12 oktober 2013

Manos del Uruguay gespot bij Modewereld

Van het prachtige garen van Manos del Uruguay heeft Van de Belt Modewereld (in De Wijk) enkele geweven omslagdoeken in de collectie opgenomen.Achtergrondinfo
Op het platteland van Uruguay zijn enkele honderden vrouwen die zich bezig houden met het spinnen van garen.  Dit uitzonderlijk mooie handgemaakte garen vertelt een bijzonder verhaal.

Bijna tweehonderdvijftig  vrouwen in dertien coöperaties hebben zich verenigd in een coöperatie Manos del Uruguay. De coöperatie is door vijf vrouwen opgericht met als doel de leefomstandigheden te verbeteren door het verwerven van economische onafhankelijkheid. Hierbij gebruiken zij hun talenten door de spinnen, verven, weven en breien.

De speciale garens worden inmiddels wereldwijd verkocht. Omdat ze geliefd zijn in de wereld van mode en design. Alle vezels die verwerkt zijn in de garens zijn inheems in de dorpen waar de vrouwen wonen en werken.

Alle garens zijn uniek en worden nog steeds met de hand gemaakt.  De garens worden geverfd om kleurenreeksen te creëren. Het verfproces is lang en zwaar omdat de strengen worden verhit in ketels boven open houtvuur.  De receptuur wordt sinds generaties doorgegeven. Aan het einde van het verfproces blijkt dat geen garen ooit gelijk van kleur is geworden.  Dat wordt striae-shading genoemd. (Naar littekenweefsel van onderhuidse rek. Stretch-marks.) Het verfproces is inmiddels sterk vooruitgegaan qua vakkennis. Nu blijven de vrouwen van Manos hun best doen om de ‘oude’ verftechnieken in de modernere processen te verwerken omdat die kleuring inmiddels ook hun handelsmerk is.  Aangezien ze steeds met wisselende baden verven kan er geen garantie op kleur gegeven worden.

Inmiddels zijn er diverse producten in de handel. Zijde-merino mengsels, katoen-alpaca mengsel en ruige lontwol. Tegenwoordig is er een grote afzetmarkt in Zuid-Amerika. Maar ook in de Verenigde Staten, Europa en Japan. Manos del Uruguay is een belangrijk product voor Donna Karan en Benetton. Maar ook voor  Chanel, Marc Jacobs en Stella McCartney.

Manos del Uruguay betaalt de vrouwen niet alleen voor hun product maar ook een onkostenvergoeding en sociale verzekeringspremies.

Oikocredit is sinds 2009 partner van Manos del Uruguay.Geen opmerkingen:

Een reactie posten