25 oktober 2016

In de ban van: Broderie d'Art

Gisteren heeft Handwerkcafé Zwolle  een workshop Broderie d'Art georganiseerd.

Je kent het vast, de rijkgeborduurde stoffen die in de wereld van Haute Couture ontworpen, gemaakt en verwerkt worden. We zien het bijvoorbeeld bij Dior en Chanel. In Nederland wordt deze manier van versieren ook gebruikt door Jan Taminiau.

Chanel
De, meestal delicate, stoffen worden rijk versierd met rocailles, pailletten, garens en koord(jes). Dit wordt bevestigd op de stof met gebruik van een Lunéville naald of worden met een naald geborduurd. De stof waarmee we werken is opgespannen in een raam. Door het gebruik van verschillende materialen in verschillende maten uiteenlopend van mat naar glans creeer je een bijzonder en verrassend resultaat waarbij je ook nog 3D effecten kunt toepassen.Wat je hierboven ziet, vergt enige oefening. Gisteren hebben we kunnen kennismaken met deze techniek.

Docent Marjolein van der Heide vertelde én leerde ons hoe we het best, en handigst, met de mooie materialen om kunnen gaan.
Ze had geweldig mooie voorbeelden bij zich van haar werk. Hier konden de verschillende technieken minutieus geanalyseerd worden.
Zeer inspirerende boeken lagen ter inzage en, ook niet onbelangrijk, het was erg gezellig.


Door Marjolein van der HeideEn, wat een locatie. De andere kant van Zwolle.Geen opmerkingen:

Een reactie posten