Pagina's

02 mei 2011

Yuki-tsumugi

Bij het handwerkcafé kwam een bericht binnen van UNESCO met een link naar een filmpje.

Het betreft hier de techniek Yuki-tsumugi. Dit is een japanse techniek in zijde weven. Oorspronkelijk uit Yuki City en Oyama City, beide gelegen aan de Kinu Rivier ten noorden van Tokyo. In deze regio heerst een warm klimaat en zijn vruchtbare gronden die ideaal zijn voor het groeien van moerbeibomen en zijdeteelt. De Yuki-tsumugi techniek wordt gebruikt om pongé zijde (ook wel ruwe zijde genoemd) te produceren. Een licht en warm materiaal met een karakteristieke stijfheid én zachtheid. Traditioneel gebruikt voor het maken van kimono's. Om dit materiaal te produceren doorloopt het een aantal stadia. Floss zijde wordt met de hand gesponnen tot draad.

Het spinnen van de draad
Patronen worden toegevoegd door het met de hand aanbrengen van bundeltjes draad voordat het draad met indigo geverfd wordt. Vervolgens wordt de zijde geweven waarbij een back-tension weefgetouw gebruikt wordt.
De floss zijde voor de draad die gebruikt wordt met weven in Yuki-tsmugumi techniek wordt gemaakt van lege of misvormde zijderups-coconnen, die anders onbruikbaar zouden zijn voor de productie van zijde. Dit recycling proces speelt een belangrijke rol in ondersteuning van locale groepen die zich bezighoudem met zijdeteelt.

De traditionele technieken om  Yuki-tsumugi te maken worden doorgegeven door leden van The Association for the Preservation of Honba Yuki-tsumugi Weaving Technique. Deze vereniging houdt zich vooral bezig met het behouden van tradities als spinnen, verven en weven. En het doorgeven van de kennis hierover.Zij geven dit ook van generatie op generatie door binnen de groepen zijdetelers. De groep zet zich in voor het doorgeven van Yuki-tsumugi door het uitwisselen van kennis, opleiden van jonge wevers en demonstraties.

Country(ies): Japan
© 2009 by Ibaraki Video Pack
Duration: 00:08:47 - Support: DVD (0040600003)
UNESCO: Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity - 2010
Bekijk hier het filmpje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten