10 augustus 2015

Gehaakt

De tas van dit moment is de Wayuu Mochila-tas.

Oorspronkelijk worden de tassen gehaakt door Wayuu. Wayuu is een etnische bevolking wonend in noord Colombia en noordwest Venezuela.


Zij haken de tas van zelfgesponnen en -geverfde wol. Wij haken de tas van katoen.
Techniek die gebruikt wordt heet tapestry-haken. Een variant daarop is het mochila-haken. Ronde bodem, daarna recht omhoog.

Er worden volop kleurige patronen in gehaakt. Het leuke is dat je ook redelijk makkelijk een eigen patroon maakt. (Je kunt hiervoor ook borduurpatronen gebruiken.) De kleurwisseling maak je niet door iedere keer aan en af te hechten, maar door de draden mee te laten lopen in het werk. En draden wisselen volgens patroon. Werk met vier 'meeloopdraden'. Gebruik je maar twee kleuren in het patroon, neem dan wel gedurende het hele werkstuk nog twee extra draden mee. Dit is ook belangrijk voor de stevigheid van je tas.


Geïnspireerd op
Al in 2012 is tas op onderstaande foto gemaakt naar aanleiding van een trend-pagina in Elegance  - uitgave juni. Op deze pagina staat een tas van Ralph Lauren.

Bij deze tas zijn ook de toeren niet 'gesloten' maar lopen door, zoals bij mochila tassen. (Kreeg in 2012 nog commentaar, dat dát niet zo netjes was (!).)  Hier is uitgegaan van een ovale bodem.
Geïnspireerd door... Ralph L.

In het artikel staat dat het exemplaar is gemaakt van geweven canvas, maar het lijkt er toch wel heel erg op dat het gehaakt is. Een leuke tas met leren handvat. Het kostenplaatje; €175,-. Dan denk je toch; dat kan voor minder.
Je kunt de tas natuurlijk tot in alle details maken, maar leuk is toch ook wel dat je je eigen kleuren kiest en de streepverhouding naar eigen inzicht maakt.

uit: Elegance juni 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten