11 februari 2016

Shetland en de Burra Bears

Shetland en wol. Onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Hét erfgoed van Shetland is het lace-knitting en de Fair Isle Jumper.

Fair Isle is een traditionele breitechniek waarbij het patroon gemaakt wordt door meerdere kleuren in motief te breien. Genoemd is de techniek naar een klein eiland in het noorden van Schotland en een deel is van de Shetland Eilanden. Populair werd dit breiwerk nadat de Prins van Wales (later Edward VIII) een trui droeg van wol van de Shetland Eilanden gebreid in de lokale techniek in het jaar 1921.


Zeker niet minder bekend is het lace- of kantbreien van de Shetland Eilanden.
Wendy Inkster is de bedenker van de Burra Bear.
(Burra is een eiland naast het West Mainland van Shetland) Ze ontwierp de eerste beer in 1997 voor haar zus.

Burra Bears uit Shetland
Ontwerp en realisatie Wendy Inkster
Het idee lag in het bewaren en doorgeven van erfgoed. Het concept van de beer lag dan ook daarin dat een handgebreide Fair Isle trui van Shetland wol gerecycled werd tot een beer. Deze beer bracht een enorme reactie te weeg en een grote vraag naar deze beren.
Alle beren die volgden werden gemaakt door het redden van het materiaal van een afgedragen maar uniek breiwerk. En vervolgens dit breiwerk zó te vormen dat het een warme, troostgevende maar ook aantrekkelijke beer werd.

De mogelijkheid bestaat nog steeds om je oude handgebreide Fair Isle trui te laten omvormen tot een Burra Bear. Maar omdat de vraag naar beren groter is dan het aantal versleten truien, worden ze tegenwoordig nieuw gebreid. Ook van Shetland wol en met Fair Isle patronen.


Sumburgh Burra BearsDeze beren zijn zo typerend voor Shetland geworden, dat er een serie Nautical Burra Bears gemaakt is onder de naam Sumburgh Burra Bear.

Sumburgh van Sumburgh Head
.
Hier staat de Sumburgh Head Lighthouse (vuurtoren) en is een bezoekerscentrum ingericht en kun je een natuurreservaat bezoeken.
In het bezoekerscentrum is deze bijzondere collectie verkrijgbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten