Pagina's

27 januari 2014

Grensoverschrijdend breien en haken

In de mooie omgeving van Bielefeld kun je ook erg goed een weekendje of weekje vertoeven.
Wanneer je een weekje zou gaan en je gaat je handwerk- of breigroepje missen, kun je terecht bij Café Eigenwerk.

"Met alle zintuigen zwelgen in wol. Fascinerende garens, hoogwaardige accessoires en meer. Laat je inspireren, laat je kreatieve hart sneller slaan. Kom met je spannende projecten maar ook met nog rijpende ideeën naar Café Eigenwerk. In gemoedelijke atmosfeer met en goede kop verse koffie in het oosten van de stad Bielefeld. Laat de kleuren en texturen op je inwerken en vind precies wat je zoekt. Of dat een (patronen)boek of tijdens een gesprek met gelijkgestemden. Wij zijn benieuwd naar jouw Eigenwerk."


Dat is wat Claudia op haar website schrijft. Zij organiseert op donderdagmiddag vanaf 15.00 uur een Handwerkcircel en regelmatig een Brei-avond. Zij treedt op als gastvrouw met een warm hart én heeft bovendien heel veel kennis van handwerken. Kijk voor bijeenkomsten en workshops hier.

Café Eigenwerk
Oelmühlenstraße 89
33604 Bielefeld


Handmade Bielefeld

Dit weekend zaterdag, 1 en zondag 2 februari, is in de Stadthalle in Bielefeld een event voor Handwerken en Kreatieve Vormgeving met de naam Handmade Bielefeld.
De laatste jaren is dit evenement enorm gegroeid. Je vindt hier alles op het gebied van haken, breien, quilten en vilt. Maar ook papiergaren, kant en kralen worden aangeboden. Ook voor artikelen op het gebied van leerverwerking en sieraden kun je hier goed terecht.
Met meer dan 130 exposanten uit alle hoeken binnen Kreatieve Vormgeving kun je je ogen uitkijken. 


Stadhalle Bielefeld
Zaterdag 10 - 18 en Zondag van 10 - 17 geopend.
Entree € 6,-




22 januari 2014

Feestje ter ere van Nederlands succes

Vanmiddag zijn door Handwerkcafé Zwolle walnoot-petit fours gepresenteerd aan alle deelnemers. Lekker! bij koffie of thee. Om te vieren dat Henriette Tilanus de Publieksprijs van de H&M Design Award 2014 in de wacht heeft gesleept. Al eerder kon je hier en hier over haar lezen.

Dit Nederlandse fashiondesign-resultaat vraagt om een feestje.

Wij feliciteren Henriette van harte met haar prijs! Heel veel succes tijdens de stage bij Erdem's Studio!



2014 wordt vol verrassingen!

't Was vanmiddag bijzonder gezellig en inspirerend. Een goede start van 2014 in het Atelier van Stedelijk Museum Zwolle.

Er is enorm veel informatie uitgewisseld over kleur, materiaal en gebruikte technieken. Over quiltpatronen en breipatronen van truien. Maar ook over hoe je een gehaakte verbinding maakt om de Granny Squares aan elkaar te haken tot een deken. De vasten aan de voor- of achterkant. Hoe ligt de rand, hoe werkt de kleur. Kortom, veel om af te wegen.

Granny Squares deken
De rand die rondom
de deken is gemaakt.











Er is gesproken over de technieken van Fair Isle. Twee draden over de linkerhand of één draad links en een draad aan de rechterkant. Wat voor de één een practisch gebruik is, is soms voor de ander ongelooflijk onhandig. Maar gelukkig leiden meer wegen naar Rome.

Dan zijn er nog de zeer persoonlijke tasjes die gemaakt worden door Annie. Zij weet elke keer weer te verrassen.





     








De prachtige pronkrol die Gerrie aan het maken is. Een rol met diverse technieken. Kruissteek en kruissteek 'anders'. Hardanger, Hedebo, open naaiwerk. Er is van alles te zien in en te leren van deze pronkrol.
















Stoere dikke truien worden er gebreid.









Wat te denken van deze col. Aan de handen te zien betreft het hier een snelbrei-record.

Naar aanleiding van het artikel over War Horse op deze weblog heeft Ria het patroon geborduurd. Het is geborduurd op wit linnen en wordt vervolgens op een zwart t-shirt gemaakt. Helemaal naar wens van de pony-liefhebber in haar familie. Er zijn nóg een paar pony/paardenliefhebbers. Misschien gaan er nu meerdere werkstukken ontstaan naar aanleiding van dit patroon. En er is al gezegd dat ze dan met z'n allen tenminste op de eerste rij bij de voorstelling van War Horse moeten zitten.....
Voor de liefhebber; War Horse gaat op 30 mei in premiere in Koninklijk Theater Carré.


Het naaldenboekje van Maria en Vlinder van naaldkant van Trijnie zijn ook heel erg de moeite waard.













En dan zijn er ook nog altijd de werken die niet in de spotlight staan maar een beetje achteloos zijn neergelegd. Ze zijn toch wel een spotlight waard.












Hier is weer eens te zien hoe textiele werkvormen en handwerken in deze tijd passen. Gepersonaliseerde tassen, kleding en accessoires. Beheers je deze technieken niet, kun je natuurlijk altijd nog (confectie)kleding pimpen/opleuken. Je kunt je ook laten informeren over technieken en materialen en deze zelf leren. Dat je dan op jouw eigen manier volgens eigen ontwerp ontwikkeld en maakt. Kunnen we je op weg helpen, kom dan eens naar Handwerkcafé Zwolle.

Meer randjes en zomer in het hoofd

Randjes en randen borduren is hélemaal terug. Ben je ook besmet met het heersende randjes-virus? Je kunt meedoen aan Randje per Week. Hier kun je een jaar lang meeborduren aan een randjesborduurrol (mooi woord). Iedere week, op zaterdag,  vind je hier de laatste patrootjes om verder te kunnen.
Dit is ook een heel leuk project voor de minder fanatieke borduurster die deze techniek weer op wil pakken of erbij wil doen. Ben je erg into breien, haken of quilten is dit borduursel ernaast een leuke afwisseling.

Vind je het idee randjes leuk en ben je geraakt door borduren maar wil je meer of anders, is dit boek ook een aanrader. Een hebbedingetje voor in je borduurbibliotheek.

Rëpertoire des Frises
Valérie Lejeune
Uitgegeven door Mango Practique
Prachtige randen en hoekmotieven die je ook als extraatje op je randjesborduurrol kunt zetten!
Hiermee geef je een eigen 'touch'.

Handwerkcafé Zwolle is zoals je weet ontmoetingsplek voor liefhebbers van Textiele Werkvormen. Maar denk nou niet dat je er met kleinere of minder hoogdravende werkstukken niet terecht kunt! Het is een plek voor iedereen die van handwerken houdt. 
Zomer..... ?


H&M Design Award Publieksprijs naar

Henriette Tilanus

Deze Nederlandse ontwerpster wint de Publieksprijs 2014 van de H&M Design Award-competitie.

H&M Design Award schrijft:
Gefeliciteerd Henriette! Dank aan allen die gestemd hebben. Het was een spannende race maar aan het eind sleepte Henriette de Publieksprijs 2014 in de wacht. Daarnaan verbonden is een stage bij fashion designer Erdem's Studio.
Je kunt haar collectie bekijken, als je dat niet al gedaan hebt, via deze link
Droomcollectie, inspirerend, geraffineerd, creatief en grappig zijn de woorden die gebruikt zijn op Twitter.
H&M zegt het hier helemaal mee eens te kunnen zijn.

Het vorig artikel op deze weblog vind je hier.

21 januari 2014

Voorjaar '14

Voorjaar en zomer 2014 staat in het teken van lichte kleuren en pastels. Deze omslagdoek is zo gemaakt dat de eronder gedragen pastels iets versterkt worden. Je kunt het natuurlijk ook andersom maken. Zó, dat de pastels in het geheel opgaan.
Gevilt; Wol op zijde

14 januari 2014

Presentatie Collectief Arnhem Product 2014

Op 16 januari presenteren de derdejaars studenten Product Design zich als Collectief Arnhem Product 2014.

