Pagina's

14 april 2013

De ziel van zijde

De japanner Kikuo Morimoto onderzoekt in Cambodja de traditionele kunst van het weven. Met de aanplant van Moerbeibomen en het produceren van hoog-kwalitatieve zijdestoffen kan hij inmiddels honderden mensen van een inkomen voorzien. In Cambodja ontdekte hij hoe oude kunst en traditie een weg naar de toekomst is.


Eigenlijk wilde de Kikuo Morimoto een paar maanden in Cambodja blijven. Inmiddels zijn er vijftien jaren verstreken. Van oorsprong beschildert hij zijde voor kimono's. Tijdens zijn eerste reis naar Phnom Penh kwam hij op het spoor van de bijna uitgestorven traditie van het zijdeweven. Bijna uitgestorven vanwege de dictatuur van de Rode Khmer en de daaropvolgende burgeroorlog waaronder Cambodja tientallen jaren geleden heeft.
Bijna twee miljoen mensen - bijna eenderde van de toenmalige bevolking - is door de volgers van Pol Pot gedurende vier jaren van deze heerschappij in de 70er jaren van de vorige eeuw, systematisch omgebracht. Daarbij verdween bijna, ook wereldwijd, de kunst van zijdeproductie. 

Morimoto heeft ook de oude recepten 'opgegraven'. Rood werd gemaakt van het sap uit de schildjes van cochenilleluis, bruin uit de schaal van kokosnoot en grijs uit de uitgekookte takken van de lychee boom. Ook bestudeerde hij de, in de vergetelheid geraakte, meer dan 1200 jaar oude patronen die bij het zijdeweven gebruikt werden.

In 1996 zette Korimoto een zijdeweverij op. In het hele land kon hij een tiental weefsters, waaronder nonnen, vinden en voor zijn project interesseren. Nu geven zij hun kennis door aan jongere vrouwen.


Hoewel er vrede in Cambodja is sinds 1999, is de vreselijke tijd ervoor nog heel erg aanwezig.
Bijvoorbeeld voor Phorn Loan. Zij zorgt voor haar door de oorlog getekende man en hun vier kinderen. Tevens leert zij nu, op haar zevenendertigste, een beroep.  Zij kan niet lezen/schrijven en rekenen, maar hun kinderen kunnen nu naar school. Hierdoor ziet zij voor haarzelf maar ook voor haar familie een toekomst.

Bekijk hier de reportage: Arte TV - 360° - Geo Reportage 

Foto's: ©Medienkontor FFP

06 april 2013

Vrijheid in Vilt

Vanaf maandag zijn diverse Viltartikelen en -objecten te zien bij Dimence, Burg. Roelenweg 9 te Zwolle. 

Viltwerkstukken ontworpen en gerealiseerd door Carola Bruinink.

Vilten is één van de technieken waarmee zij zich bezighoudt. Naald en draad nemen een belangrijke plaats in haar werk in. Maar het creëren van werkstukken vanuit een vezel, niet een draad, heeft haar bijzondere interesse. 

Diverse soorten vezels worden verwerkt in de werkstukken. Hoofdzakelijk merinowol (18 micron) maar ook diverse soorten zijdevezels als ook bijvoorbeeld linnen en ramie. Zijde stoffen worden ook veel verwerkt. Als drager of voor effecten. Wanneer het het laatste betreft heeft Carola de zijdestoffen eerst handgeverfd.

Belangrijk is voor haar dat het werken met vilt vrijheid geeft in compositie, kleur en vorm. Vilt is te creëren in het platte vlak als ook drie-dimensionaal.

Te zien op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Burg. Roelenweg 9, 8021 EV Zwolle

Recycle boodschappentas

Iedere drie jaar organiseert ACWW (Associated Country Women of the World) een conferentie voor alle lidorganisaties.
Leden van deze organisatie zijn o.a. Vrouwen van Nu, Passage en Koninklijk NVVH-Vrouwennetwerk. In 2013 is de conferentie in India. Nederland is daar ook vertegenwoordigd.

Een van de aandachtspunten van de ACWW was en is de strijd tegen de enorme verspilling van plastic. De aanbeveling aan vrouwen wereldwijd is om geen plastic tassen meer te gebruiken en te accepteren. 


De Indiase vrouwenvereniging, gastvrouw van deze conferentie, heeft een opdracht gekoppeld aan dit grote evenement. "Neem een mooie, van gerecycled materiaal gemaakte boodschappentas mee." Deze tassen worden tijdens de conferentie bij opbod verkocht en de opbrengst hiervan gaat naar ontwikkelingsprojecten van ACWW.

De tas mag (gemeten zonder hengsels) niet groter zijn dan 40 x 35 centimeter. 
Vind je het leuk om te ontwerpen, realiseren én een goed doel te steunen, doe dan mee. 
De door jou gemaakte tas kun je, vóór 1 mei,  sturen naar Vrouwen van Nu, Jan van Nassaustraat 63, 2596 PB Den Haag.
Bij veel inzendingen gaan de mooiste tassen mee naar India. Overige exemplaren worden verkocht en gaat ook de opbrengst naar de ontwikkelingsprojecten.

05 april 2013

Kate Middleton breit én praat erover!

Kate Middleton heeft het over breien tijdens haar bezoek aan Schotland.
De zwangere Duchess of Cambridge zegt dat ze heeft leren breien. Dat wilde ze voor de geboorte kunnen.
Catherine vertelde dit toen ze van iemand een wollen babymutsje, een babycape en een teddybeer aangeboden kreeg toen ze op bezoek was  in Glasgow.


