27 april 2015

Het Zakdoekje

Donderdag j.l. hebben we beelden gezien, is er verteld, voorgelezen en is er gemusiceerd in het Atelier van Stedelijk Museum Zwolle.
Niemand minder dan Gé Reinders verzorgde een bijzondere middag die geheel in het teken stond van Het Zakdoekje.

Gé heeft in 2010 een boek met de titel Het Zakdoekje aan de wereld toevertrouwd.
Op een heel eigen, persoonlijke wijze schrijft hij hierin over de zoektocht naar het oorlogsverleden van zijn moeder, Grada van Horen. Het zakdoekje dat gevonden werd in de nalatenschap en waar eigenlijk niemand, behalve Gé, heel veel belangstelling voor had. Zo kwam Het Zakdoekje dan ook in zijn bezit.

Uiteindelijk bracht Het Zakdoekje Gé op diverse locaties. Voor velen van ons bekende en minder bekende locaties maar waarvan we wél allemaal weten dat het locaties zijn met 'een verleden'. Of dat nu een kelder in een documentatiecentrum is of een plek op de wereld.

Ge Reinders met op achtergrond
een foto met daarop Grada van Horen,
zijn moeder.
Deze geschiedenis is opgetekend in het boek en verteld in Handwerkcafé Zwolle door Gé Reinders zelf. Hij vertelt hoe het het gezin heeft beïnvloed. Hoe het de kinderen, ieder op een eigen manier heeft geraakt. Maar ook hoe familie, neven, tantes, een eigen beeld van deze geschiedenis hebben.

Gé praat liefdevol, trots en met bewondering over "Mien Moder". Maar ook gepassioneerd, boos, zich afvragend. Over zoeken, al dan niet vinden, plaatsen. En; doordoon!

Gé leest uit Het Zakdoekje
emotionele passages voor.
Die raken ons allen.
Gé vertelt warm over zijn moeder én haar kampvriendinnen. Over het zware leven en de overplaatsingen.  Veel meer is er niet bekend ook al moet het afgrijselijk zijn geweest. Er werd niet over gesproken.

Vanmiddag gaat het vooral ook over de enige afleiding die de vrouwen hadden; borduren.
Zij borduurden boekenleggers. Er was daar waar zij waren geen boek te vinden. Maar boekenleggers had je nodig, ...... voor later. Ze borduurden stripverhalen en cadeautjes voor elkaar.

Boekenleggers
Met belangrijke thema's

Deel uit geborduurd stripverhaal.
Een stapelbed en citaat die ook
 in het boekeen belangrijke rol spelen
Wat ook zo bijzonder aan zo'n middag is, is dat er na afloop een mevrouw naar Gé Reinders toegaat en een naam noemt die Gé uit de verhalen van zijn moeder kent. De mevrouw die de naam noemde is dochter van een van die vrouwen met wie Gé's moeder in een kamp zat.

Een bezoekster bracht twee zakdoekjes mee. Minder vanwege het verleden maar vanwege het handwerk en het thema zakdoekje. Zij had ze in de tas en wist eigenlijk niet of ze de zakdoekjes zou tonen. Gelukkig deed ze dat wel!
Dank je wel Riet van T.Detail uit Zakdoekje links

Veel dank aan Gé Reinders
die de moeite heeft genomen naar Handwerkcafé Zwolle te komen en zijn verhaal met ons te willen delen.
Bovendien zijn presentatie wist aan te passen aan onze gemeenschappelijke deler, handwerken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten