27 maart 2016

New York Times met artikel

In de New York times - Regio, staat een artikel over de knopenwinkel - Tender Buttons

Cure for the Lost Button



Globaal vertaald staat er:

Als alles om ons heen zou worden vernietigd en de knoop zou overblijven, zou die een goede weergave zijn van de mens gedurende de laatste eeuwen.
Het zijn miniatuurweergaven van de Franse Revolutie, de aanleg van spoorwegen, walvissen, reizen en dieren.
Dit is de opzet van de winkel Tender Buttons. Een winkel aan de Upper East Side van Manhattan met alleen maar knopen. Miljoenen knopen. Bijeengebracht sinds de 60er jaren door de eigenaren Millicent Safro en Diana Epstein.

"We maakten reizen over de hele wereld om rariteiten maar ook kleine schatten te vinden", zei mevrouw Safro, die inmiddels in de zeventig is. Mevrouw Epstein in in 1998 overleden.
"Het is eigenlijk een raar idee om te gaan reizen op zoek naar een knoop."



De winkel is gevestigd aan 143 East 62nd Street, waar voornamelijk modernere knopen verkocht worden. Maar er zijn ook de klassiekers, een hoornen knoop met vier gaten, voor avondkleding te koop. Allemaal netjes opgeborgen in kartonnen dozen met daarop kleurcodes en suggestieve namen aangebracht door Mevrouw Safro. Neem nou de 'metallic -  gegraveerde waterlelie met architectonische krul - uit 1950'.

In kastjes liggen ook knopen van waarde voor verzamelaars. Sommige hebben een geschatte waarde van duizenden dollars.
Knopen die gemaakt zijn voor de inauguratie van George Washington en knopen ten tijde van de Burgeroorlog. Maar ook grappige exemplaren van net na de depressie. Zij hebben ook een eigennaam "Goofies".
In 1991 hebben de dames een boek uitgeven onder de naam "Buttons". In het voorwoord schreef Tom Wolfe; Tender Buttons is geen winkel maar een knopenmuseum waar je teruggaat in de tijd om door te kunnen gaan.
Oorspronkelijk, in 1964, was de knopenwinkel een eindje verderop. Maar al sinds 1968 hang de 'uithang-knoop' op het huidige adres. Sindsdien hebben een aantal bekende dames waaronder Joan Collins en Julie Andrews hier aankopen gedaan.




Klanten komen binnen met, de inmiddels overbekende zin, "ik heb een knoop verloren en zoek er een bij". Dat lukt in deze winkel altijd. Meestal is er keus uit meerdere. Dan zegt de verkoopster, met meer dan 20 jaar ervaring, 'ga voor de eerste indruk'. Dan klopt het.
Mensen uit de buurt zijn hier klant maar ook toeristen uit Tokyo die over de winkel hebben gelezen in een reisboek. Er worden knopen gekocht passend bij een kostuum voor een C.E.O. of een acteur.
Mensen vinden het heerlijk 'verloren' te raken in deze knopenwereld.

Tender Buttons is een bijzondere wereld waar mensen ook dingen zeggen die ze anders niet zouden zeggen. Sommigen komen juist vóór dat ze naar de tandarts of psycholoog gaan. Of er net zijn geweest. Ooit gebeurde het een keer dat een man informeerde naar zijn vrouw en ze toe moesten geven. "Ja, uw vrouw was de hele middag in de knopenwinkel en luisterde opera.

Dit artikel stond in the New York Times op 27 maart 2016 op pagina MB3 met titel;
Cure for the Lost Button.
Artikel is geschreven door Annie Correal
De foto's zijn gemaakt door en eigendom van Emon Hassan

26 maart 2016

Voorjaar en zomer '16


Maart

Het was weer reuze gezellig woensdag. Veel deelnemers hebben de moeite genomen om te komen. Fijn! Want Handwerkcafé Zwolle maak je tenslotte samen. 

Er was heel veel te zien, te overleggen, ervaringen uit te wisselen en gekletst. Vandaar dat er maar een paar plaatjes zijn om te kijken.


Hierboven zie je een project in uitvoering. Een triptiek of toch niet? De gedachten die opkomen gaan over en weer. Het werd een geanimeerd gesprek en we blijven volgen hoe dit verder gaat.


Vaardige vingers die een schattig breiwerk maken voor een heel klein mensje.


Het Randje per Week is geen randje meer. Maar omdat het project onder deze naam gedurende de twee jaren dat het nu loopt grote bekendheid heeft gekregen, is besloten het zo te blijven noemen. De randjes zijn vervangen door letters. Rijen letters in alle soorten en maten. Met wel daarom heen.......... een randje. Hierboven zie je de vorderingen.



Dit wordt heel fijntjes. Eén over één wordt er geborduurd. Eén borduurdraad over één linnendraad.
Dat is wanneer je met DMC garen borduurt, je één draadje tegelijk uit het 'bosje' van 6 draden gebruikt.


Een práchtige combinatie van kruissteken met Perzisch ajour in diverse blauwtinten. Het borduurwerk is gespannen en aan de achterkant tegengezoomd. Bovendien aan alle vier zijden recht op de linnen draad alsof daar ook een ajournaad  loopt. Tot in alle details afgewerkt.

De verhalen zou je zelf willen horen. Daarom wordt aangeraden vooral te komen naar Handwerkcafé Zwolle. De eerstvolgende keer is 20 april a.s. 

22 maart 2016

LandIdee

Het zusje, Wolcafé Zwolle, is vermeld door LandIdee.