"Ik heb geprobeerd te breien en ik ben er heel slecht in. Ik zou eens wat tips moeten vragen", vertelde ze aan Caitlin Coffield volgens de PA van Catherine.
De hertogin sprak met Coffield tijdens haar bezoek aan Quarriers Stopover Project, een liefdadigheids-instelling die korte termijn onderdak en steun aanbiedt aan 16 - 25 jarigen.

Published 12:20 PM Friday April 05, 2013 
Source: ONE News 

04 april 2013

Koninginnedag - Wildbreien is FEEST

Voorbereidingen in de wijk Assendorp (Zwolle) voor de viering van Koninginnedag zijn inmiddels in volle gang. Op Koninginnedag worden de lantaarnpalen op het Assendorperplein in een feestelijke outfit gestoken.
Outfits van wildbreisels. Hier moet uiteraard een en ander aan voorbereid worden. De breisels moeten tenslotte steek voor steek gemaakt worden.
Op de dag zelf worden de lantaarnpalen versierd en zullen er ook ongetwijfeld vele steken gebreid worden.


Om deze feestelijke aanblik te kunnen realiseren zijn mensen in Assendorp nog wel op zoek naar wol. Misschien ligt er bij jou nog een en ander aan materiaal waarvan je denkt, daar kom ik nóóit meer aan toe om het te gebruiken! Dan kun je dit materiaal doneren en wordt het voor dit project gebruikt.
Draad met een hoog acrylgehalte is prima. Dat zakt namelijk bij de eerste regenbui niet uit. Al gaan we er natuurlijk vanuit dat vanaf midden april de zomer in volle gang is....

Je kunt je materialen onder vermelding van Koninginnedag Assendorp - Wildbreien (Marjon) inleveren bij Rits In, Assendorperstaart 105, 8012 DH Zwolle. Zij verlenen hun medewerking om de materialen tot gebruik op te slaan.

02 april 2013

Veel mooie werkstukken

Het was weer een drukke, gezellige bedoening in Handwerkcafé Zwolle. Heel mooie werkstukken waren er weer te zien. Een geweldige top, die Lon P. en Thea S. gemaakt hebben naar aanleiding van een oproep in Quiltmania. Verleden maand konden we een bewonderen en verleden week de andere. Hopelijk worden ze volgende keer allebei weer meegebracht en kunnen we ze allebei bewonderen. Het fascinerende van deze twee tops is dat ze allebei volgens hetzelfde patroon gemaakt zijn. Maar door stofkeuze en materiaalgebruik zijn ze ontzettend verschillend. Zo kun je zien dat iedere handwerk(st)er een eigen handschrift heeft.

Thea S. heeft voor al haar kleinkinderen een tasje gequilt. Het tasje is gevuld met lekkere of mooie dingetjes en als Paascadeautje gegeven.


Marianne W. was er en zij had veel uiteenlopende borduurwerken meegebracht. De overeenkomst tussen alle werkstukken was dat het bijzonder fijn geborduurd was. Zij gebruikt borduurstoffen van 22-24 dr/cm.
Zij liet ook zien dat wanneer je een andere ondergrond kiest, de borduurwerken een heel andere uitstraling krijgen. Gebruik bijvoorbeeld eens borduurlinnen waarin een streep geweven is.


Zij liet ons ook zien dat wanneer je de achtergrond van een borduurwerk ook met een fijn draadje borduurt het een prachtig geheel wordt. Dan zijn dus alle weefseldraden van het linnen geborduurd. Helaas is het te fijn om te kunnen tonen zodat je ook het detail ziet.
Het werk van Marianne W. is ook een lust voor het oog en bovendien kan zij er heel gepassioneerd over vertellen.

Gave bladwijzers worden gemaakt door Minke-M. 


Zou er bijna wat opgevallen zijn.... De (gespeelde) verontwaardiging was groot. Het enige dat nog niet plat was, zou het nu wel worden...

Omdat de Pasen niet de gehoopte temperatuur met zich mee bracht, dacht Els O. dat de gekookte eitjes wel een warmer konden gebruiken met een noors motief erin gebreid. Lekker warm, een dubbele draad.


Larissa L. liet ons een vindingrijke manier zien om een spintol te maken. Een 'lange' satéprikker en 8 houten tapasvorkjes. Zet 4 vorkjes kruislings op het stokje en doe dit nog een keer onder het eerste houten kruisje van vorkjes. Zet de 8 vorkjes vast door kruislings een wollen draadje te wikkelen. Resultaat is dat je een super goed draaiende spintol hebt.
Een van de 'grootste' spinsters, Brenda Gibson, beschrijft in haar boeken dat gebleken is dat spintollen met een vierkant gewicht het beste draaien. Als voorbeeld noemt zij de 'turkse tol'. 

Deze wieg is gemaakt van een kuipje en hengsel. Daarom heen is de binnen- en buitenbekleding gehaakt. En de hiervoor gebruikte wol is wol met een verhaal. Een trui van zoonlief, een eigen trui en een kussentje van zijde, als ook een dekentje uit de trouwjurk. Parel op de 'kroon' is van de parelketting (familiebezit).

Dit is dus werkelijk 'Cradle to Cradle' ofwel C2C. Hiermee maakt Ria B. een statement.


Er was zelfs een 'gezelschap' te gast. Deze poppen zijn gebreid in de vijftiger jaren van vorige eeuw. Gebreide poppen, kleding en hoofddeksels. Maar ook versierd met steekjes om nagels te lakken of kettingen te maken. Heel bijzonder dat we dit hebben kunnen zien. Bij de tweede pop van rechts is te zien dat je niet 'zomaar even' wol uit eenzelfde verfbad bij kon kopen. Ze heeft twee verschillende schoenen aan.


Het was overvol met mooie werken. Ben je ook benieuwd welke mooie textiele werkvormen gemaakt worden? Kom eens langs en laat je verrassen en inspireren.