22 augustus 2015

Dismaland

Dit artikel heeft niets te maken met textiel.

Wél met statement en kunst. Je hebt het misschien al gehoord; Kunstenaar Banksy heeft op een industriegebied net buiten Bristol een voormalig zwemparadijs gebruikt om een Bemusement park te realiseren.

"De meest teleurstellende nieuwe attraktie in Groot Brittannie" zal voor een periode van vijf weken geopend zijn. Waarvan de eerste dag de openstelling alleen voor 'locals' was.


Banksy is een van de voorlopers die zich bezighield met Graffiti vervolgens Street Art en later Urban Art. Banksy is een pseudoniem en niemand weet wie erachter zit. Oorspronkelijk waakten graffiti kunstenaars ervoor gezien en vervolgens gepakt te worden door de politie.

Banksy staat inmiddels bekend als groot kunstenaar en de kunst die hij maakt staat onder zeer strenge bewaking. Het zijn inmiddels gevraagde items en als er een kunstwerk op een betonnen muur staat, wordt het met veel 'liefde'  en kracht eruit gezaagd om vervolgens te gelde worden gemaakt. Banksy maakt nu 'collectors-items'. Verwacht wordt ook dat de entree tickets, de ballonnen en alles wat met Dismaland te maken heeft ook enorm veel verzamelwaarde gaat krijgen.

Banksy heeft niet minder dan 58 bevriende, en wereldwijd beroemde, kunstenaars uitgenodigd om samen met hem Dismaland te realiseren. Damien Hurst bijvoorbeeld heeft ook zijn medewerking verleend.
Banksy vindt het belangrijk om als groep met een gemeenschappelijk doel een statement te maken. Des te krachtiger komt het statement over.

Dat is zo te zien met Dismaland gelukt.
Het is verbazingwekkend te zien hoe een project van dit formaat geheim kon blijven. Tot twee dagen voor opening is dat gelukt waarna het vervolgens uitlekte en in een rázend tempo de wereld over ging. Nu, staan mensen in een 4-uur durende rij om binnen te kunnen. De E-ticket verkoop ligt tot dinsdag stil omdat de boel is vastgelopen.

Een Bemusement Park dus.

Draaimolens met paarden op weg naar de slachtbank.
Een vijver waar je naar eendjes kunt 'vissen'. Maar de eendjes zitten onder olie en pek.
Banksy's thema's hebben altijd te maken met o.a. apocalypse, consumentenmaatschappij, en sociaal kritische problemen, en immigratie. Zo zijn er 'vluchtelingenbootjes'

Het was de bedoeling om de 'windmolen' het park van electriciteit te voorzien, maar meer dan twee telefoontjes kun je er niet mee opladen. Very, very Dismal dus.

Het personeel in Dismaland is somber en ongeïnteresseerd en is vooral niet klantvriendelijk of hulpvaardig.

Zwarte ballonnen met de opdruk " I'm an imbeciel" zijn te koop en er is een karikaturist die de achterkant van hoofden tekent.....De quote uit de folder is:
A theme park who’s big theme is: theme parks should have bigger themes…


De naam Dismaland is een afgeleide van disamal - troosteloos. Met een schuin oog naar de wereld waar Mickey woont, je weet wel. Die met die oren.


Geopend van 22 augustus t/m 27 september 2015

Bekijk ook nog eens het artikel d.d. 7 oktober 2014 over Dystopisch breiwerk op deze blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten