14 januari 2017

Yorkshire Fishermen's Ganseys

Iedere haven langs de kust van Yorkshire heeft een uniek eigen patroon verwerkt in de traditionele visserstrui. Zoals ook bij ons gaf het patroon de identiteit van de drager aan en was deze persoon te identificeren na overboord geslagen te zijn. Al gaat deze regel niet altijd op.

Mike Russell zegt: "Ik kom uit een vissersfamilie, ik ben opgegroeid met mensen die ganseys droegen, mijn vader, mijn oom. De ganseys zijn een deel van mijn leven." Hij en zijn zus hebben inmiddels de truien van voorouders. Mike's zus draagt de trui regelmatig. Zijn trui draagt hij zelden. Die ligt opgeborgen in een kast om later naar zijn zoon te gaan. Erfgoed.

Margaret Taylor van het Filey Museum breit ganseys en licht een aantal delen uit de trui toe. Het is werkkleding dat jaren en jaren meegaat. Zij breit een gansey in zesennegentig uur uit pure Yorkshire wol. Het uiteindelijke product is dus niet iets voor maar een seizoen en dat je het daarna wegdoet. Het is tijdrovend en kostbaar proces.

Haar moeder breide iedere 'vrije' minuut. Ze zorgde voor een man en negen kinderen. Die allemaal gevoed en gekleed moesten worden. Ze deed het huishouden maar ook ondersteunend werk bij de visserij. Sommigen breiden ook als ze op straat even stonden te 'socializen' of naar de buurvrouw gingen. Alleen op het moment dat het patroon uitgeteld moest worden, liep haar moeder naar Cliff Top om te gaan zitten en het telwerk voor de trui te doen. Daar nam ze even tijd en stilte voor. Om het vooral ook niet over te hoeven doen. "Het patroon stond niet in een boek, het zat in haar hoofd." Als dat werk gedaan was, kon ze verder op ieder vrij moment.

Film: Around & About Yorkshire  - 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten