08 maart 2017

Deken voor huisje in Rottum

Het is gelukt!
Het huisje in Rottum heeft een warme kleurrijke deken waarin enorm veel liefde en steun is verwerkt. Op 3 maart hebben we hier samen bij stil gestaan.

Initiatiefnemers:
Wat zijn we blij met alle steun en hulp en aandacht. Iedereen heel hartelijk dank!

Je kunt ook nog helpen door de petitie te tekenen: Laat Groningen niet zakken.



Het kleinste huisje is volledig ingepakt. 
V.l.n.r. Agnes Bakker, Annemarie Heite en Eelco Eikenaar


Onderstaand artikel uit de Eemsbode, geplaatst door Bram Noordhuis op 03-03-2017


Kleinste huisje ingepakt in warme deken

ROTTUM Kunstenares Agnes Bakker, gedeputeerde Eelco Eikenaar en  Annemarie Heite hebben vandaag (vrijdag 3 maart) de laatste hand gelegd aan het inpakken van het kleinste huisje van Nederland  in een warme deken.

In Rottum hijsten ze een gebreide vlag bij museum ’t Hoeske Thais Joaptje. Campagneleider Energie Jorien de Lege van Milieudefensie keek in het gezelschap van een legertje pers en belangstellende tevreden toe. Agnes Bakker heeft met vrijwilligers  het huisje in Rottum volledig ingepakt in een kleurrijke breiwerk van 100 vierkante meter.

Scholieren, ouderen, studenten, mannen en vrouwen uit onder andere Friesland, Brabant, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Limburg en Groningen hebben de afgelopen maanden meegedaan aan de de actie Breien voor Groningen. Zelfs cabaretier Freek de Jonge deed mee aan deze creatieve vorm van actievoeren en breide mee.

De warme deken staat symbool voor de solidariteit met mensen in het Groninger aardbevingsgebied. Door de gaswinning kampen zij al decennia met bevingen die levens overhoop halen. Sommigen wonen al jaren in noodwoningen, scholen zijn gesloopt en woningen worden nog steeds onbewoonbaar verklaard. Anderen hebben meegemaakt dat hun huis is hersteld en bij een volgende beving weer schade opliep.

Tijdens breicafé’s in Groningen vertelden mensen wat de bevingen voor hun leven betekenen. ”Mensen vertelden hartverscheurende verhalen, maar er waren ook veel warme en troostrijke momenten,” vertelt Agnes Bakker. “Dit project laat zien dat de Groningers niet alleen staan. Ik kreeg breiwerkjes met persoonlijke briefjes opgestuurd uit het hele land. Iemand schreef: De boerderij van mijn oma uit Zijldijk is ook gesloopt vanwege de aardbevingen, als ik er langs rijd moet ik huilen. Een mevrouw schreef: Ik ben te oud om te protesteren met spandoeken, dus ben heel blij dat ik op deze manier mijn betrokkenheid kan tonen.”

Het belang van die bijval is niet te onderschatten, vertelt campagneleider Jorien de Lege. “Mensen voelen zich in de steek gelaten door de overheid en niet gesteund in hun strijd tegen de gaswinning die de bevingen veroorzaakt. Dan is het mooi dat mensen uit alle hoeken van het land laten zien dat het lot van de Groningers hen aan het hart gaat.” En de warme deken heeft nog een belangrijke boodschap, zegt zij. “Want met betere isolatie van huizen en duurzame verwarming is minder aardgas nodig en kan de gaswinning worden gestaakt. Dan kunnen we  bevingen voorkomen en gevaarlijke klimaatverandering tegengaan.”

Het ingepakte huisje is nog zo lang het weer het toestaat te bezichtigen in Rottum. Een iets kleinere ingebreide replica van het huisje is op 1 april te zien tijdens de opening van de expositie Art Schok in museum Het Hoogeland in Warffum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten