08 februari 2015

De Parelvissers - De Nederlandse Reisopera

Op dit moment is er een tournee gaande van de Nederlandse Reisopera. Zij reizen door het land met de opera De Parelvissers gecomponeerd door Georges Bizet.
Zij bezoeken diverse theaters in het land tot en met 28 februari 2015.
De zalen zitten vol, de kritieken zijn lovend. Voor de kostuums tekende Elena Werner.


Bizet
Alexandre César Léopold (Georges) Bizet is geboren in Parijs op 25 oktober 1838. En leefde tot 1875. Op zijn naam staat, onder andere de opera Les pêcheurs de perles. De nederlandse titel is De parelvissers en is in 1863 gecomponeerd. De opera ging op 30 september 1863 in Parijs, in Théâtre-Lyrique in premiére.
Bizet was enorm productief. Hij componeerde opera's, operettes, gewijde muziek, diverse orkestwerken en werken voor piano. Onder andere de beroemde opera Carmen. Deze werd in het jaar 1875 gerealiseerd.

Mansfield
Nicolas Mansfield, Algemeen en artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera, zegt over De Parelvissers: "De Parelvissers, met het over de hele wereld bekende duet ‘Au fond du temple Saint’ is totaal anders dan Bizets meesterwerk Carmen. De muziek is jeugdig en fris en wordt gekenmerkt door een lichtvoetige toon. Het leek mij een goede gedachte om deze parel uit het operarepertoire weer eens in de spotlights te zetten…"

Het Noord Nederlands Orkest, dat vorig seizoen bij de Reisopera een schitterend aandeel in Tristan en Isolde verzorgde, staat dit keer onder leiding van Benjamin Levy, een Franse dirigent die al vaker bij dit orkest te gast was.        

Verhaal
De Sri Lankaanse parelvissers Nadir en Zurga, die leider van het dorp is, waren ooit allebei verliefd op Leïla. Om een voor hen onbekende reden verdween zij jaren geleden uit hun leven. Wanneer de hogepriester Nourabad een nieuwe tempeldienares introduceert, herkent Nadir in haar onmiddellijk zijn jeugdliefde. Nourabad verbiedt Leïla elk menselijk contact op straffe van de dood. In de nacht zoekt Nadir Leïla op. De twee worden betrapt en aanvoerder Zurga moet het doodvonnis uitspreken. Wanneer de dorpelingen samenstromen om de terechtstelling bij te wonen, steekt Zurga het dorp in brand. In de algehele paniek die volgt weet hij Leïla en Nadir te bevrijden, maar de woedende dorpelingen grijpen hun aanvoerder en werpen hem op de brandstapel die bedoeld was voor de inmiddels gevluchte minnaars.


Kostuumontwerp
Kostuumontwerpster Elena Werner studeerde architectuur en behaalde in 2011 een Master in fashion design aan de Universiteit van Buenos Aires. Daarna studeerde ze in België af als kostuumontwerper aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Ze maakte deel uit van het artistieke team van de Operastudio Vlaanderen en werkte bij de Vlaamse Opera en De Munt.
In 2006 ontving ze de museumprijs voor het ontwerp van een hoofdtooi voor het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Brussel) en recent was ze betrokken bij de vervaardiging van kostuums voor het BBC-drama The White Queen.
Werner werd in 2012 geselecteerd voor het RAP-programma van de Reisopera, waar zij samen met regisseur Tim Nelson werkte aan Figaro in Four Quartets.


De productie wordt gezongen in het Frans en is voorzien van Nederlandse boventitels.
Lengte: 2 uur en 20 minuten inclusief een pauze.

Klik hier voor de speellijst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten