Pagina's

18 februari 2015

Boro, Sashiko en opera

De laatste jaren is er steeds meer belangstelling voor de Boro.
De Boro en de technieken er omheen zijn in Japan ontstaan. Mede door armoede. De Boro is een jasje, een werkjasje, dat normale dracht was in de lagere sociale klasse. De belijning is zeer eenvoudig, met veel bewegingsruimte. Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat het een kimono betreft. Zou hier wellicht de later in West Europa opgekomen stofjas een afgeleide van zijn?
Boro; privébezit

Detail Boro













Ten tijde van de Boro was er geen tot weinig katoen. Kleding werd vooral gemaakt van, met indigo geverfde, hennep. Over versleten plekjes werd een nieuw lapje gelegd en met rijgsteekjes vastgezet. Voordeel hiervan is dat laagje op laagje ook meer warm hield. Pas veel later werd met indigo geverfd katoen gebruikt. Nu wordt voor diverse ondergronden en patches veel jeans gebruikt.
Dames van
Nationaal Opera en Concert Koor
De stiksels van rijgsteken ontwikkelden zich tot een kunst op zich, genaamd Sashiko. Je spreekt het uit als sjasko. Binnen de Sashiko zijn zeer eenvoudige patronen maar ook moeilijkere patronen die symbolische waarde in zich hebben.

Op dit moment is de Nederlandse Reisopera in veel Nederlandse theaters te zien en te horen. Zij voeren de opera De Parelvissers op.
Kostuumontwerper Elena Werner en Marita Schoonheijm (afdeling kostuum van de Nederlandse Reisopera) hebben zich laten inspireren door de Boro en Sashiko om de kostuums te ontwerpen en maken voor deze uitvoering.

Yaroslav Abaimov (tenor) in de rol van Nadir
De Sashiko techniek die gebruikt werd om de Boro te verstevigen is techniek die we tegenwoordig steeds meer zien. Als techniek om te verstevigen maar ook als individuele patronen die geborduurd worden op tassen en kussens. Veel witte steken op indigo ondergrond. Maar je kunt het natuurlijk op jouw manier toepassen. Het is een heel goede en leuke techniek die je kunt gebruiken om je kleding te customizen/pimpen.

Yaroslav Abaimov, Kishani Jayasinghe, Robert Davies  en
Yavus Arman İşleker in de hoofdrollen

16 februari 2015

Borduursel op omslag supermarkt-magazine

Veel hebben we ze langs zien komen. Namen in letters met ribbelsteek, tricotsteek en kruissteek. 
Van Aviko, de Hema en DiDi.  Jumbo heeft in het magazine, nummer 2 - 2015, gekozen voor borduren in platsteken. De naam van het magazine, Fris en het logo zijn zo te zien in plat- en ingrijpsteken (machinaal) geborduurd.


10 februari 2015

Kantklossen

Dit bericht valt onder vraag en aanbod. Er is een bericht binnengekomen voor kantklossers.

Iemand heeft een cursus kantklossen gevolgd en voor deze cursus een materialenpakket moeten aanschaffen. De materialen zijn twee cursusseizoenen gebruikt en inmiddels overcompleet.

Het gaat om: 40 klosjes, haaknaald, prikpen, spelden uithaler, spelden, grote spelden. Een boek over kantklossen en drie kantklos-kussens. Er is ook, niet gebruikt, karton en linnengaren,

Mocht je intersse hebben om onderstaande artikelen te willen overnemen, kun je dat laten weten via het contactformulier, in de rechterkolom op deze pagina.

09 februari 2015

In 't nieuw!

Deze melding op Twitter kreeg positieve reacties. Gelukkig laten we naast al onze gezamenlijke projecten onze eigen creativiteit nog de vrije loop.

Vera W. bedacht, tekende het patroon en maakte de nieuwe outfit voor Fred F.
Het jurkje van Wilma F. is ook bijna klaar. Helemaal in de startblokken voor volgend weekend.



08 februari 2015

De Parelvissers - De Nederlandse Reisopera

Op dit moment is er een tournee gaande van de Nederlandse Reisopera. Zij reizen door het land met de opera De Parelvissers gecomponeerd door Georges Bizet.
Zij bezoeken diverse theaters in het land tot en met 28 februari 2015.
De zalen zitten vol, de kritieken zijn lovend. Voor de kostuums tekende Elena Werner.


Bizet
Alexandre César Léopold (Georges) Bizet is geboren in Parijs op 25 oktober 1838. En leefde tot 1875. Op zijn naam staat, onder andere de opera Les pêcheurs de perles. De nederlandse titel is De parelvissers en is in 1863 gecomponeerd. De opera ging op 30 september 1863 in Parijs, in Théâtre-Lyrique in premiére.
Bizet was enorm productief. Hij componeerde opera's, operettes, gewijde muziek, diverse orkestwerken en werken voor piano. Onder andere de beroemde opera Carmen. Deze werd in het jaar 1875 gerealiseerd.

