Pagina's

31 maart 2017

De Zwolle - één van de Stadsdekens

Zwolle; Laten we meedoen aan de grootste gehaakte deken!

Het kan je niet ontgaan zijn. Het haken van de grootste deken ter wereld. De deken die in Leeuwarden getoond gaat worden in 2018 wanneer Leeuwarden culturele hoofdstad is. Bovendien willen ze / we hiermee een vermelding in het Guinness Book of Records te komen.

Scheepjes heeft een artikel in de collectie met namen van steden. Er is nu een oproep aan die steden om mee te doen.
Zwolle is één van die steden. Zullen we meedoen? Het kan toch eigenlijk niet dat Handwerkcafé Zwolle niet meedoet aan dit initiatief waarbij we Zwolle en de actieve Zwollenaren weer in de schijnwerper kunnen zetten?



Kom met je (schoon)moeder,  zus(sen), vriendin(nen) en buurvrouw(en) en alle andere vrouwen die van haken houden naar Handwerkcafé Zwolle. Met z'n allen maken we een ZWOLLE-DEKEN. Dat wordt één van de 94 STADSDEKENS.

We gaan een deken haken van 1.40 x 2.00 m dat is de maat van een eenpersoons deken. We gaan Grannies haken. We gebruiken hiervoor 'Zwolle' ! de kleur van Colour Crafter van Scheepjes.

Scheepjes stelt hiervoor wol beschikbaar. De benodigde bollen voor de deken in de kleur 'Zwolle'

Doe je mee?
Meld je aan via handwerkcafezwolle@hotmail.nl

De slogan van de Grootste Gehaakte Deken is; Haken Verbindt. Het idee is dan ook om dit samen met jou te gaan doen.

Laat weten dat je meedoet!
Je kunt meedoen op tijden dat Handwerkcafé Zwolle geopend is. Je kunt ook meedoen en thuis de Grannies haken en inleveren.

27 maart 2017

Vezel

De nieuwe Vezel is binnen!
Met niet alleen nieuwe thema's en verhalen maar ook een nieuwe lay-out en nieuwe binding.



24 maart 2017

Nagenieten

Woensdag hebben we de jubileummaand van 10 jaar Handwerkcafé Zwolle feestelijk afgesloten.

Op tijd naar Stedelijk Museum Zwolle om het Atelier te versieren met werkstukken die gedurende de jaren gemaakt zijn door de bezoekers.
Bovengekomen begon het toch al feestelijke gevoel toe te nemen. Het atelier was ingericht voor een feestje! Veel slingers en muziek als ontvangst. Dat het zo mooi voorbereid is en extra feestelijk gemaatk was het eerste cadeautje!!

Daarna werden de eerste werkstukken binnengebracht en kon er verder versierd worden met textiele werken. Een hele lange tafel waarop lagen: borduurwerken in kruissteek, platsteken, schaduwborduren, werken waarin meerdere series steken verfijnd gecombineerd zijn, perzisch ajour, smockwerk, haakwerken, breiwerken, beschilderde zijde, viltobjecten en hoeden.

Ook de werkstukken die we gemaakt hebben tijdens de najaars- of winterworshops. Het extraatje in het jaar. Omdat Handwerkcafé Zwolle in december niet open is. Windlichtjes met randen in diverse technieken, een taarttasje, een cadeauzakje, een speldenkussentje en accessoire, een viltschaal, Boho-style winterversiering en meer.

Zo was er 'de Handjes-rok'. De rok die we als visite-kaartje hebben gemaakt bij de tentoonstelling met de streekdracht uit de nalatenschap van Gerridina Nijenhuis-Steen.

Taart - Dé Taart

Geen feest zonder taart. Maar wat een bijzondere taart kwam er binnen!
Een enorm grote, want er was tenslotte voor iedereen taart.
Een taart met daarop het logo van Handwerkcafé Zwolle en foto's van verschillende werkstukken die de afgelopen jaren zijn gemaakt door diverse mensen. 10 jaar overzicht in marsepein. Het was spannend om dit moois aan te snijden.



Hoe feestelijk is dat!

Marc den Hertog, directeur Stedelijk Museum Zwolle, hield een toespraak waarin gezegd is dat Stedelijk Museum Zwolle een plek is met veel kunst en cultuur. Maar waarbij  je niet alleen aan schilderkunst moet denken. Ook al is dat voor de hand liggend. Den Hertog zei dat "Handwerkcafé Zwolle heeft een bijzondere, toegevoegde waarde voor het museum."   En ook een mooie koppeling maakte naar de huidige tentoonstelling "Keuzes, verhalen bij museumschatten" waar textiel te zien is. En bovendien zette den Hertog ondergetekende enorm in de schijnwerper. Met lovende woorden, prachtige bloemen en, .......... het eerste exemplaar van een film.

Een film? Ja, een heuse film.
Die werd aansluitend voor het eerst getoond.
We waren overdonderd! Wat is dát bijzonder. Tien jaar overzicht in beeld.
Wat hebben we allemaal gedaan en gemaakt. Verbindingen in de kunst, educatie, betrokkenheid bij gemeente Zwolle als ook betrokkenheid bij Zwolse instellingen en landelijke organisaties.

Met daaronder het liedje Embroidery van Casey Dienel. (Dat bleek het feestelijke liedje te zijn toen ik 's ochtends binnekwam!) En een aftiteling van enorm. Wat hebben we veel mooie dingen gedaan in de voorbije periode!
Heel veel dank aan de mensen die dit mooie filmdocument gemaakt hebben!

Dat is nog niet alles
Henk Meutgeert heeft met zijn trio muziek laten horen geïnspireerd op de jas "In het Spoor van Vincent". De jas gemaakt in het "van Gogh jaar", die mee is genomen naar de presentatie in het van Gogh museum in Amsterdam.

De jas inspireerde om een koppeling te maken tussen Chopin en Antonio Carlos Jobim.
Van Chopin de Prelude 22 met een overgang naar How Insensitive.

How Insensitive 

Aansluitend is een eigen compositie van Henk Meutgeert gespeeld, in een arrangement van zijn hand voor deze bezetting,
Imagination

Imagination is gespeeld als inspiratie op een werkstuk dat gemaakt is na een workshop 'De kunst van het versieren' met docent Ien Rappoldt. Het werkstuk is van de hand van Lon Planjer.

Dank je wel Henk voor dit mooie bijzondere cadeau!
En natuurlijk ook dank aan Tijs Klaassen (bas) en Wouter Kühne (drums).

Er zijn in Handwerkcafé Zwolle twee quilts gemaakt naar aanleiding van een project uit Quiltmania naar een ontwerp van Yoko Saïto. Woensdag waren deze quilts beide te bewonderen. Mooi om te zien hoe je vanuit eenzelfde opdracht twee heel 'eigen' quilts maakt.

De 'handwerkmeisjes' weten dat ik erg van Japans textiel en Japanse technieken houd.
Van de 'handwerkmeisjes' kreeg ik een práchtige tas. Gemaakt van stoffen van Yoko Saito.
Gewéldig! Wat een mooi cadeau. Een prachtig aandenken aan deze dag, de hele periode met alle 'meisjes'.
Als grapje is er een naamlabeltje in gemaakt van Yoko Saito.
Ik zal Saito nooit meer tekort doen en haar Samamoto noemen......

Bloemen, kaarten, persoonlijke felicitaties, te veel om op te noemen.
Oude bekenden en nieuwe gezichten hebben we ontmoet,

Handwerkcafé Zwolle 'maken' we met zijn allen. Maar het is heel fijn te ervaren dat Handwerkcafé Zwolle zó goed ontvangen wordt.

Hierbij wil ik jullie allemaal heel erg bedanken.

Iedereen die, op welke manier dan ook, heeft bijgedragen om deze 4e woensdag van de maand tot een wel heel bijzondere te maken!

Dank voor inspiratie, mogelijkheden, samenwerking, betrokkenheid. Deze 10 jaar Handwerkcafé Zwolle waren enorm verrijkend. 


De komende tijd gaan we ons ook meer richten op workshops voor kinderen en een heuse 'Summerschool for Kids'. Hoe mooi is dat, dat ook een van de doelstellingen 'het doorgeven van handwerktechnieken aan volgende generaties' op deze manier vorm krijgt.

We gaan met een feestelijk gevoel en prachtige herinneringen verder. 
Door op het pad dat Handwerkcafé Zwolle heet. 


Carola


12 maart 2017

10 Jaar = FEEST

Woensdag 22 maart is het zover, het 10-jarig bestaan van Handwerkcafé Zwolle.

Maart is gemaakt tot feestmaand met diverse activiteiten met als hoogtepunt de feestelijke middag op de 22e!

Er zal ouder en nieuw werk te zien zijn van mensen die dit in de voorbije 10 jaar gemaakt hebben.

Er is een presentatie van wat we allemaal gedaan en beleefd hebben. Bijvoorbeeld de samenwerking met kunstenaars, kinderen, projecten en andere organisaties.

Natuurlijk is er koffie en thee met taart! En hapje/drankje.

En de vleugel, die al vele jaren onderwerp van gesprek is, gaat bespeeld worden. Door niemand minder dan Henk Meutgeert.
Het trio van Henk Meutgeert gaat enkele muziekstukken spelen speciaal voor deze middag. De muziek is geïnspireerd op Handwerkcafé Zwolle.
Het trio bestaat uit: Henk Meutgeert - piano, Tijs Klaassen - bas en Wouter Kühne - drums.



Je bent van harte uitgenodigd om erbij te zijn!
Vanaf 13.30 uur in het Atelier van Stedelijk Museum Zwolle


09 maart 2017

Keuzes, verhalen bij museumschatten

Keuzes, verhalen bij museumschatten is de naam van de nu lopende tentoonstelling in het Stedelijk Museum Zwolle.

In deze tentoonstelling zijn museumstukken te zien die zelden of nooit aan publiek worden getoond.

Aan prominente Zwollenaren, kunstenaars en medewerkers van het museum is gevraagd welk collectiestuk zij graag aan het publiek wilden laten zien. Zij kozen werk waarop zij op eigen manier, door middel van een persoonlijk verhaal of kunst, een reactie geven. Hiermee biedt de tentoonstelling een uniek tijdsbeeld met verhalen uit de geschiedenis van Zwolle. Daarnaast toont het de breedte van de collectie van het Stedelijk Museum Zwolle. Deze bestaat onder andere uit zilver, prenten, schilderijen, textiel, meubels, miniaturen op munten en meer.

Er is ruimte gelaten voor één laatste object. Bezoekers van het museum kunnen stemmen over het werk dat daar uiteindelijk ook nog te zien zal zijn.


Te zien t/m 7 mei 2017


08 maart 2017

Deken voor huisje in Rottum

Het is gelukt!
Het huisje in Rottum heeft een warme kleurrijke deken waarin enorm veel liefde en steun is verwerkt. Op 3 maart hebben we hier samen bij stil gestaan.

Initiatiefnemers:
Wat zijn we blij met alle steun en hulp en aandacht. Iedereen heel hartelijk dank!

Je kunt ook nog helpen door de petitie te tekenen: Laat Groningen niet zakken.



Het kleinste huisje is volledig ingepakt. 
V.l.n.r. Agnes Bakker, Annemarie Heite en Eelco Eikenaar


Onderstaand artikel uit de Eemsbode, geplaatst door Bram Noordhuis op 03-03-2017


Kleinste huisje ingepakt in warme deken

ROTTUM Kunstenares Agnes Bakker, gedeputeerde Eelco Eikenaar en  Annemarie Heite hebben vandaag (vrijdag 3 maart) de laatste hand gelegd aan het inpakken van het kleinste huisje van Nederland  in een warme deken.

In Rottum hijsten ze een gebreide vlag bij museum ’t Hoeske Thais Joaptje. Campagneleider Energie Jorien de Lege van Milieudefensie keek in het gezelschap van een legertje pers en belangstellende tevreden toe. Agnes Bakker heeft met vrijwilligers  het huisje in Rottum volledig ingepakt in een kleurrijke breiwerk van 100 vierkante meter.

Scholieren, ouderen, studenten, mannen en vrouwen uit onder andere Friesland, Brabant, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Limburg en Groningen hebben de afgelopen maanden meegedaan aan de de actie Breien voor Groningen. Zelfs cabaretier Freek de Jonge deed mee aan deze creatieve vorm van actievoeren en breide mee.

De warme deken staat symbool voor de solidariteit met mensen in het Groninger aardbevingsgebied. Door de gaswinning kampen zij al decennia met bevingen die levens overhoop halen. Sommigen wonen al jaren in noodwoningen, scholen zijn gesloopt en woningen worden nog steeds onbewoonbaar verklaard. Anderen hebben meegemaakt dat hun huis is hersteld en bij een volgende beving weer schade opliep.

Tijdens breicafé’s in Groningen vertelden mensen wat de bevingen voor hun leven betekenen. ”Mensen vertelden hartverscheurende verhalen, maar er waren ook veel warme en troostrijke momenten,” vertelt Agnes Bakker. “Dit project laat zien dat de Groningers niet alleen staan. Ik kreeg breiwerkjes met persoonlijke briefjes opgestuurd uit het hele land. Iemand schreef: De boerderij van mijn oma uit Zijldijk is ook gesloopt vanwege de aardbevingen, als ik er langs rijd moet ik huilen. Een mevrouw schreef: Ik ben te oud om te protesteren met spandoeken, dus ben heel blij dat ik op deze manier mijn betrokkenheid kan tonen.”

Het belang van die bijval is niet te onderschatten, vertelt campagneleider Jorien de Lege. “Mensen voelen zich in de steek gelaten door de overheid en niet gesteund in hun strijd tegen de gaswinning die de bevingen veroorzaakt. Dan is het mooi dat mensen uit alle hoeken van het land laten zien dat het lot van de Groningers hen aan het hart gaat.” En de warme deken heeft nog een belangrijke boodschap, zegt zij. “Want met betere isolatie van huizen en duurzame verwarming is minder aardgas nodig en kan de gaswinning worden gestaakt. Dan kunnen we  bevingen voorkomen en gevaarlijke klimaatverandering tegengaan.”

Het ingepakte huisje is nog zo lang het weer het toestaat te bezichtigen in Rottum. Een iets kleinere ingebreide replica van het huisje is op 1 april te zien tijdens de opening van de expositie Art Schok in museum Het Hoogeland in Warffum.

04 maart 2017

Color to Grey

Color to Grey is de naam van een afstudeerproject van Carlotte Hekkert. Zij volgt de opleiding Mediavormgeving.

Carlotte is voor dit project op zoek naar 4 of 5 vrouwen, in de leeftijd van 65+, die een trui voor zichzelf willen gaan breien. Een trui zoals je hem zelf leuk vindt. Top-down, bottom-up, Freeform, wat je maar wilt. Je kunt bijvoorbeeld een patroon kiezen via Ravelry of een favoriet patroon gebruiken.  En bovenal in welke kleur je maar wilt.

Color to Grey

Maar; op iedere trui moet de tekst 'Color to Grey' komen. Dat kun je inbreien maar je mag het ook later erop mazen.
  • Het patroon van de tekst krijg je. 
  • Ook het materiaal om de trui van te breien in een kleur naar keuze.
Als de trui klaar is, word je uitgenodigd voor een professionele fotoshoot met styliste.
Deelnemers krijgen uiteraard een mooie foto van zichzelf en een foto met alle deelnemers erop.

Binnen dit project staat mediavormgeving centraal. Carlotte zorgt voor publiciteit via diverse kanalen waaronder Sociale Media.

Waarom deze truien?
Om te tonen dat iedereen, op elk moment,ongeacht leeftijd een  statement kan maken om de wereld een beetje op te vrolijken. Kleur te brengen, te inspireren en positiviteit uit te stralen.
Grijs is zeker niet saai.
Bovendien leidt een project waaraan meer mensen deelnemen en samenkomen tot verbinding.

Een quote van het bedrijf waar Carlotte haar stage loopt, is 'DeleteBoring'. Dat wordt met dit project nog eens duidelijk onderstreept.

Ben je:

  • In de leeftijd 65+
  • Wil je een trui voor jezelf breien in een kleur naar keuze?
  • Vind je het leuk aan de fotoshoot mee te werken?
  • Wil je laten zien dat grijs zéker niet saai is?


Doe dan mee en laat het project van Carlotte en vooral Carlotte zelf slagen!

Geef je op via het contactformulier in de rechterkolom.
Vermeld hierin je naam en telefoonnummer.
Handwerkcafé Zwolle zorgt ervoor dat de gegevens bij Carlotte terecht komen, waarna ze contact met je opneemt.

01 maart 2017

De kop is eraf!

De Jubileummaand is van start. We zijn vandaag begonnen met een workshopplein in het Atelier van Stedelijk Museum Zwolle.

Er waren maar liefst vier workshops waar je uit kon kiezen.
Broderie Perse, tunisch haken in het rond, zwart/wit borduren & hardanger en zigzag breien.

Fijn dat de opkomst zo goed was. Het was supergezellig. Er is ook keihard gewerkt en veel geleerd. Leuke nieuwe technieken met een heel goed resultaat.

Over twee weken, 15 maart, wordt er weer een workshopplein georganiseerd. Je kunt nogmaals uit bovengenoemde technieken kiezen.
Wil je erbij zijn? Dat kan! Geef je op via info@stedelijkmuseumzwolle.nl of bel met 038 - 4214650.

Dank aan de docenten die de workshops goed hadden voorbereid;  Bregina (je kent haar van 't Voorpand in Marknesse),  Gerrie, Lon en Jenny.
Dank aan deelnemers voor leergierigheid en gezelligheid.