Pagina's

14 april 2013

De ziel van zijde

De japanner Kikuo Morimoto onderzoekt in Cambodja de traditionele kunst van het weven. Met de aanplant van Moerbeibomen en het produceren van hoog-kwalitatieve zijdestoffen kan hij inmiddels honderden mensen van een inkomen voorzien. In Cambodja ontdekte hij hoe oude kunst en traditie een weg naar de toekomst is.


Eigenlijk wilde de Kikuo Morimoto een paar maanden in Cambodja blijven. Inmiddels zijn er vijftien jaren verstreken. Van oorsprong beschildert hij zijde voor kimono's. Tijdens zijn eerste reis naar Phnom Penh kwam hij op het spoor van de bijna uitgestorven traditie van het zijdeweven. Bijna uitgestorven vanwege de dictatuur van de Rode Khmer en de daaropvolgende burgeroorlog waaronder Cambodja tientallen jaren geleden heeft.
Bijna twee miljoen mensen - bijna eenderde van de toenmalige bevolking - is door de volgers van Pol Pot gedurende vier jaren van deze heerschappij in de 70er jaren van de vorige eeuw, systematisch omgebracht. Daarbij verdween bijna, ook wereldwijd, de kunst van zijdeproductie. 

Morimoto heeft ook de oude recepten 'opgegraven'. Rood werd gemaakt van het sap uit de schildjes van cochenilleluis, bruin uit de schaal van kokosnoot en grijs uit de uitgekookte takken van de lychee boom. Ook bestudeerde hij de, in de vergetelheid geraakte, meer dan 1200 jaar oude patronen die bij het zijdeweven gebruikt werden.

In 1996 zette Korimoto een zijdeweverij op. In het hele land kon hij een tiental weefsters, waaronder nonnen, vinden en voor zijn project interesseren. Nu geven zij hun kennis door aan jongere vrouwen.


Hoewel er vrede in Cambodja is sinds 1999, is de vreselijke tijd ervoor nog heel erg aanwezig.
Bijvoorbeeld voor Phorn Loan. Zij zorgt voor haar door de oorlog getekende man en hun vier kinderen. Tevens leert zij nu, op haar zevenendertigste, een beroep.  Zij kan niet lezen/schrijven en rekenen, maar hun kinderen kunnen nu naar school. Hierdoor ziet zij voor haarzelf maar ook voor haar familie een toekomst.

Bekijk hier de reportage: Arte TV - 360° - Geo Reportage 

Foto's: ©Medienkontor FFP

1 opmerking:

  1. Leuk dat er een blog is over het Handwerkcafé! Tot woensdag tenzij ik het weer vergeet.

    BeantwoordenVerwijderen