Mansfield
Nicolas Mansfield, Algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera, zegt over De Parelvissers: "De Parelvissers, met het over de hele wereld bekende duet ‘Au fond du temple Saint’ is totaal anders dan Bizets meesterwerk Carmen. De muziek is jeugdig en fris en wordt gekenmerkt door een lichtvoetige toon. Het leek mij een goede gedachte om deze parel uit het operarepertoire weer eens in de spotlights te zetten…"

Het Noord Nederlands Orkest, dat vorig seizoen bij de Reisopera een schitterend aandeel in Tristan en Isolde verzorgde, staat dit keer onder leiding van Benjamin Levy, een Franse dirigent die al vaker bij dit orkest te gast was.        

Verhaal
De Sri Lankaanse parelvissers Nadir en Zurga, die leider van het dorp is, waren ooit allebei verliefd op Leïla. Om een voor hen onbekende reden verdween zij jaren geleden uit hun leven. Wanneer de hogepriester Nourabad een nieuwe tempeldienares introduceert, herkent Nadir in haar onmiddellijk zijn jeugdliefde. Nourabad verbiedt Leïla elk menselijk contact op straffe van de dood. In de nacht zoekt Nadir Leïla op. De twee worden betrapt en aanvoerder Zurga moet het doodvonnis uitspreken. Wanneer de dorpelingen samenstromen om de terechtstelling bij te wonen, steekt Zurga het dorp in brand. In de algehele paniek die volgt weet hij Leïla en Nadir te bevrijden, maar de woedende dorpelingen grijpen hun aanvoerder en werpen hem op de brandstapel die bedoeld was voor de inmiddels gevluchte minnaars.


Kostuumontwerp
Kostuumontwerpster Elena Werner studeerde architectuur en behaalde in 2011 een Master in fashion design aan de Universiteit van Buenos Aires. Daarna studeerde ze in België af als kostuumontwerper aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Ze maakte deel uit van het artistieke team van de Operastudio Vlaanderen en werkte bij de Vlaamse Opera en De Munt.
In 2006 ontving ze de museumprijs voor het ontwerp van een hoofdtooi voor het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Brussel) en recent was ze betrokken bij de vervaardiging van kostuums voor het BBC-drama The White Queen.
Werner werd in 2012 geselecteerd voor het RAP-programma van de Reisopera, waar zij samen met regisseur Tim Nelson werkte aan Figaro in Four Quartets.


De productie wordt gezongen in het Frans en is voorzien van Nederlandse boventitels.
Lengte: 2 uur en 20 minuten inclusief een pauze.

Klik hier voor de speellijst

05 februari 2015

Open Zomen Festival in Zwolle

Zojuist komt het bericht binnen dat Handwerkcafé Waddinxveen donderdag 12 februari aanwezig is op De Handwerkbeurs in de IJsselhallen in Zwolle.


Tussen 12.00 en 13.00 uur zijn ze vinden op het Horecaplein, herkenbaar door de afbeelding van Open Zomen Festival. Hier is het trefpunt voor de Open Zomen Liefhebbers.
Meet, show & tell.

Handwerkcafé Waddinxveen heeft iets te vieren

Misschien ben je op de hoogte van het Open Zomen Festival, of doe je al aan mee. Zo niet, is dit hét moment om een kijkje te nemen bij Handwerkcafé Waddinxveen.

Handwerkcafé Waddinxveen: We hebben iets te vieren..: Het Open Zomen Festival is precies op de helft! Heb je alle zomen meegedaan, dan ben je intussen aardig op weg een open zomen expert te word...

02 februari 2015

Vincent, Viktor & Rolf

Al eerder stond op deze blog dat 2015 "Het jaar van Van Gogh" is. Daarover kun je hier en hier meer lezen.





Maar ook Viktor (Horsting) en Rolf (Snoeren) hebben zich door Vincent van Gogh laten inspireren voor hun laatste, inmiddels 4e, Haute Couture Collectie, Spring/Summer 2015.



Grote hoeden van en met stro geven de landelijke mediterrane kant van de Hollandse schilder weer. De silhouetten waren vol met en van, grote bloemen.




Bloemenprints op stoffen van het Nederlandse bedrijf Vlisco. Het bedrijf dat in Helmond de mooiste African Prints maakt, Waar de Real Dutch Wax Prints ontworpen én gemaakt worden.
Waar de honderden meters katoen op de rol zitten, die in verschillende baden gaan om voorbewerkt te worden. In een enórm indigo bad, groot als een zwembad. Over verschillende rollen door verfbaden waarbij tussentijds de wax aangebracht wordt om het patroon te vormen.

Viktor & Rolf
Voor deze stoffen ligt de afzet markt vooral in West Africa. Viktor en Rolf laten zien dat deze stoffen door ieder heel goed gedragen kunnen worden.

Hierboven zie je een detail uit een jasje (privébezit), ontworpen en gerealiseerd uitgaand van de Vlisco pagne*.

*Pagne is de benaming voor 6 of 12 yard Guaranteed Dutch Design van Vlisco.