24 maart 2017

Nagenieten

Woensdag hebben we de jubileummaand van 10 jaar Handwerkcafé Zwolle feestelijk afgesloten.

Op tijd naar Stedelijk Museum Zwolle om het Atelier te versieren met werkstukken die gedurende de jaren gemaakt zijn door de bezoekers.
Bovengekomen begon het toch al feestelijke gevoel toe te nemen. Het atelier was ingericht voor een feestje! Veel slingers en muziek als ontvangst. Dat het zo mooi voorbereid is en extra feestelijk gemaatk was het eerste cadeautje!!

Daarna werden de eerste werkstukken binnengebracht en kon er verder versierd worden met textiele werken. Een hele lange tafel waarop lagen: borduurwerken in kruissteek, platsteken, schaduwborduren, werken waarin meerdere series steken verfijnd gecombineerd zijn, perzisch ajour, smockwerk, haakwerken, breiwerken, beschilderde zijde, viltobjecten en hoeden.

Ook de werkstukken die we gemaakt hebben tijdens de najaars- of winterworshops. Het extraatje in het jaar. Omdat Handwerkcafé Zwolle in december niet open is. Windlichtjes met randen in diverse technieken, een taarttasje, een cadeauzakje, een speldenkussentje en accessoire, een viltschaal, Boho-style winterversiering en meer.

Zo was er 'de Handjes-rok'. De rok die we als visite-kaartje hebben gemaakt bij de tentoonstelling met de streekdracht uit de nalatenschap van Gerridina Nijenhuis-Steen.

Taart - Dé Taart

Geen feest zonder taart. Maar wat een bijzondere taart kwam er binnen!
Een enorm grote, want er was tenslotte voor iedereen taart.
Een taart met daarop het logo van Handwerkcafé Zwolle en foto's van verschillende werkstukken die de afgelopen jaren zijn gemaakt door diverse mensen. 10 jaar overzicht in marsepein. Het was spannend om dit moois aan te snijden.Hoe feestelijk is dat!

Marc den Hertog, directeur Stedelijk Museum Zwolle, hield een toespraak waarin gezegd is dat Stedelijk Museum Zwolle een plek is met veel kunst en cultuur. Maar waarbij  je niet alleen aan schilderkunst moet denken. Ook al is dat voor de hand liggend. Den Hertog zei dat "Handwerkcafé Zwolle heeft een bijzondere, toegevoegde waarde voor het museum."   En ook een mooie koppeling maakte naar de huidige tentoonstelling "Keuzes, verhalen bij museumschatten" waar textiel te zien is. En bovendien zette den Hertog ondergetekende enorm in de schijnwerper. Met lovende woorden, prachtige bloemen en, .......... het eerste exemplaar van een film.

Een film? Ja, een heuse film.
Die werd aansluitend voor het eerst getoond.
We waren overdonderd! Wat is dát bijzonder. Tien jaar overzicht in beeld.
Wat hebben we allemaal gedaan en gemaakt. Verbindingen in de kunst, educatie, betrokkenheid bij gemeente Zwolle als ook betrokkenheid bij Zwolse instellingen en landelijke organisaties.

Met daaronder het liedje Embroidery van Casey Dienel. (Dat bleek het feestelijke liedje te zijn toen ik 's ochtends binnekwam!) En een aftiteling van enorm. Wat hebben we veel mooie dingen gedaan in de voorbije periode!
Heel veel dank aan de mensen die dit mooie filmdocument gemaakt hebben!

Dat is nog niet alles
Henk Meutgeert heeft met zijn trio muziek laten horen geïnspireerd op de jas "In het Spoor van Vincent". De jas gemaakt in het "van Gogh jaar", die mee is genomen naar de presentatie in het van Gogh museum in Amsterdam.

De jas inspireerde om een koppeling te maken tussen Chopin en Antonio Carlos Jobim.
Van Chopin de Prelude 22 met een overgang naar How Insensitive.

How Insensitive 

Aansluitend is een eigen compositie van Henk Meutgeert gespeeld, in een arrangement van zijn hand voor deze bezetting,
Imagination

Imagination is gespeeld als inspiratie op een werkstuk dat gemaakt is na een workshop 'De kunst van het versieren' met docent Ien Rappoldt. Het werkstuk is van de hand van Lon Planjer.

Dank je wel Henk voor dit mooie bijzondere cadeau!
En natuurlijk ook dank aan Tijs Klaassen (bas) en Wouter Kühne (drums).

Er zijn in Handwerkcafé Zwolle twee quilts gemaakt naar aanleiding van een project uit Quiltmania naar een ontwerp van Yoko Saïto. Woensdag waren deze quilts beide te bewonderen. Mooi om te zien hoe je vanuit eenzelfde opdracht twee heel 'eigen' quilts maakt.

De 'handwerkmeisjes' weten dat ik erg van Japans textiel en Japanse technieken houd.
Van de 'handwerkmeisjes' kreeg ik een práchtige tas. Gemaakt van stoffen van Yoko Saito.
Gewéldig! Wat een mooi cadeau. Een prachtig aandenken aan deze dag, de hele periode met alle 'meisjes'.
Als grapje is er een naamlabeltje in gemaakt van Yoko Saito.
Ik zal Saito nooit meer tekort doen en haar Samamoto noemen......

Bloemen, kaarten, persoonlijke felicitaties, te veel om op te noemen.
Oude bekenden en nieuwe gezichten hebben we ontmoet,

Handwerkcafé Zwolle 'maken' we met zijn allen. Maar het is heel fijn te ervaren dat Handwerkcafé Zwolle zó goed ontvangen wordt.

Hierbij wil ik jullie allemaal heel erg bedanken.

Iedereen die, op welke manier dan ook, heeft bijgedragen om deze 4e woensdag van de maand tot een wel heel bijzondere te maken!

Dank voor inspiratie, mogelijkheden, samenwerking, betrokkenheid. Deze 10 jaar Handwerkcafé Zwolle waren enorm verrijkend. 


De komende tijd gaan we ons ook meer richten op workshops voor kinderen en een heuse 'Summerschool for Kids'. Hoe mooi is dat, dat ook een van de doelstellingen 'het doorgeven van handwerktechnieken aan volgende generaties' op deze manier vorm krijgt.

We gaan met een feestelijk gevoel en prachtige herinneringen verder. 
Door op het pad dat Handwerkcafé Zwolle heet. 


Carola


Geen opmerkingen:

Een reactie posten