokos.

Visserstruien
Visserstrui getoond in Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Foto: Ria B.
En nog een juweeltje voor junior-visser compleet met sokken. Deze zijn door Els O. gebreid met Botter IJsselmuiden / Oslo.



Zelf wisten ze het niet, dat het een trend was - de visserstruien. Hans Visscher van Visgilde Hans Visscher Zwolle, oorspronkelijk uit Genemuiden, vertelt dat er in de Oudheidkamer in Genemuiden nog wel veel te zien is uit de tijd dat Genemuiden nog aan zee lag.
'Omdat ik het zo'n mooie foto vind, heb ik hem in het groot hier hangen' zegt hij over de foto achter in zijn vishandel. Een foto met twee vissers met aan de kade een schip uit Bunschoten. Of de vissers bij het schip horen is niet bekend.



Gehaakt is er ook. Deze gestreepte babytuinbroek is met katoen gemaakt door Marjan M.


African Flowers
African Flowers kun je als variatie op een thema maken. Verwerkt in een Granny Square. Maar ook je er diverse vormen mee maken als bijvoorbeeld pentagon of hexagon. Je kunt er een heleboel maken in bijvoorbeeld drie kleuren waarbij je steeds dezelfde kleurvolgorde aanhoudt. Maar ook de kleuren door elkaar heen gebruiken of effen maken dat je alleen de flower ziet.
Je kunt er afghans (plaids) van maken, kussens, tassen en meer. Onderstaand werk, Carola B., werd een een windlicht.





23 juli 2014

Woensdag 23 juli 2014

Woensdag 23 juli is tot dag van nationale rouw verklaard. Vandaag, om 15.55 uur, is de verwachting, zullen de eerste slachtoffers van de ramp met het toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17, op het militair vliegveld van Eindhoven aankomen. Dit zal gevolgd worden door trompetsignaal. Aansluitend wordt er een minuut stilte gehouden.

Handwerkcafé Zwolle sluit zich aan bij het besluit een minuut stilte in acht te nemen om 16.00 uur.
Hiermee willen wij allen die een dierbare hebben verloren bij dit meer dan tragisch ongeluk kracht wensen bij het gemis.

Meer informatie rondom dag van nationale rouw vind je op http://www.rijksoverheid.nl/

09 juli 2014

Un métier d'art pour moi



Je kunt hier klikken om naar een inspirerend (franstalig) filmpje te kijken. 
Laat je niet weerhouden door een eventuele taalbarrière!



03 juli 2014

Viltweer!; The day after

De dames hebben eergisteren ontzettend veel werk verzet. Maar het 'gewone' leven moest natuurlijk wel doorgaan. De volgende ochtend zijn ze bijzonder goed gemutst weer aan de slag gegaan.
Toen de hele vacht goed gevilt was, is kon het vollen beginnen. 


Beide vachten hebben tijdens dit proces wat doorstaan! Alle energie is ingezet dit te laten slagen.
Daarna moest het werk 'alleen nog maar' gespoeld worden. Het werd een enorm waterballet, maar dan heb je ook wat. Het resultaat is twee geweldig goed gelukte en mooie gevilte vachten.







01 juli 2014

125 jaar inspiratie II

Het zal wel geen toeval zijn. Maar in het jaar waarin het 125 jaar geleden is dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven lanceert Fleuroselect een nieuwe marketingcampagne onder de naam '2015 - Jaar van de Zonnebloem'.


Fleuroselect is de Internationale Organisatie voor de Sierteeltsector. De campagne wordt georganiseerd door Business Unit Home Gardening van Fleuroselect - de Home Garden Association - om het gebruik van zonnebloemen bij hobbytuinierders te promoten.


Laat jij je ook inspireren door Van Gogh en / of zijn zonnebloemen? 
Een mooi thema voor textiele werkvormen. Maak een foto van je werkstuk gemaakt naar aanleiding van '125 jaar inspiratie' of 'zonnebloemen' en we plaatsen het op deze blog.

125 jaar inspiratie

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. Gedurende het gehele jaar zal hier aandacht aan besteed worden. Er zijn tentoonstellingen, kunstmanifestaties, fietsroutes en apps.


De activiteiten vinden plaats op de verschillende plekken waar Van Gogh gedurende zijn leven heeft gewerkt en gewoond, en in de musea waar zijn werk wordt bewaard, onderzocht en getoond.

Zo zijn er belangwekkende tentoonstellingen en worden er ook op verschillende locaties activiteiten georganiseerd.
Als thema is gekozen voor '125 jaar inspiratie'. Uitgangspunt hierbij is dat de kunstenaar tot op de dag van vandaag velen inspireert. Van Gogh blijkt nog steeds een van de populairste kunstenaars te zijn.

Aan de basis van tentoonstellingen en activiteiten staat Stichting van Gogh Europe. Hierbij aangesloten zijn Van Gogh Museum, het Kröller-Müller Museum, Van Gogh Brabant en Mons 2015, in 2015 Culturele Hoofdstad van Europa. Samen vormen zij onder de naam Van Gogh Europe de kern van een samenwerkingsverband tussen 30 instellingen die zich in diverse landen actief inzetten voor behoud van het erfgoed van Van Gogh.
Ook internationaal neemt men deel aan het Van Gogh-jaar. Zo vindt in het BAM Museum – in het Franse Mons – de tentoonstelling Van Gogh in the Borinage, the birth of an artist plaats. Hierbij zullen zo’n 70 schilderijen en tekeningen uit internationale collecties te zien zijn.

Inside information



Mocht je denken dat dit een landvast op de steiger is, heb je het mis. Het is wol. Weliswaar heel erg dik gesponnen wol. Maar het is wol. Deze wol is om een heel dunne kern gesponnen tot een dikte van meer dan een centimeter doorsnede.
De wol is in natuurlijke tinten geleverd aan de opdrachtgever. Het moest natuurlijk tot roomwit met een grijszweem zijn.
Van deze wol is tapijt gemaakt. Kamerbreed tapijt. Kun je je voorstellen hoe enorm dit en zwaar dat is? De opdrachtgever heeft meerdere malen wol laten spinnen en laten verwerken tot tapijt tot het uiteindelijk naar de zin was. De wol moet namelijk passen in het nieuwe thema; Mont Blanc.

Het tapijt gemaakt van deze wol is gelegd in hotelkamers in een hotel in Dubai. (Één van de zeven Verenigde Arabische Emiraten.) Ieder jaar worden in dit hotel alle kamers gerenoveerd én krijgen de kamers een nieuw thema. Het thema wordt volledig, tot in ieder detail,  doorgevoerd. Dus ook de tegelvloeren en -muren in bijvoorbeeld de badkamers moeten binnen dit nieuwe thema er verbluffend uitzien. Dus wordt alles uitgehakt en -gebroken en vervolgens wordt álles, binnen het nieuwe thema, opnieuw geplaatst en gelegd. De jaarlijkse renovatie kost € 400.000 per kamer.


Viltweer!

Hoe mooi kan het leven zijn. Op een rustige dinsdag die beloofd zonnig te worden, besluiten dames te gaan vilten. De, mooie, vachten zijn gescoord op een wijkboerderij waar onlangs de schapen zijn geschoren. Dus, tafel naar buiten, luchtkussenfolie erop, water en zeep voorhanden en beginnen!
De vriendinnen hebben een heel gezellige dag. En, met vilten kun je niet jong genoeg beginnen.