09 juli 2018

Het Nut van Nuttige Handwerken en Rood Schoollapje

In Veluws Museum Hagedoorns Plaatse is t/m eind december nog de 
expo Het nut van nuttige handwerken te zien.

Een tentoonstelling boordevol rode Schoolmerklapjes, stoplappen, stekenproeven en voorbeelden van proeve van bekwaamheid in textiel. Zo is er ook nog de naadlap, de verstellap en haak en breirollen.

Tot diep in de 20e eeuw stond “nuttige handwerken voor meisjes” verplicht op het lesrooster van alle lagere scholen. De tentoonstelling bij Hagedoorns Plaatse laat zien wat er werd vervaardigd toen handwerken nog nuttig was.

In de 19e eeuw vond men het steeds belangrijker dat meisjes leerden hoe ze een huishouding moesten organiseren. Handwerken was daar een onderdeel van. 
De toevoeging “nuttig” bij het schoolvak handwerken was in die tijd zeker op zijn plaats. Van een wegwerpmaatschappij was nog geen sprake. Een kapotte borstrok werd versteld, de kous gestopt, de jurk zelf gemaakt. Meisjes leerden breien, haken, mazen, stoppen, verstellen en naaien.

Dat is anders met de letterlap of merklap waarop het merken van kleding in kruissteek en eenvoudige sierrandjes geoefend werd. Ook van de naadlap, de stoplap, de verstellap, de haak- en de breirol zijn aardige exemplaren overgebleven. Behalve deze oefenstukken tonen we ook onder- en bovenkleding welke eindeloos zijn versteld.


Zaterdag j.l. stond Hagedoorns Plaatse in het teken van het Rode Schoollapje en konden deelnemers aan de workshop hun hart ophalen.

Rood Schoollapje van Handwerkcafé Zwolle
diende als voorbeeld



Geen opmerkingen:

Een reactie posten