Het is fijn te zien dat er aandacht wordt gegeven door dit magazine. Een magazine voor genieters van binnen- en buitenleven: wonen, tuinieren, dieren, natuur, koken en creativiteit, zoals ze zelf zeggen.



In Wolcafé Zwolle ben je welkom om bijvoorbeeld wol te spinnen - breng jouw eigen wiel of tol mee-, te breien, haken of iets anders te doen waarbij je wol verwerkt.

Neem hier eens een kijkje waar ook de agenda staat.




20 maart 2016

Haute Couture - moulage

Een impressie van het huis Christian Dior.
Hier kun je zien hoe met de technierk moulage een patroon gemaakt wordt voor een japon.


Costumier

Een filmpje voor je gevonden. Je ziet diverse details van technieken die bij het vak van costumier horen.


13 maart 2016

Serendipity

Sommige dingen kom je onverwacht tegen. Bijvoorbeeld een in het oog springend boek. Liggend tussen andere grotere, kleurrijke, geïllustreerde boeken die veel meer opvallen. En toch,...
Dat overkwam me tijdens het bezoek aan de Antiek Textiel Markt georganiseerd door de Nederlandse Kostuumvereniging.


Het boek lag in de stand van Antiquariaat Serendipity uit Midden-Beemster. Hier lagen heel veel mooie en interessante boeken met betrekking tot handwerken en textiele werkvormen.

Ongetwijfeld overkomt dit heel, heel veel mensen. De naam van dit bedrijf is niet voor niets Seredipity. (Het onverwacht, onbedoeld vinden van dingen die voor jou heel bruikbaar zijn.)

Rosenheimer Verlag is uitgever van, onder andere, boeken met betrekking tot breien, haken en borduren.


12 maart 2016

Revival

Hieronder vind je een heel eenvoudig basis-patroontje om eierwarmers te breien. Maak er veel in verschillende kleuren of wissel kleuren af. Maak er een vrolijke tafel van!


Benodigd materiaal: Twee breipennen 3 - 3.5 mm en hiervoor geschikte wol of katoen.
Zet 40 steken op en brei vier pennen 1steek recht, 1 steek averecht.
Dan verder breien in tricotsteek.
Bijvoorbeeld 4 pennen in kleur 1 afgewisseld met 2 pennen in kleur 2.
Bij een gebreide hoogte van zeven centimeter de draad lang afknippen en door de steken halen. Draad aantrekken en zijnaad sluiten.



Upgrade basiswarmer:
Pompon of kwastje op top
Oren  aan de warmer breien; Paashaas
Wiebeloogjes opnaaien/plakken






Natuurlijk kun je ook eierwarmers haken, quilten of vilten. Of naai viltlapjes in de vorm van kip, paashaas of andere paas- of voorjaarsversiering.



09 maart 2016

Nieuwste plaatjes

Hieronder zie je foto's die gemaakt zijn tijdens de openingsuren van Handwerkcafé Zwolle in februari j.l. 

Er zijn weer nieuwe werkstukken te zien maar ook werk in ontwikkeling/uitvoering. 

Je ziet; er wordt gewerkt aan diverse werken met uiteenlopende materialen. En, niet onbelangrijk; op alle niveaus. Ben je vergevorderd en vind je het leuk om met gelijkgestemden je bezig te houden met textiele werkvormen, ben je van harte welkom.

Ben je zojuist in de wereld van handwerken aangekomen en zoek je inspiratie, motivatie of hulp? Ben je ook van harte welkom.

Kijk in de agenda in de rechterkolom voor data.

Een zgn Quakerball. Uitgevoerd in kruissteek.
Nu in het groen uitgevoerd.
Een rode uitvoering kon je enige tijd geleden al zien.


Voor- en achterkant van een tasje. Kruissteek motieven
en motiefjes in vrij borduren

Met ieniemienie steekjes
aangebrachte patches

Detail uit poppendekentje

Variatie op de jongste kerstworkshop

2e variatie - in uitvoering

Verrassend - in blauw

"Oefenlap" Kruissteek en variaties daarop

Gehaakte haas -
collega-haas in de maak

Letterdoek in wording

Ton-sur-Ton etui

Breiwerk. Blijf het volgen. De voorkant wordt heel mooi!

Mooie quilt;  Flying Geese

Breiwerk met opbergmogelijkheden

Letterdoek

03 maart 2016

Tokyo Cotton Village

Foto: Yomiuri Shimbun
Het was een lange dag vol stress op je werk. Om te relaxen ga je dan naar Tokyo Cotton Village. Een bar en restaurant in Tokyo. Hier kun je iets drinken en/of eten en kun je katoen spinnen tot garen.

Kunihiko Miura vanThe Japan News omschrijft het als volgt:
Het spinnen neemt je zo in beslag dat je lastige of zelfs nare dingen die tijdens je werk gebeurt zijn, kunt loslaten. Dit is een heerlijk moment voor me om weer om te schakelen, zegt Yoshiko Jimura, een 32 jarige werkende die tenminste twee keer per week naar deze bar gaat.

Het idee achter deze bar is van Takuya Tomizawa die in de reclame branche heeft gewerkt. Hij, en zijn vrienden, hielden zich al bezig met katoen spinnen. Just for fun. Zij zagen, een voor de hand liggende, mogelijkheid voor deze onderneming. En zo startten zij de Tokyo Cotton Village. Chillen door te spinnen onder het genot van hapje en drankje.

-via Marginal Revolution