01 mei 2019

Royal Ascot 2019

Houd je van mode, hoeden, zien en gezien worden en misschien ook nog van een paarden event? Dan is Royal Ascot misschien iets voor jou.


Een van de meest bekende renbanen ter wereld organiseert een wel heel speciale week ieder jaar in juni onder de naam Royal Ascot. Dit jaar start het op 18 juni.
Deze week is het meest populaire event in de paardenwereld van Groot Britannie met meer dan 300.000 bezoekers van over de hele wereld.


Die bezoekers mogen niet zomaar het complex in. Er heerst een strenge dress code. Dames gaan, vaak uitbundig, gekleed volgens de laatste mode met de hoeden die een item op zich zijn. Het motto is dan ook "Like nowhere else". De grenzen binnen de dress code regels worden opgezocht.


Opgericht in 1711 door Koningin Anna (Stuart), is het een jaarlijks terugkerend race event dat hoog op de britse sociale kalender staat. Altijd in juni op het Ascot Racecourse in Berkshire is het een  mix van traditie, mode, pracht en praal, klasse (onderscheid) en paardesport.


Iedere dag wordt geopend door Koningin Elizabeth omringd door een aantal Royals. Zij rijden in open landauers het complex binnen. Het heeft iets van een koninklijk huwelijk maar dan op een renbaan waar de champagne rijkelijk vloeit.


Iedere dag heeft highlights geprogrammeerd maar de opening blijft wel een bijzondere aangelegenheid. In de Royal Enclosure (een in het jaar 1807 bedachte soort skybox) vind je tijdens de dag van opening veel Royals en 'members'. Hoe word je member van deze chique bedoening? Dat blijft een vaag verhaal. Het heeft te maken met sociale status, netwerk, aanbevelingen en ambitie.
Op overige dagen kunnen leden twee 'kaartjes voor gasten'  kopen. Als gast moet je dan ook bij de incrowd horen. Hoe je daar binnen komt? Lees het hier bovenstaande.

De openingsdag is voor altijd vastgelegd door de musical 'My Fair Lady' door Lerner en Loewe uit het jaar 1956 met Julie Andrews. Later werd de rol uitgevoerd door Audrey Hepburn. Nog ieder 'Ascot-seizoen' wordt de film vertoond.


De strenge dress code ontkomt niemand aan. Bij de ingang wordt iedereen streng tot op detail gecontroleerd. Voldoet je outfit niet, mag je het complex niet binnen.
In 2018 is voor het eerst een uitzondering gemaakt toen de temperatuur te hoog steeg. Mannen mochten hun jasje uit- en de hoed afdoen. Dat was natuurlijk een enorme uitzondering want; hoeden horen op het hoofd. Behalve dan in het restaurant, de skybox en andere van publiek afgesloten ruimtes.

Dames dragen ook een hoed. En wel op een basis van meer dan 4 inch, dus geen ieniemienie fascinator! En een jurk van 'eenvoudige' snit. Een broek is wel toegestaan maar dan wel met een blouse of jasje van 'overeenkomstige' materiaal.
Gelukkig kennen de britten een ruim begrip tussen chique en vrij en dragen dan de garden party look. Mix van vrolijke, heldere kleuren, bloemenprints en eventueel lange soepel vallende jurken.





Let op: Per sky- of VIP box is een verschillende dress code.

Mocht je er niet uit komen, dan is er nog de Royal Ascot Style Guide.



Klein detail; iedere bezoeker dient wel het Royal Ascot naamkaartje zichtbaar te dragen.


Tijdens het hele event wordt voldoende traffic support aangeboden.



Wat je ook kunt doen;
Lekker onderuit in een outfit naar keuze met thee en scones & clotted cream.
Zet de tv aan en schakel naar de BBC.











Foto's via Royal Ascot
overige gevonden op het worldwide web

Geen opmerkingen:

Een reactie posten