Pagina's

27 februari 2013

Februari update

Vanmiddag was het in het Atelier in het Stedelijk Museum Zwolle een drukte van belang. Jong en oud(er) was aanwezig.
Er was weer een ruim aanbod van afgemaakte werkstukken die getoond zijn. Truien met ingebreide motieven, trui van zachte mohair en ajour, een truitje van zelf gesponnen én geverfde wol, enkele gewéldige quilts, een quaker merklap en nog meer. Er werd ook stoer gehaakt. Een jongensmuts al ridderhelm. Er was een paar handschoenen gemaakt door een Estse mevrouw. Fijne kabeltjes die op iedere vinger en over de duim doorlopen. En dat van een heel fijne draad.
Hieronder staan enkele foto's om je een indruk te geven van het prachtigs dat binnen textiele werkvormen gerealiseerd wordt.
Quilt van shot cotton.
Mysterie Quilt van Quiltmania.
door Lon P.
Lees ook een eerder artikel over de stoffen waar deze quilt uit is opgebouwd.

Merklap naar Quaker voorbeelden.
Door Maria V.
Prachtig werk.
Valt onder 'open zomen' Echter,
de open ruimtes zijn dicht
geweven door motieven te maken.
(Maria V.)











Het Handwerkcafé Zwolle is ook een plek waar zoveel kennis aanwezig is, dat we je (meestal wel) verder kunnen helpen met startproblemen of vastlopers. Mocht je zoiets in huis hebben en het toch willen afmaken, kom dan ook eens langs.
Deel van  prachtige Quilt gemaakt
door Sijtje B.
Detail van merklap in uitvoering.
Deels over twee, deels over één draad
geborduurd.
Eindresultaat wordt circelvormige
merklap. Door Gerrie t W.













Het is altijd weer heel leuk ook de 'volgende' generaties in het Handwerkcafé te mogen ontmoeten. Sinds heel kort wordt er geprobeerd een Facebook pagina bij te houden. Dat proces zit nog helemaal in de startfase en tóch is de eerste deelneemster erop afgekomen. Mocht je nog twijfelen aan de werking van sociale media, kan Handwerkcafé Zwolle je meedelen dat je niet sneller een nieuw publiek kunt bereiken. Er ligt nog wel een 'uitdaging' om van deze Facebook pagina een volwassen pagina te maken. Daar wordt aan gewerkt.

Over volgende generatie en inspireren gesproken. Vanmiddag zijn een heel jongedame en haar moeder gekomen. Samen hebben ze gewerkt aan een Paastak binnen textiele werkvormen. De jongedame, (jaar of vijf) kan breien en haken en is bezig een Paastak-wild-haaksel/breisel te maken met versiering.
Het haakwerk en ook verschillende draden in allerlei kleuren worden gewikkeld om de tak. Vervolgens gaat deze versierd worden met de door moeder gehaakte bloemen.
Zo haal je dus het voorjaar in je huis!

De geweldig leuke, bijzondere tasjes
van Annie W.
Voor de volgende quilt liggen al
stapels patches klaar.













Het was een leuke, gezellige middag waarbij natuurlijk ook veel koffie- en theeleut was. Dat mag ook niet ontbreken. Helemaal geïnspireerd ging het huiswaarts. Volgende keer zullen we weer de voortgang en resultaten met elkaar én met jou delen.  

25 februari 2013

Nog twee nachtjes...

Dan is het weer zover. Handwerkcafé Zwolle opent weer haar deuren in het Atelier van het Stedelijk Museum Zwolle.
We hebben net De Handwerkbeurs Zwolle achter de rug. Veel deelnemers zijn daar 'gespot'. Woensdag zullen we er ongetwijfeld meer over horen. Nieuwe draadjes, garens, borduurstoffen, viltmaterialen en quiltstoffen. Maar wellicht ook over technieken. Er was een workshop bandweven door Weefcentrum Golden Haand, vilten met kinderen, demo's kantklossen en meer.
We zijn heel benieuwd wat jullie ervaringen zijn.

Inmiddels is de samenwerking tussen Handwerkcafé Zwolle en biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve van start gegaan. Wolcafé Zwolle is een feit. Het was een heel geslaagde opening. Hier  kun je er meer over lezen. Er zijn plannen om diverse activiteiten te organiseren. Alles in het teken van wol. Iedereen die niet spint maar wél volop met wol bezig is, is natuurlijk ook van harte welkom.

Er zijn plannen om een workshop te organiseren rondom 'het staafknoopje'. Hierin wordt dieper op deze borduursteek ingegaan en gaan we deze steek gebruiken in een klein etuitje.
Datum wordt nader bepaald. Lijkt je dit leuk om hieraan deel te nemen, geef je op via Handwerkcafé Zwolle.

Hieronder staat de tas afgebeeld waarover eerder geschreven is. De tas is gemaakt naar aanleiding van de winterse workshop waarin borduren op vilt aan de orde is geweest.

Tas gemaakt door Jenny B.
Het geborduurde motief op de tas is geïnspireerd door Yllebroderie.

Ben je dol op evenementen rondom handwerk dan kun je vrijdag 29 en zaterdag 30 maart je hart weer ophalen in het Meeting District in Nieuwegein. Hier vinden de Brei- en Haakdag plaats. Alles op het gebied van deze twee technieken van handwerken. Tachtig stands/winkels zijn aanwezig. Er zullen workshops georganiseerd worden en er is een patronendokter. Voor starters, ervaringsdeskundigen en kunstenaars.

09 februari 2013

Verrassing!

Je hebt vast gelezen dat de inzending van Handwerkcafé Zwolle voor de wedstrijd van de Aardbeienacademie een van de prijswinnaars is geworden.
Als je hier meer over wilt lezen, klik dan hier hoe het begon. En hier hoe het verder ging.

Vandaag is de prijs bezorgd. Smaakvrienden - fruit door Angélique Schmeinck. De subtitel is 'oneindige culinaire inspiratie'.
Wat een geweldig cadeau! Een heel inspirerend boek met een glansrol voor fruit.
Bijdragen vind je onder andere van Hans van der Molen, voorzitter van Slow Food Nederland en Peter Klosse.
Ook is er een bijdrage in opgenomen van 'onze eigen Jan Robben'. Jan Robben die je in één adem noemt met de Aardbeienacademie. Jan Robben schrijft in dit boek een artikel over de zijn Smaakaardbei.


Het boek gaat over creativiteit, genialiteit, basis en een idee uitwerken tot een gouden idee.
Het gaat over ons brein. De waarneming, associatie en de verbeelding. Dezelfde dingen zien, er anders over gaan denken.
Het gaat over kunst en kunde. Over ambacht, kunstzinnige prestaties, verleggen van grenzen met behoud van identiteit en eigen stijl.

Hoe waar is dit alles! Wij, met onze passie voor textiele werkvormen, worden hier immers ook mee geconfronteerd. Het is een bijzonder inspirerend boek. En een heel trendy, mooie uitgave. Zeker bruikbaar voor liefhebbers van fruit, maar ook voor liefhebbers van textiele werkvormen. Al bladerend zie je heel bijzondere werkstukken ontstaan.

Jan Robben;
Leuk, het Twitter-initiatief rondom de smaakaardbei.
Dank voor het prachtige boek. Heel erg inspirerend én leerzaam.

Een aardbei is nog geen Smaakaardbei. 



07 februari 2013

Tuchfühlung 2013

Mode, stoffen en stijl


Textiel in Wuppertal is meer dan alleen geschiedenis. Slot Lüntenbeck toont traditionele, kunst- en bijzondere textiel in een buitengewone sfeer in de kasteeltuin. Om te genieten en ook verkrijgbaar. In 2006 heeft Frauke Kafka de textielmarkt gerealiseerd en sindsdien is het een jaarlijks terugkerend, succesvol evenement.












Ontspannen, elegant, mode en accessoires zijn sleutelwoorden. Maar ook Quilts, kussen en woonaccessoires. Evenals handwerken, borduren, stoffen, wol, kralen, knopen en bandjes.

Dagelijks van 11.00 - 18.00 uur
Entree: € 3,00
Passe Partout € 5,00

Schloss Lüntenbeck GmbH & Co. KG
Schloss Lüntenbeck
42327 Wuppertal

06 februari 2013

Het aftellen is begonnen!

Een ieder die van handwerken en textiele werkvormen houdt, is waarschijnlijk al aan het aftellen tot het startsein van Handwerkbeurs 2013 in de IJsselhallen te Zwolle.
Dit jaar viert de beurs het 10-jarig bestaan. In het kader hiervan zullen verschillende acties en activiteiten zijn. Gedurende vier dagen! Van 14 t/m 17 februari 2013.

Een primeur is het boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam door Berthi Smith-Sanders. Dit boek zal vanaf donderdag verkrijgbaar zijn en officieel op vrijdag 15 februari om 11.30 uur aangeboden worden aan mevrouw Ruinemans, door niemand minder dan Berthi zelf.
Bij het boek hoort een patroonblad van de merklap die Kaatje Eijgensteijn in 1836 maakte in het Burgerweeshuis van Amsterdam.

Wat te denken van de wandelende workshop verzorgd door Marie Antoinette. Zij beweegt zich in een rok van handgeverfde merino en zijden garens. Iedere dag tussen 11.00 en 13.00 uur geeft zij eerste hulp bij brei- en haakproblemen.

Verloting gebreide/gehaakte lappendeken
In de digitale brei- en haakwereld van Ravelry is deze zomer op initiatief van Wolhalla een actie gestart voor KiKa. Ieder die meedoet breit/haakt een lapje. Deze lapjes worden tot één grote lappendeken verwerkt. De deken is inmiddels gerealiseerd en is hieronder afgebeeld.


Iedere bezoeker kan een lot (loten) kopen om kans te maken op deze deken, die op de laatste dag van de Handwerkbeurs Zwolle verloot wordt.
Stichting KiKa werft fondsen voor zeven kankercentra in Nederland. En voor onderzoek waarmee deze centra betere behandeling en genezing van kanker bij kinderen wil  bewerkstelligen.

Ook dit jaar is er weer een workshop-plein.
Kinderen kunnen bij de Kostuumfabriek een tasje maken.
WereldTasjes breien met Hanneke Bezem. Zij zal ook haar boek signeren.
Birgit en Noor (beiden 12 jaar), eigenaars van een webshop, geven workshops wildbreien.
Er is een mannenbreicafé
Designwork by Bernina
Zijden stoffen verven in de magnetron bij Viltatelier Vlinder
Yllibroderie (Zweeds borduren) bij Blomsterstuga


Dit is nog maar een greep uit het enorme aanbod.

Natuurlijk is er van alles te zien en verkrijgbaar op het gebied van naald en draad. En ook de benodigdheden om je werkvormen op te sieren, zoals kant, bandjes, knopen en kralen.

Alles voor onder andere de breister, haakster, quiltster, viltster en naaister. Kortom ieder die zich met textiel bezighoudt.
Kijk voor alle informatie op de website van


Rieteweg 4
8011 BC Zwolle

Vlisco - Nu

Vlisco 'gunt' een design enkele jaren om zich in de markt te kunnen plaatsen. Er was een ontwerp gemaakt waarbij het hoofdonderwerp een tas was. Dit ontwerp deed het helemaal niet goed. Er was dusdanig weinig belangstelling voor deze print dat Vlisco juist besloten had om dit toch maar van de markt te halen.
Op dat moment, net na de inauguratie van Barack Obama, landt het echtpaar Obama op een vliegveld waar alle camera's op hen gericht zijn. En, wat denk je: Michelle Obama draagt een handtas identiek aan de Vlisco-print. Per direct kon Vlisco de vraag naar de stoffen met dit design niet aan.

Als een print op de markt gebracht wordt, gebeurt dat onder nummer. Het nummer van het design. Daar waar de stoffen verkocht worden, worden de stoffen 'gedoopt' met een naam. Een naam die door de Afrikaanse vrouwen wordt bedacht. In no time kreeg dit dessin dan ook de naam 'De tas van Michelle Obama.
© Vlisco fabric
 'Le sac du Michelle Obama'
Vlisco heeft ook een sort of Valentijn-design. Deze is in meerdere kleurstellingen verkrijgbaar.


Dit dessin heeft nummer  VLO43316.06. En is inmiddels 'gedoopt' met de naam 'Heart of Barack Obama' 

Mr en Mrs Obama zijn, zoals bekend, vreselijk populair in Afrika.

Vlisco - achtergrondverhaal

Enige tijd geleden is een delegatie uit Benin (West Afrika) op bezoek geweest in Nederland. Dit in verband met een samenwerking tussen twee vrouwenorganisaties in Benin (Tikonna en Mialebouni) en Vrouwen van Nu. Handwerkcafé Zwolle is samen met deze delegatie op bezoek geweest bij Vlisco in Helmond.


Historie Vlisco, De Modekoning van Afrika
In 1802 heeft zich op het Vlisco-terrein een textieldrukker gevestigd met de naam Sutorius. Deze Nederlandse Handelsmaatschappij bracht een groot deel van geverfde en bedrukte textiel naar Nederlands Indië. Tijdens de afscheidingsoorlog tussen 1830 en 1839 werd er bijna geen handel bedreven waardoor Sutorius in de problemen kwam.
Een rijke koopman uit Amsterdam, Pieter Fentener van Vlissingen (Pieter-1) wilde hem financieel helpen. Daarbij werd overeengekomen om  het bedrijf op termijn over te doen aan zijn zoon (Pieter.2). Na een opleiding van 3 jaar nam Pieter jr. op 20-jarige leeftijd de fabriek van Sutorius over. Zijn vader was inmiddels overleden. Hij breidde al snel uit en ging verder onder de naam Pieter Fentener van Vlissingen & Co.
Pieter had nog twee ooms (Paul en Frits) die een belangrijke rol speelden. Oom Paul, mede oprichter van Stork Werkspoor, zorgde voor transport naar Nederlands Indië. Oom Frits woonde in Nederlands Indië en stuurde staaltjes batik om ze in Helmond na te laten maken. Het leeuwendeel ging naar Nederlands Indië maar ook toen werd er al geëxporteerd naar West Afrika.

© Vlisco


Van imitatiebatik voor Nederlands Indië naar Dutch Wax voor Afrika
Pieter Fentener van Vlissingen -3 (1853-1927) heeft van 1873 tot zijn door in 1927 een belangrijke rol vervuld. In deze periode is het accent verlegd van Nederlands Indië naar vele Europese landen en een deel Afrika. Zijn twee zoons het in de jaren '20 het werk overgenomen. Zoon Pieter -4 richtte zich op de Europese markt en zoon Jan vanaf de '30er jaren op de Afrikaanse markt. Dit was mede omdat de Nederlandse regering een exportverbod had opgelegd van batiks naar Nederlands Indië om kleine locale batikbedrijfjes daar te beschermen. Inmiddels heeft Vlisco een geweldige naam opgebouwd in heel West en Midden Afrika. 
Tot de jaren '90 was 90% van de ontwerpen een klantopdracht en 10% eigen creaties. Inmiddels is dat percentage omgedraaid. Ontwerpers zijn opgeleid aan de kunstacademie en verzorgen 90% van de creatieve ontwerpen. Door het maken van inspiratiereizen hebben zij kennis en inzicht verworven om voor de Afrikaanse markt te kunnen ontwerpen.
Diverse bedrijven maken deel uit van de Vlisco-groep. Distributie en productiebedrijven onder andere ook in Ghana en Ivoorkust.
Vlisco behoort tot het topsegment van de Afrikaanse kledingmarkt. Vrouwen met aanzien die het zich kunnen permitteren dragen Vlisco met verve. Voor ons idee; Vlisco is vergelijkbaar met Versace.

© Vlisco
De blokdrukstempels die tot 1985, sporadisch nog, in Helmond werden gebruikt zijn inmiddels vervangen door gemechaniseerde technieken. In de Afrikaanse bedrijven worden ze nog wel gebruikt. De stempels hebben nummers aan de zijkant. De nummers corresponderen met de dessins die ermee gedrukt worden.

Drukken wordt gedaan door het drenken van de stempel in een drukpasta, waarna de stempel op doek gedrukt wordt. Dit doek is vooraf met hars (wax) bedrukt in hetzelfde design dat op de stempel staat. De met hars bedrukte doek wordt geverfd in een indigo-bad. Daarbij blijven de met hars bedrukte gedeelten wit. De hars wordt vervolgens deels of geheel verwijderd, waardoor er witte plekken ontstaan die vervolgens weer bedrukt kunnen worden.

05 februari 2013

Kunstfotograaf Tys Damhuis

Tys Damhuis is fotograaf en fotografeert ook veel textiel. Hij speelt met licht en kleur. Maar zeker ook met textuur en vorm.

Als 12 jarige is hij gepakt door fotografie en maakte vooral werk geïnspireerd door de natuur. Tys heeft een opleiding gevolgd binnen een opleiding Biologische landbouw. Maar is tijdens deze opleiding doorgegaan met fotograferen. Na de opleiding Biologische landbouw te hebben afgerond, bleef Tys zich verder ontwikkelen als fotograaf. Door veel te experimenteren met voorwerpen te fotograferen ontwikkelde zich als vanzelf de vorm waarin Tys nu werkt. Hij maakt kunstfoto's met gebaseerd op uiteenlopende materialen. In het bijzonder textiel met transparantie in de hoofdrol.


Natuurlijke kun je je eigen Textiele Werkvormen ook door Tys laten vastleggen. Hij werkt ze dan af op een manier naar keuze. Door het gebruik van fotopapier, canvas of bijvoorbeeld acrylglas. Voor meer info kun je  deze link aanklikken.