Collectief Arnhem Product 2014 wil met hun ontwerpen inzicht geven in de herkomst en productie van producten. Zij hebben 300 kilo wol verwerkt afkomstig van Schaapskudde ’t Niejboer uit Vorden. Deze wol wordt gezien als afval omdat het voor de industrie te weinig is om  te verwerken en te veel is voor de particuliere hobbyist.

Ontwerpers Collectief Arnhem Product
Collectief Arnhem Product deed onderzoek naar verschillende productie - en verwerkingstechnieken en laat door innovatief gebruik en samenwerking zien dat het stoffige imago van wol onterecht is!

De presentatie vindt plaats op 16 januari, 19.00 uur in TAPE te Arnhem.

Nederlandse in de race voor H&M Design Award 2014, stem mee!

H&M (Hennes & Mauritz met een oorsprong in Zweden) heeft de finalisten van de Design Award 2014 bekend gemaakt. De Nederlandse Henriette Tilanus is een van de acht finalisten.

Foto: H&M
Foto: H&M Henriette, 23 jaar geboren in Nijmegen is afgestudeerd aan ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem. Haar collectie heeft de naam "Let The Dust Settle In" en is geïnspireerd op de excentrieke stijl van  Edith Sitwell. Henriette experimenteert met technieken als borduren op plastic en het maken van abstracte bloemen van gevonden materialen.
Tilanus' collectie
H&M Design Award 2014
In de semi-finale waren nog 26 deelnemers die studeren aan verschillende academies wereldwijd. Iedere deelnemer is geselecteerd op basis van unieke creativiteit, technische vaardigheden en visie. In december 2013 mochten zij hun collectie presenteren in Londen aan een interanationale jury. Onder anderen maakten Vogue's Serena Hood, actrice Michelle Dockery, designer Erdem en Michelle Harper uit van deze jury.

De finalist zal op 28 januari om 11.00 uur bekend worden gemaakt.
Je kunt je stem uitbrengen voor de publieksprijs. De publieksprijs is een stage van drie maanden bij Erdem's Studio. Stemmen kun je via deze site

Bron: Vogue

08 januari 2014

Be my Valentine; Haak 'n Hart

Misschien gaat het bij jullie ook zo, dat je meestal schrikt dat de tijd vliegt, dat 'het alweer zover is' en dat je onvoldoende voorbereidingstijd hebt om jouw Valentijn te verrassen.

Daarom dit bericht ter geruststelling, je hebt nog vijf weken om iets bijzonders te maken voor deze dag.

Wat te denken van een feestelijk ontbijt voor je geliefde op een placemat van een groot, rood hart?
Voor ieder die graag volgens een patroon werkt, het patroon staat hieronder. Je kunt dit hart natuurlijk ook alleen als inspiratiebron gebruiken en zó vormgeven zoals jij dat leuk vindt. Haken, breien, quilten, zijde verwerken, vilten, wat je maar leuk vindt.


Maten: Breedte, ongeveer 40 cm op het breedste deel. Materiaal, 1 placemat:
Dops cotton viscose 200 gr kleur nr. 08, cerise
En gebruik: Drops glitter 2 stuks kleur nr. 04, roze
En gebruik: Drops Vienna 50 gr kleur nr. 28, cerise

Haaknaald 3.5 mm – of de maat die u nodig heeft voor een stekenverhouding van 18 v x 21 toeren met 2 draden Cotton Viscose en 2 draden Glitter of 1 draad Vienna en 2 draden Glitter = 10 x 10 cm.

Haak 48 losse l (inclusief 1 l om mee te keren) met haaknld 3.5 mm en 2 draden Cotton Viscose en 2 draden Glitter.
Toer 1: 1 v in de 2e l van de haak, dan 1 v in iedere van de volgende 6 l, * sla 1 l over, 1 v in iedere van de volgende 7 l *, herhaal van *-* = 42 v. Keer het werk.
Toer 2: 1 l, dan 1 v in iedere v.
Herhaal toer 2 tot het werk vierkant is, dus ongeveer 23 x 23 cm, plaats een markeerdraad aan de bovenkant van de kant tegengesteld aan de haak – dus knip de draden niet af.
Lus-deel 1
Minder op de volgende toer 1 v aan iedere kant – ZIE TIP VOOR HET MINDEREN-1 – en herhaal dit minderen iedere 3e toer nog 2 keer, dan om de toer 3 keer en elke toer 5 keer. Minder nu 2 v aan iedere kant op de volgende 2 toeren – ZIE TIP VOOR HET MINDEREN-2 = 12 v over, knip de draad af.
Lus-deel 2
Haak 42 v vanaf de markeerdraad naar beneden naar de opzettoer. Ga verder als beschreven voor lus-deel 1.
Rand
Haak een rand rond het hart met 1 draad Vienna en 2 draden Glitter en haaknld 3.5 mm als volgt: 1 v tussen lus-deel 1 en lus-deel 2, * 4 l, 2 stk in de eerste l, sla ongeveer 1.5 cm over, 1 v *, herhaal van *-*, en eindig met 1 hv in de eerste v.

TIP voor het minderen -1:
Minder 1 v als volgt: Plaats de haak in de st, haal het garen erdoor, plaats de haak in de volgende st, haal het garen erdoor, 1 omsl en haal het garen door alle 3 lussen op de haak.
TIP voor het minderen -2:
Minder 2 v als volgt: Plaats de haak in de st, haal het garen erdoor, plaats de haak in de volgende st, haal het garen erdoor, plaats de haak in de volgende st, 1 omsl, en haal het garen door alle 4 lussen op de haak.

Idee en patroon



Over randjes gesproken;

Naar aanleiding van een Randje per Week nog even het volgende. 
Velen van ons hebben nog op school het rode schoollapje geborduurd. En gelukkig zijn textiele vaardigheden weer zo in, dat de jongeren zich er ook weer mee bezig gaan houden. Breien en haken zijn daar goede voorbeelden van. Brei- en haaksels anno 2014. 

Het rode borduurwerk is niet alleen een nuttige vingeroefening maar dient tegenwoordig ook als inspiratie. Inspiratie voor het Randje per Week project. Of om grotere samplers te maken die passen in het beeld van 2014. 

Twee vrouwen die zich de vaardigheid van het borduren eigen moesten maken waren de zussen Charlotte en Anne Brontë. Op latere leeftijd hielden zij zich alleen nog bezig met het schrijven van romans en gedichten. Anne schreef 'The tenant of Wildfell Hall' dat later werd beschouwd als een roman gebaseerd op feministische standpunten.

Hieronder vind je de sampler van Charlotte Brontë (geboren 1816) die ze afgemaakt heeft op zes-jarige leeftijd.

Anne Brontë (geboren 1820) borduurde op 10-jarige leeftijd de onderstaande sampler.


Beide samplers zijn gemaakt in de tijd die ze woonden op Haworth Parsonage waar tegenwoordig het Brontë Parsonage Museum in is gevestigd.

Randje per Week - SAL

De inspiratie voor het Randjesproject ligt in de schoollapjes volgeborduurd met uiteenlopende randjes.
Een schot in de roos blijkt het te zijn. Je kunt nog meedoen aan het borduren van een "Randje per Week".

Een initiatief van Simone de Jong en Annelies van den Bergh.
Vanaf 4 januari publiceren ze iedere week op zaterdag het patroon van één of meerdere randjes en dat gedurende 52 weken lang. Het eerste patroontje staat er inmiddels op en je kunt dus per direct meedoen.


Het patroon van de randjes is steeds 105 kruisjes breed en past precies op het linnenband van 20 cm. Na een jaar zijn alle randjes samen 1.050 kruisjes hoog en dat is bijna 2 meter! Borduur alle randjes op het linnenband, eenvoudige voering aan de achterkant en dan heb je na een jaar een prachtige "Randjesrol"!

De introductietekst van de SAL staat hier. Er is een blog gestart waar de patroontjes iedere zaterdag geplaatst worden. Als je meedoet kun je je aanmelden, dan word je op de blog vermeld. Het is niet nodig om je aan te melden.