06 januari 2015

Diagonaal raamweven uit één draadlengte

De techniek van het diagonaal weven op een raam kun je op een filmpje - in twee delen - bekijken.
Cecilia Alejandra Riquelme Buzeta maakte een hesje van door haarzelf geweven stof.


Leuke techniek waarvan hieronder een poging om het duidelijk te omschrijven. Maar het filmpje geeft een duidelijk beeld.

Deel I

De schering én inslag verwerk je tegelijkertijd. De werkdraad / knot wol blijft áltijd aan de linkerkant van je werk.

Let op! Het enige moment dat je de draad doorknipt is aan het einde. Schering én inslag is allemaal uit een draadlengte!


De eerste lengtedraad leg je van hoek tot tegenoverliggende hoek op diagonale lijn. Ga links omhoog, sla de draad om een spijkertje links van de hoek en haal de draad door de schering. Haal niet de hele draad / knot door!
Sla dan de draad om het spijkertje rechts van de bovendiagonaal spijker, haal de draad als derde scheringdraad naar beneden en sla hem om het spijkertje rechts van de onderste hoekspijker.
Leid dan de rest van de draad langs de onderkant als inslagdraad (die van rechts naar links loopt).
Werk zo door tot het raam bijna vol is. Er zijn nog enkele spijkertjes over. Nu kun je niet meer met de haaknaald de draad doorhalen.
Neem een naald met een groot oog, of buig een ijzerdraadje. Haal een dubbele draad door het oog van de naald met ongeveer de lengte die je nodig hebt om het hele diagonaal te overbruggen.
Als je deze naald doorgeweven hebt, leg je de draden uit elkaar naar links en naar rechts. Haal nu door het midden weer een dubbele draad, die je vervolgens uit elkaar legt.
Bij weven liggen niet twee draden naast elkaar die hetzelfde 'spoor' volgen. Daarom leg je ze uit elkaar en gaat daartussen de volgende twee draden weven. Tot er nog twee tegenover elkaar liggende hoekspijkertjes over zijn. Dan meet je één keer de lengte van het diagonaal, plús een zijlengte af. Op die lengte de draad afknippen. Deze enkele draad is de laatste weefdraad.
Een heel belangrijk punt in het werkstuk is de laatste 'steek'. Zorg ervoor dat je de laatste, onderliggende draad meeweeft, en zet vast.

Let op! Dit is het enige moment dat je de draad doorknipt. Schering én inslag is allemaal uit een draadlengte!

Deel II

Wanneer je een vestje wilt maken, weef je drie vierkanten. Een van de vierkanten is het rugpand. Zorg ervoor dat het weefraam op maat is van dit pand.


Als je het werk aan elkaar wilt zetten, doe je dat met een overhandse steek. De steken maak je door de lussen waar je werk rond de spijkertjes bevestigd is geweest. De werkdraad om het in elkaar te naaien is de extra lengte die je hebt afgeknipt voor je het werk van het raam haalde.

Bueno, eso es todo!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten