11 mei 2011

SHE ME

De tentoonstelling SHE ME is zondag onder veel belangstelling geopend.
Het was een feestelijke bijeenkomst. Adriaan de Regt (directeur) heeft na een inleiding het woord gegeven aan Margriet van der Linden (OPZIJ) die de opening heeft verricht.

Handwerkcafé Zwolle heeft een bijdrage geleverd aan het kunstwerk van Carmen de Vos. Er zijn gehaakte letters aangebracht op matrassen waar, in kleine frames, polaroids op liggen.


Er zijn anno 2011 zeer veel vrouwelijke kunstenaars die succesvol aan de weg timmeren in vergelijking met de jaren 60 en 70 van de 20ste eeuw en al helemaal met de jaren en eeuwen daarvoor. Een sterk stijgende lijn dus vooral in de laatste twee decennia. Wat inhoud betreft zijn deze vrouwelijke kunstenaars veranderd van onderwerp: van onderwerpen die door de omgeving waren toegestaan (albums en materieboeken 17de eeuw), algemeen mannelijke onderwerpen (de meeste kunstenaars waren mannelijk), onderwerpen die over de positie van vrouwen gaan (feminisme 60er jaren 20ste eeuw), mooi verbeelde slachtofferbeelden van de mannelijke overheersing (80/90er jaren van de 20ste eeuw) tot onderwerpen die niet vrouwelijk zijn als beperking maar als kracht, eigen positie, seksualiteit, onderbewuste en rationaliteit in benutten door mannen bepaald modebeeld anno 2011.


Eén ding waar deze tentoonstelling niet over gaat is zwakte, slachtofferschap en lijden. Wel over leiden, verleiden en gevaar, sterk, aanbiddelijk, verheerlijken, onbegrensde seksualiteit, vrouwelijke seksualiteit en het benutten door vrouwen van het door mannen bepaalde modebeeld, vrouwbeeld. Het concept van SHE ME is vooral die kant van vrouwen te belichten die door mensen (mannen en vrouwen) wel als bedreigend wordt of kan worden ervaren. De vrouw die niet eenduidig binnen de bekende sjablonen valt op sexgebied (gender), positionering (feminisme anno 2011), verleiding, worshipping (modebeeld aan de ene kant, zakelijk gebruik van het vrouwbeeld in de mode, anorexia), ratio versus onderbewuste in identiteiten. De lijst met kunstenaars en de werken beloven een zoektocht, zwervend door de museumzalen die voor veel bezoekers (61% vrouwen) allerlei aanknopingspunten kunnen geven voor eigen verhalen. De inrichting zal daartoe verleiden. Deze tentoonstelling moet een plezier zijn voor vrouwelijke bezoekers en voor mannen een waarschuwing of overgave en loslaten van beperkende opgelegde definities van begrippen mannelijk en vrouwelijk.

Als cultuurhistorische tegenhanger van SHE ME vrouwbeeld door vrouwelijke kunstenaars: SHE ME Vrouwen door mannenogen.

De tentoonstelling loopt t/m 18 september 2011. Gedurende deze tentoonstelling zijn er verschillende acties, die binnen het thema van tentoonstelling passen, in samenwerking met Zwolse ondernemers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten