30 oktober 2016

Harteliefjes - Genomineerden

De boom van Handwerkcafé Zwolle op de tentoonstelling Leven met Aandacht slaat enorm goed aan.

Er zijn heel veel Harteliefjes aangeleverd die in de boom gehangen zijn, waardoor deze tot bloei kwam. Maar ook is er al veel 'geoogst' (gekocht) door de bezoekers aan de tentoonstelling.
Hiermee zijn ook veel stembiljetten ingevuld met daarop aangegeven waar volgens de koper de opbrengst naar toe zou moeten gaan.



Zoals jullie misschien inmiddels weten is de opbrengst van deze actie bestemd voor een goed doel in Zwolle. Er is een lijst van vijf genomineerde doelen samengesteld. Deze lijst de uitkomst van een stemming door deelnemers van Handwerkcafé Zwolle.

Tegen het einde van de tentoonstelling gaan we een middag organiseren waarbij jullie van harte zijn uitgenodigd om het bedrag dat de Harteliefjes hebben opgebracht te overhandigen aan het doel waarop, door de mensen die Harteliefjes hebben gekocht, de meeste stemmen zijn uitgebracht.
De datum wordt op een later tijdstip bekend gemaakt.

Genomineerde doelen zijn:

Stichting Schipper mag ik ook eens varen
'Een zorgeloze vaartocht voor mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen'

Ronald McDonaldhuis Zwolle
'In Ronald McDonaldhuis Zwolle logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in de Isala Klinieken'

Joseph Wresinski Cultuur Stichting
'Cultuur tegen armoede en uitsluiting'

Autismehuis
'Het Autismehuis biedt een fijne plek waar je jezelf kunt zijn, met buitenschoolse opvang, ambulante zorg en weekend- en vakantiebegeleiding'

Stichting Paardrijden Gehandicapten 't Hoefijzer
' 't Hoefijzer biedt lichamelijk of verstandelijk beperkten en mensen met psychische problemen de mogelijkheid om paard te rijden onder deskundige begeleiding'


We zijn blij dat de boom ook steeds weer aangevuld kan worden. Dat kan alleen door de inzet van de handwerksters die volop bezig zijn. 
Daarvoor hartelijk dank!



PRADA RTW Fall 2016

Prada heeft zich ook voor het komende najaar weer gericht op breiwerk in zowel de dames- als herencollectie.





25 oktober 2016

Onverwacht

Heb je dat ook wel eens? Dat je iemand treft die zegt; 'Ik heb toch zo iets moois bij me.'
Dan komt er altijd een verassing uit een tas.

Zo op die avond. En vervolgens wordt er pakje op tafel gelegd. Zorgvuldig wordt het uitgepakt en we zien een geborduurd, gevoerd tasje aan zilveren beugel op tafel gelegd.
In de tas zitten drie vakjes, waarvan één vak. een 'eigen' zilveren beugel heeft. Aan de beugel zit ook een beugelhaak. Deze werd aan de rokband bevestigd.
Deze tas werd veel gedragen vanaf de tweede helft van de 17e eeuw tot begin 20e eeuw.


Het tasje is van de schoonmoeder van Katja. Het is door de grootmoeder van schoonmama, 
Maria Pieternella De Wijze
in 1915 geborduurd. 

In de ban van: Broderie d'Art

Gisteren heeft Handwerkcafé Zwolle  een workshop Broderie d'Art georganiseerd.

Je kent het vast, de rijkgeborduurde stoffen die in de wereld van Haute Couture ontworpen, gemaakt en verwerkt worden. We zien het bijvoorbeeld bij Dior en Chanel. In Nederland wordt deze manier van versieren ook gebruikt door Jan Taminiau.

Chanel
De, meestal delicate, stoffen worden rijk versierd met rocailles, pailletten, garens en koord(jes). Dit wordt bevestigd op de stof met gebruik van een Lunéville naald of worden met een naald geborduurd. De stof waarmee we werken is opgespannen in een raam. Door het gebruik van verschillende materialen in verschillende maten uiteenlopend van mat naar glans creeer je een bijzonder en verrassend resultaat waarbij je ook nog 3D effecten kunt toepassen.



Wat je hierboven ziet, vergt enige oefening. Gisteren hebben we kunnen kennismaken met deze techniek.

Docent Marjolein van der Heide vertelde én leerde ons hoe we het best, en handigst, met de mooie materialen om kunnen gaan.
Ze had geweldig mooie voorbeelden bij zich van haar werk. Hier konden de verschillende technieken minutieus geanalyseerd worden.
Zeer inspirerende boeken lagen ter inzage en, ook niet onbelangrijk, het was erg gezellig.


Door Marjolein van der Heide



En, wat een locatie. De andere kant van Zwolle.



18 oktober 2016

McBright Kavaro - Kleding tegen het Vergeten

Begin 20e eeuw probeerde de Duitse kolonisator de Namibische stam Herero uit te roeien. Een enkeling overleefde dit en uit triompf namen ze de kledingstijl van de vijand over.
Dit gegeven werd de uitdaging voor de 22 jarige ontwerper Mc Bright Kavari. Hij nam die traditionele dracht als uitgangspunt, moderniseerde de look en daarmee ontwerpt hij 'Kleding tegen het Vergeten'.



De vrouwen van Herero uit  Namibië herken je aan de golvende, victoriaanse kledingstijl, die helemaal niet past in het Afrikaanse klimaat.
Inmiddels is Mc Bright Kavari een van de bekendste Herero's met de kledinglijn die gemaakt is opdat de geschiedenis van zijn stam niet vergeten wordt.

De geschiedenis van de Herero, het verhaal van een alles vernietigende oorlog door de Duitse kolonisator. Een geschiedenis die inmiddels door vele historici en de UNESCO uitgeroepen is tot de eerste genocide van de 20e eeuw.

De klederdracht is een herinnering aan deze tijd. De Herero vrouwen droegen tot die tijd niet meer dan een lendedoek van dierenhuiden. Tijdens de kolonisatie werden zij gedwongen zich te kleden naar de toenmalige Europese mode, waar Victoriaanse kleding het beeld bepaalde.
Mc Bright moderniseerde de kledingstijl omdat hij graag ziet dat ook je jonge Herero vrouwen trouw blijven aan deze traditie en dat daarmee de geschiedenis, ook als eerbetoon aan voorouders, niet vergeten wordt.




Van zijn moeder, die een wasserij runt, kreeg Mc Bright al op jonge leeftijd een naaimachine. Nu als 22-jarige organiseerde hij in Katutura, een township in Windhoek, een modeshow. Een show die een samensmelting liet zien tussen traditie en hedendaagse kleding. Om deze show te realiseren ging hij op zoek bij stamoudsten naar 'kleding van vroeger' mét familieverhalen.

Zelfbewust en met een goede dosis Herero-trots zoekt Mc Bright Kavari in de landelijke omgeving bij zijn familie en in de snelle, moderne wereld van Windhoek. In de documentaire van ARTE zie je deze reis/zoektocht in twee uiteenlopende werelden weergegeven. Een document die een beeld geeft van het tot nu toe weinig bekende tot zelfs ontkende hoofdstuk uit de Duitse geschiedenis.

Te zien bij ARTE
Zaterdag, 5 november om 12.10 uur
Dinsdag, 8 november om 7.45 uur.

15 oktober 2016

Handwerkcafé Zwolle feliciteert Stedelijk Museum Zwolle

Stedelijk Museum Zwolle is door kinderen beoordeeld met het eindcijfer 8,6 en is daarmee op één na het meest aantrekkelijke museum voor kinderen in Overijssel. Landelijk staat het Stedelijk Museum met deze score in de top 25.



De Museumvereniging is vijf jaar geleden gestart met het invoeren van museuminspecties voor en door kinderen. Scoor je recensies met een gemiddeld cijfer van 7,6 of hoger dan krijg je als museum het predicaat Kidsproof. "We hebben afgelopen zomer kinderen gevraagd een recensie achter te laten. Dat daar dan een eindcijfer van 8,6 uitkomt is fantastisch voor een museum als het onze. Geen high tech, geen gadgets maar objecten en activiteiten die kinderen enorm boeien." zegt PR-medewerker Bernadet van der Veen.

"We zijn apetrots. Én we gaan het vieren. In de herfstvakantie krijgen alle bezoekende kinderen een ijsje en we hebben veel kijk- en doe-activiteiten op het programma staan. We herzien onze schoolprojecten en speciaal ter gelegenheid van het Internationale jaar van de Hanze in 2017 is een nieuw project ontwikkeld voor de groepen 6 t/m 8 van het basisonderwijs."

Stedelijk Museum Zwolle zet de komende tijd in op het nog aantrekkelijker maken van het museum voor kinderen. "Niet voldaan achterover leunen, nee, ons vaste aanbod voor kinderactiviteiten wordt nog verder uitgebreid. Er komen nog meer doe- en belevingsactiviteiten. En in de schoolvakanties worden speciaal voor kinderen workshops en andere activiteiten georganiseerd. Zo willen wij kinderen spelenderwijs vertrouwd maken met musea en culturele uitingen."

In de herfstvakantie zijn er, speciaal voor kinderen, drie workshops met verschillende thema’s. Ook in de nieuwe tentoonstelling Leven met aandacht is rekening gehouden met de kinderen. Zo is er een voelkast en speciale stiltecapes waarmee kinderen op hun eigen wijze de tentoonstelling kunnen ervaren. Informatie over alle activiteiten is te vinden op www.stedelijkmuseumzwolle.nl

X-tra ingelast:
Zondag 15 oktober vanaf 13.30 uur Inloopworkshop 'Kennismaken met weven' i.s.m Handwerkcafé Zwolle

14 oktober 2016

Mini-symposium Leven met Aandacht

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Op dit moment is in het Stedelijk Museum Zwolle de tentoonstelling ‘Leven met aandacht’.

Zingeving neemt hierin een belangrijke plek. Hoe gaan kunstenaars van diverse levensbeschouwingen om met zingeving? En wat zeggen die beelden de bezoekers?

Het netwerk ForumC-kunst organiseert rondom deze tentoonstelling een mini-symposium op zaterdag 5 november, van 11.00 - 13.00 uur.

Jan Pieter Gootjes aan het werk
Samen met kunstenaar Jan Pieter Gootjes en kunsthistoricus van Stedelijk Museum Zwolle Katjuscha Otte gaat u de tentoonstelling bezoeken. Vervolgens vertelt Gootjes, die zelf ook een aantal stukken in de tentoonstelling heeft, over ‘Silentium en Known’ en levert Otte een inhoudelijk bijdrage.

Kosten (incl. koffie/thee): € 10,- , (excl. toegang museum 7,50, gratis met Museumjaarkaart). Aanmelden bij info@forumc.nl

N.B. Jan Pieter Gootjes heeft 'Known' gerealiseerd in samenwerking met Handwerkcafé Zwolle


12 oktober 2016

Harteliefjes, bijzonder

Vrijdag, voor de opening van de tentoonstelling zijn er veel, erg mooie, Harteliefjes in de boom gehangen. Een prachtig beeld! Hierbij willen we iedereen bedanken aan het meewerken aan zo'n sterke start!

De Harteliefjes worden door de bezoekers heel goed ontvangen. Er zijn al diverse Harteliefjes in soorten en maten geoogst. En dat terwijl de tentoonstelling twee dagen geopend is. Is dat niet geweldig?

Er zijn opnieuw weer heel mooie Harteliefjes aan de balie van Stedelijk Museum Zwolle afgegeven. 

Dank jullie wel!! 
Hiermee kunnen we de bloei voortzetten.

Verhalen

Er is een Harteliefje gemaakt dat maar heel, heel even gebloeid heeft, en vrijwel direct geoogst.
Het is dan ook práchtig.
Een vestje gebreid met diverse steken, gebreide noppen en blaadjes. Met knoopjes van parelmoer hartjes. Een kunstwerk(je)! Het krijgt een eigenaresse van twee jaar.



Een mevrouw kocht twee Hang-Hang.
(Wat zou het meervoud van Hang-Hang zijn?  Hang-Hangen?)
Eén om aan haar vriendin te geven, en één voor haarzelf. Als cadeautje voor haar vriendin die heel, heel ernstig ziek is.
In de tentoonstelling Leven met Aandacht is hét sleutelwoord: Aandacht.
Aandacht voor wat je doet, hoe je iets doet, voor wie je het doet. Dit gebaar van twee vriendinnen met ieder een Hang-Hang als verbondenheid, is bijzondere aandacht voor elkaar.

11 oktober 2016

Cadeautje

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. Op dit moment is de tentoonstelling 
Leven met Aandacht 
te bekijken in 



De tentoonstelling loopt vanaf vandaag, 11 oktober, tot en met zondag 5 februari 2017.




De aandacht voor een bewuste levensstijl groeit. Mensen zoeken naar nieuwe vormen van spiritualiteit en ontplooien initiatieven om zich als individu verder te ontwikkelen. De kerk speelt hierin nog altijd een belangrijke rol, maar natuur(religie), yoga en meditatie winnen al jaren terrein. Wat we allemaal in onze zoektocht gemeen lijken te hebben, is de waarde die we hechten aan samenzijn en goed doen voor de ander. Zingeving en maatschappelijke betrokkenheid – met oog voor mens, milieu en toekomst - staan dan ook dicht bij elkaar. Stedelijk Museum Zwolle brengt door middel van persoonlijke verhalen en kunst de zoektocht naar persoonlijke zingeving en een bewuster leven in beeld in de tentoonstelling Leven met Aandacht.

De tentoonstelling laat een breed scala aan initiatieven zien: van de Award-winnende, duurzame kleding van Anne Marie van der Veen tot bijzondere woonoplossingen en activiteiten van het Zwolse Dominicanenklooster om mensen dichter bij elkaar te brengen. Wie goed kijkt, ziet hoeveel initiatieven die in eerste instantie ver van elkaar lijken te staan, elkaar toch raken. Daarnaast wordt kunst getoond die raakt aan de thematiek van de tentoonstelling.

Voor jou, als trouwe bezoeker van Handwerkcafé Zwolle, hebben we een cadeautje. 

Je kunt tegen inlevering van een print van onderstaande voucher de tentoonstelling bezoeken met 
20% korting op de entree
Geldig voor 2 personen


Stedelijk Museum Zwolle
Melkmarkt 41

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag: 11.00 -17.00 uur
Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten

07 oktober 2016

Textiel van Miao

We hebben weer een superdag gehad in het Atelier van Stedelijk Museum Zwolle, onze thuisbasis.

Een hele zaterdag stond in het teken van textiel van Miao uit Zuidwest China.
Indrukwekkende werkstukken zoals kleding, delen uit kostuums, delen uit baby-draagzakken en riemen. Te veel om op te noemen.
En dat alles uit de privé-collectie van Ien Rappoldt.

Ien gaat gedurende vele jaren, regelmatig op bezoek bij Miao vrouwen van wie zij verschillende handwerk technieken leerde. En daar ook bijzondere werken van ging verzamelen.
Tijdens de reizen koopt Ien regelmatig werk van de Miao vrouwen, waarmee deze vrouwen hun economische situatie verbeteren.

Door het reizen, zien en vooral doen heeft Ien een enorme schat aan ervaring opgedaan.
Die ervaringen en kennis deelde ze zaterdag met ons.

Wij hebben weer heel veel geleerd van Ien. Deze keer stond satijn borduren en het preparen van floss zijde in de spotlights.


















Ondertussen

Ondertussen blijven we handwerken. Veel mooie stukken zijn er weer in de maak.
Hieronder zie je een impressie.


Kantklossen
Vingeroefeningen
Er was eens een dienblaadje.....
Breien



Ook breien

Bovenstaande rok (kleurfout in foto)

Borduren




Harteliefjes in wording


Haken

Elsa
Gemaakt van
Wol & Hennep garen (75% wol/35% hennep)





02 oktober 2016

Breien - animatie

Vandaag een filmpje met breiwerk.

Kunstig animatie-breiwerk. Zou dat een woord zijn?
Breiwerk als middel om een boodschap uit te beelden. Deze filmpjes zijn allemaal reclame-spotjes.
De moeite waard om even te kijken.


Knitted Ad Break | ITV from Malcolm Hadley on Vimeo.