13 september 2017

Nu te zien in Stedelijk Museum Zwolle; BIJZONDER

Op dit moment is in Stedelijk Museum Zwolle de tentoonstelling te zien:

Keuzes, verhalen bij museumschatten

Deze tentoonstelling bestaat geheel uit museumstukken die zelden of nooit aan publiek zijn getoond. Aan prominente Zwollenaren, kunstenaars en medewerkers van het museum is gevraagd welk collectiestuk zij graag aan het publiek wilden laten zien. Zij kozen werk waarop zij op hun eigen manier, door middel van een persoonlijk verhaal of kunst, een reactie geven. Hiermee biedt de tentoonstelling een uniek tijdsbeeld met verhalen uit de geschiedenis van Zwolle. Daarnaast toont het de diversiteit van de collectie van het Stedelijk Museum Zwolle. Deze bestaat onder andere uit zilver, prenten, schilderijen, textiel, meubels, miniaturen op munten en meer.

Door expositie is te zien in de gehele nieuwbouw van het museum. Nog nooit eerder is een dergelijk groot aantal depotstukken naar boven gehaald waarvan het merendeel zelden of nooit eerder getoond is aan publiek. Het resultaat is een tentoonstelling met zeer verrassende objecten en een grote mate aan verscheidenheid.

Zo is er een heel bijzondere wanddecoratie uit de 18e eeuw te zien.In een van de depots van het museum liggen al meer dan een halve eeuw, vijf geheimzinnig ogende meterslange houten kokers opgeslagen.
De kokers zijn enorm zwaar, moeilijk hanteerbaar en mede daardoor nog nooit tentoongesteld.

Met moeite en heel voorzichtig is een van de rollen naar het museum gebracht, daar op de vloer gelegd en voorzichtig uitgerold. Uit de rol kwamen stukken textiele wanddecoratie tevoorschijn uit de 18e eeuw. Een van de bijzondere wanddecoraties met daarop een jachttafereel ziet u hier. Vroeger werd dergelijke wandbekleding ter decoratie op de wanden van woonvertrekken van de rijken gespannen, als ware het een enorm schilderij.Dit object is door de tijd heen behoorlijk vervuild. Een deskundige restaurator heeft de wanddecoratie bekeken en kwam tot de conclusie dat de schilderingen zonder ondergrond direct is aangebracht op het linnen. Dit maakt dit doek extra bijzonder maar ook lastig om te restaureren. Na restauratie zullen de kleuren veel helderder zijn en openbaart zich een echte verborgen schat uit de collectie in zijn oude glorie.

Details uit het werk zijn hieronder te zien. Al gaat er natuurlijk niets boven het 'met eigen ogen' zien van dit bijzondere werk.Flora

Druk aan 't werkKleding van jager

Deftige halsband

De vos
Hier is goed te zien dat het 
een wandbespanning is geweest
De tentoonstelling is nog te zien t/m 1 oktober 2017
Stedelijk Museum Zwolle - Melkmarkt 41
dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.

Foto's: Handwerkcafé Zwolle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten