Pagina's

30 april 2014

Houd vrij


Wat gebeurt er op de Hip en Handgemaaktmarkt in Zwolle?

Hip en Handgemaaktmarkt organiseert dit jaar wederom een feestelijke markt op het historische Grote Kerkplein. Je kunt er alles krijgen wat het leven aangenaam maakt. Leuke, originele kleding, sieraden en tassen die je niet in de winkel tegen komt, maar ook kleine cadeautjes. Als je overdonderd bent door al het leuks kun je een adempauze nemen op een van de vele bankjes. Aan het plein zijn terrasjes waar je terecht kunt voor hapje/drankje. 

Zaterdag 6 september 2014 van 11.00 – 17.00 uur


28 april 2014

Swollenaer besteedt aandacht aan Haak Inn


Vandaag is er aandacht besteed aan de Haak Inn in de uitgave van De Swollenaer , pagina 3.
De Haak Inn is op 14 mei in Stedelijk Museum Zwolle en begint om 13.30 uur.
Jij kunt ook meedoen. Breng een haaknaald nr 3 mee. Er zijn een aantal  gesponsorde (*)  bollen katoen en patronen aanwezig.

Als je deze link aanklikt, vind je meer info over katoen en het patroon.

Op 28 mei en 25 juni kun je nog Earlybirds inleveren in het Atelier van Stedelijk Museum Zwolle, tussen 13.30 en 16.30 uur. Tot 25 juni kun je de Earlybirds ook inleveren bij Rits In aan de Assendorperstraat. 

In Stedelijk Museum Zwolle kun je momenteel de tentoonstelling Millenniumdoelen in de geschiedenis van Zwolle bekijken. De Haak Inn is aan deze tentoonstelling gekoppeld. Met de Haak Inn vragen we in het bijzonder aandacht voor Millenniumdoel 4 - Tegengaan van kindersterfte.

(*) Rits In, Astrid's Wol, Hobbyshop Reuvers

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
Multicopy Zwolle, Stedelijk Museum Zwolle en Stichting Earlybirds Fotografie
De Vreugdehoeve Zwolle en Jumbo Nagelmaeker

Van onze buitenland correspondent

Deze foto kregen we van M. Tijdens een rondreis waarbij ze ook in de buurt van Washington was, zag ze deze wildbreisels.  Bijna alle bomen in dit park hebben een jasje. Een kleurrijk geheel. "Ik heb niks met handwerken" aldus M. "Maar bij het zien van dit soort taferelen ontkom ik er niet aan om aan Handwerkcafé Zwolle te denken." 


24 april 2014

Eenmalig op oude stekkie

Gisteren zaten we bij uitzondering weer op ons oude 'stekkie' in de museumcoffeeshop. De lift is momenteel buiten werking en men wilde het ons niet aan doen naar de tweede etage, waar het atlier is, te lopen.

Het was een gezellige, drukke bedoening. Gebreid is er aan cols en omslagdoeken. Er wordt momenteel een kleine tas gehaakt. Quilten, borduurwerk en naaldkant zijn ook onder handen.







Earlybirds

De volgende Haak Inn is op 14 mei. Tot die tijd kun je thuis lekker verder haken aan je Earlybirds en ze meebrengen op de 14e. Ook op die middag kan er nog gewerkt worden aan deze paradijsvogeltjes. Mocht je ze dan niet af hebben of er nog meer willen maken, kan dat. Je kunt ze later op andere punten inleveren. Er wordt voor gezorgd dat ze goed terecht komen.

Inleveren Earlybirds
Tot 20 juni 2014 kun je de Earlybirds inleveren op de volgende adressen. Neem eerst even contact op dat je niet voor een dichte deur staat.

Zwolle Stadshagen: Hobbyshop Reuvers, reuvers@hobbyshopreuvers.nl
Zwolle Zuid: Yvonne, coördinator Earlybirds; overijssel@earlybirdsfotografie.nl
Zwolle Centrum: Rits In, Assendorperstraat 105, 8012 DH Zwolle Tijdens openingsuren van de winkel


21 april 2014

Nadel und Faden 2014

Twintigste (!) beurs voor Textielkunst en Handwerken - Nadel und Faden


Van vrijdag 19 t/m  zondag 21 september 2014 wordt de Osnabrück Halle voor de twintigste keer het trefpunt voor liefhebbers van textielkunst. Hier zullen, internationaal, bekende ontwerpers, schrijvers, kunstenaars en winkeliers de nieuwste trends en ontwikkelingen tonen. Er zijn modeshows, workshops en er wordt een internationale textielwedstrijd georganiseerd. Deze beurs geeft veel inspiratie omtrent nieuwe trends en eigentijdse textielkunst.


Wol in Meivakantie

Ben je nog op zoek naar een wollig uitje in de Meivakantie?

Kabels en Godsogen

Trui "Elburg"
Foto: Gerhard Witteveen
Op de Museumhavendagen tijdens het Gouda Waterstad festival op 21 en 22 juni 2014 organiseren Museum Gouda en de Museumhaven samen een bijzondere activiteit. Het thema van de Museumhavendagen is ‘Schippers aan de Reis’. Museum Gouda en de Museumhaven geven daar een bijzondere invulling aan, onder de titel ‘Kabels en Godsogen’. Voor dit project zoeken de musea mensen die een schipperstrui willen breien; deze zal in Museum Gouda worden tentoongesteld tijdens de Havendagen.

De schippers en kapiteins van vroeger droegen op hun werk afstemde kleding, waaronder veel schipperstruien. Door het reizen zagen schippers- en kapiteinsvrouwen veel mode die afweek van de dracht van thuis. De manier waarop ze die verwerkten in de schipperskledij die ze voor hun mannen en zoons maakten, heeft veel traditionele streekdrachten beïnvloed.

Museum Gouda richt een kleine expositie in van traditionele schipperstruien en vraagt daarvoor uw hulp: Brei een traditionele schipperstrui, die op 21 en 22 juni in het museum tentoon wordt gesteld.

Voor wol kan eventueel worden gezorgd. Gebruikt u uw eigen wol dan krijgt u in principe de trui weer terug na het tentoonstellen; als u breit met wol van het museum blijft de trui van het museum. Er zijn patronen beschikbaar, het museum heeft breiboeken en kan patronen kopiëren voor u.

Meer informatie krijgt u door een mailtje te sturen aan rondleidingen@museumgouda.nl of te bellen naar Karien van Hooff, 0182 331003.

Bron: Gouda Bruist

Noot van Handwerkcafé Zwolle
De titel van de tentoonstelling is Kabels en Godsogen. Kabels zijn, mét alle variaties op het thema, bekend bij breisters. Godsogen zijn wellicht minder bekend. Het betreft hier patronen in een ruitvorm.


17 april 2014

Weetje


Fitzroy James Henry Somerset
(1788-1855)

Fitzroy James Henry Somerset, die later als eerste de titel Lord Raglan kreeg, is geboren in Badminton  op 30 september 1788 als jongste zoon van Henry, de vijfde hertog van Beaufort en zijn vrouw Elizabeth.
Hij werd veldmaarschalk in het Britse leger en diende aan verschillende fronten.

Later werd hij in Parijs de ambassadeur van Groot Brittannië. Toen Napoleon Parijs bereikte heeft Raglan de stad verlaten om als militair secretaris te dienen in Nederland.

In de slag bij Waterloo is hij gewond geraakt aan zijn rechterarm die kort daarop geamputeerd moest worden. Zijn kleermaker heeft daarna speciaal voor Raglan een korte jas ontworpen met een diagonaal lopende lijn in de mouw van oksel tot halslijn opdat hij zich gemakkelijk kon kleden. Met deze, toch simpele uitvinding is een nieuw model uitgevonden. Deze aanpassing de geschiedenis ingegaan als de Raglan-mouw.


Fotograaf des Vaderlands

Koen Hauser (1972) is 16 april j.l benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Als drager van de eretitel is hij een jaar lang 'het gezicht van de Nederlandse fotografie'. Hauser is de opvolger van Ilvy Njiokiktjien, die de titel het afgelopen jaar voor het eerst mocht dragen.

De organisatie van Fotoweek heeft deze benoeming bekend gemaakt. Fotoweek is een evenement in september. Het fotografiemuseum Foam en het Nederlands Fotomuseum staan garant voor de organisatie hiervan.
'Hauser is een fotograaf die als geen ander autonoom werk en commerciële fotografie met elkaar weet te combineren', stelt de organisatie. 'Door zijn onderzoekende houding maakt hij mensen bewust van de betekenis van fotografie in hun leven.'

© anp

Als drager van de eretitel is fotograaf Koen Hauser, met een bijzondere en eigenzinnige stijl, een jaar lang 'het gezicht van de Nederlandse fotografie'.

Hauser werkt als beeldend kunstenaar maar ook in opdracht voor tijdschriften, modehuizen en dagbladen.
Zijn werk wordt ook gepubliceerd in buitenlandse mode- en kunsttijdschriften, bijvoorbeeld in  het Amerikaanse Esquire. Hauser fotografeert ook regelmatig BN'ers.

Caro Emerald
Loes Luca



Hauser heeft ook voor Vlisco gefotografeerd. Hij maakte beelden voor Vlisco Hommage a l'Art '08.

© Koen Hauser

14 april 2014

Silvertex en meer

Professor Jim Johnston en dr Fern Kelly doen wetenschappelijk onderzoek ten dienste van de medische wereld. Zij hebben een nieuwe techniek ontwikkeld en wel; een nieuw wasbare stof.

Zilver, waarvan we weten dat het anti-microbiële werking heeft, wordt vaak gebruikt in (wond)compressen en als coating voor medisch instrumentarium. Maar pogingen om zilver toe te voegen aan wasbare stoffen zijn veelal mislukt. Het leidde tot problemen zoals bijvoorbeeld het weglekken van zilver uit de stof in het afvalwater waar het schade aan het mileu toebrengt.
Een nieuwe techniek ontwikkeld door professor Jim Johnston en zijn voormalig student dr Fern Kelly hebben deze problemen opgelost. Zij hebben nanodeeltjes van zilver door een chemische verbinding toegevoegd aan wol.
"We hebben de 'chemie' van de vezel op een innovatieve manier gebruikt zodat het nano-zilver bijzonder goed hecht en niet lekt of uitwasbaar is. Bovendien bevat het uitstekende antimicrobiële eigenschappen." aldus prof. Johnston.
Om de effectiviteit te testen van de zilvertoevoeging in stof tegen bacterien heeft het team van prof. Johnston nauw samengewerkt met dr David Ackerley van School of Biological Sciences. Bij proeven is de E.coli bacterie als ook de Staphylococcus Aureus bacterie in de met nanozilver behandelde stoffen gebracht. Na zeven dagen is er een afname gemeten in de concentratie van bacterien. Na vergelijk, hoe verschillende concentraties van zilver effect hebben op de bacterien, konden zijn concluderen dat een kleine hoeveelheid al een aanzienlijk deel van de bacterien doodden binnen een week.

Vervolgens hebben zij het silvernanodeeltje samen met de chemische verbinding toegepast op wol. Nu is het team van prof Johnston bezig deze ontwikkeling uit te breiden naar andere natuurlijke vezels zoals hennep en linnnen. Inmiddels wordt deze technologie ook getest op meubelstoffen met een groot percentage wol. Deze thechnologie is economisch er interessant. Het heeft een enorm potentieel voor gebruik in vele toepassingen maar vooral in meubelstoffering. Denk aan meubelstoffen in massa-transport, bioscopen, wachtkamers en hotels. Kortom, daar waar veel mensen gebruik maken van het meubilair.

In een parallel lopend project hebben dr Johnston en dr Kerstin Lucas goudnanodeeltjes toegevoegd aan merinowol. Dat leidde tot een groot aantal kleurschakeringen die niet vervagen bij dragen of wassen. Nanogoud merino heeft een antibacteriele functie en is anti-statisch. Hierdoor is het bijzonder goed te gebruiken als bekleding in zeer luxe auto's, jachten maar ook voor hoog-segment fashion, accessoires, interieurstoffen en hoogkwalitatieve vloerbedekking.

Professor Johnston heeft een 'verleden' binnen schapenhouderij en heeft nu een schapenboerderij in Taranaki. Hij vindt het bijzonder de brug te kunnen slaan tussen de universitaire wereld en de industrie.
"Ik heb altijd al de mogelijkheden bekeken hoe je wetenschap kunt gebruiken om natuurlijke bronnen van een product te verbeteren." zegt hij.
Professor Johnston en zijn team aan de Victoria University of Wellington, Nieuw Zeeland zijn nu op zoek naar investeerders om de productie van nanozilver stoffen en nanogoud merino te verhogen. Deze stoffen gaan de wereld veroveren als Silvertex en Goldwool.

Bron:

12 april 2014

Groot succes


De eerste middag van de Haak Inn is achter de rug. En het was een groot succes. 











Volle bak, zoals dat heet. Een enorme opkomst van heel veel betrokken vrouwen. Betrokkenheid voor couveusekindjes en de Earlybirds.
Earlybirds en Nicu's 
Vrouwen die meededen, ieder met een eigen motivatie. Een, omdat ze enorm van haken houdt. De volgende zei mee te doen omdat ze sinds twee weken oma is van een kindje dat in de couveuse heeft gelegen. En een ander die kraamverzorgster is. Ze heeft al veel gehoord over de Earlybirds. In kraamzorgland gonst het hierover. Omdat ze bovendien van handwerk houdt, vond ze dit dé kans om kennis te maken me het doel.

Elkaar verder helpen
Vaardige vingers die in een geweldig tempo de Earlybirds aan het haken zijn.

    


De Earlybirds-teller staat aan het einde van deze middag op: 68 

In tussenliggende tijd kan er natuurlijk verder gewerkt worden aan het haken van Earlybirds. En op 14 mei a.s. wordt de tweede Haak Inn georganiseerd. 

Op woensdag 23 april is er weer 'gewoon' Handwerkcafe Zwolle. Dan zullen er ook patronen en haakkatoen liggen. Je kunt nog invoegen en meedoen om dit project te laten slagen.

Dank aan de sponsors voor de ondersteuning van de Haak Inn - Earlybirds


02 april 2014

Earlybird katoen en patroon

Vandaag is er in de Weekkrant - De Peperbus aandacht besteed aan de extra openingstijden van Handwerkcafé Zwolle voor de Haak Inn om Earlybirds te haken.


Alle informatie over het goedgekeurde katoen dat je kunt gebruiken voor het maken van een Earlybird én de beschrijving vind je op deze pagina van Handwerkcafé Zwolle.


Houd je van haken en wil je meedoen om de Haak Inn voor Earlybirds te laten slagen? Kom dan op 9 april a.s. naar het Atelier van Stedelijk Museum Zwolle.

Dank aan de (eind)redactie van De Peperbus voor de aandacht.