13 mei 2020

Hier vind je een filmpje over Blauwdruk in Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Tsjechië en Slovakije
Sinds 2018 staat dit als Immaterieel Erfgoed op de lijst van UNESCO.


Blauwdruk is een manier van stof bedrukken waarbij je een pasta of was, die geen verf aanneemt en doorlaat, op de stof  aanbrengt voordat je die stof in een indigobad doet.
Daardoor kan de verf niet doordringen in de stof op de plek waar de was zit. Daardoor blijft de plek met het met de was aangebrachte ontwerp wit of ongeverfd.


Om de ontwerpen op de stof aan te brengen, worden 'blocks' die soms honderden jaren oud zijn, gebruikt. In dit geval worden regionaal geïnspireerde motieven of meer algemene motieven en soms christelijke afbeeldingen gebruikt.


Het gebruik van flora en fauna motieven staat in relatie met de regio.

Traditionele blauwdruk is in dit geval niet alleen het bedrukken van de stof. Het gaat ook om de voorbereiding. Het spinnen van de vezel, weven, de afwerking, het bedrukken en verven.
Tegenwoordig zijn het vaak kleine familiebedrijven die onder leiding staan van de tweede tot soms wel de zevende! generatie van drukkers / ververs.
Ieder betrokken familielid neemt een deel van het productieproces voor zijn of haar rekening.
De kennis wordt van generatie op generatie doorgegeven volgens oud familierecept. Soms in de vorm van logboeken uit de negentiende eeuw. En de kennis wordt via het familie-logboek doorgegeven maar ook door 'zien en doen'. Zoals we tegenwoordig zeggen; learning by doing.
De betrokkenen hebben een sterke emotionele band met de traditie en het product dat ze maken. En zijn bovendien trots dat zij deel uit maken van een lang bestaande familietraditie.



Wanderungen der Färbegesellen
Klik op bovenstaande foto om de
reportage van UNESCO te zien


Geen opmerkingen:

Een reactie posten